تاریخ انتشار: ۱۵:۳۰ - ۲۸ آبان ۱۴۰۰

سیگنال‌های بودجه ۱۴۰۱ به سهامداران

بودجه ۱۴۰۱ سیگنال‌های تورمی به بازار سرمایه می‌دهد، اما ۴۰ درصد شرکت‌های دولتی زیان ده هستند و این یک هشدار به سهامداران است که به بهانه افزایش ارزش جایگزینی دارایی‌ها سهام نمادی را نخرند!

اقتصاد ۲۴ - چند سالی است که دیگر بودجه ایران کمتر بوی نفت خام می‌دهد و عملکرد شرکت‌های دولتی در آن بیشتر نمایان شده است. طبق گزارش‌ها بیش از ۴۰ درصد از شرکت‌های دولتی زیان ده هستند، به طوری که زیان‌دهی این بخش در ۶ ماه نخست سال ۹۹ برابر با ۱۳ درصد بودجه بوده و این مساله ناشی از ساختار بزرگ و هزینه ساز این شرکت هاست که با تغییر هر دولتی بزرگتر شده و حالا درآمدش حتی نمی‌تواند پاسخگوی هزینه هایش باشد! تبعات این مساله باعث شده که کسری بودجه بیشتر شود و دولت برای پوشش هزینه برخی از این شرکت‌ها مجبور شود که از بانک مرکزی استقراض کند یا در بهترین حالت اوراق منتشر کند و این موضوع در نهایت بار کسری بودجه را به دوش مردم و جامعه می‌اندازد.

آنقدر وضعیت شرکت‌های دولتی نابسامان است که مقدار زیان پرداختی توسط دولت از بودجه مصوب شده بیشتر می‌شود و امسال هم منوال سال‌های گذشته خواهد بود، همانطور که در سال ۹۹ دولت ۲۸ هزار میلیارد تومان بابت زیان شرکت‌های دولتی از بودجه عمومی کشور پرداخت کرده، اما فارغ از مشکلاتی که دولت در بودجه ۱۴۰۱ دارد این‌ها سیگنال‌های تورمی است که به بازار سرمایه داده می‌شود، از یک طرف تورمی جدید در راه هست، هرچند وزیر اقتصاد و مسئولان دولت مدعی کنترل تورم هستند، اما تاکنون شاخ غول تورم شکسته نشده و همچنان افسار گسیخته اقتصاد کشور را متلاطم کرده و این روند تا زمانی که مذاکرات وین به نتیجه خاصی نرسد و پول‌های بلوکه شده بخشی از هزینه‌های دولت را پوشش ندهند ادامه دارد و این موضوع به معنای این است که شاخص بورس هم گام به گام با رشد تورم بالا می‌رود و احتمالا تا پایان امسال به محدوده یک میلیون و ۸۰۰ واحد برسد.


بیشتر بخوانید: سهامداران شاراک، پاکشو، کدما و باما بخوانند


این مساله اگرچه می‌تواند یک سیگنال برای رشد ارزش دارایی شرکت‌های حاضر در بورس باشد، اما یک هشدار هم برای سهامداران هست که دیگر به بهانه‌ای افزایش ارزش جایگزینی دارایی‌ها سهام نمادی را نخرند که زیان ده است، زیرا از میانه سال ۹۹ تاکنون تورم سالانه بیش از ۵۰ درصد رخ داده است، اما بسیاری از همین نماد‌های زیان ده بدون توجه به این مساله افت ارزش داشته اند و این روند در سال جاری هم ادامه داشته است. در واقع این موضوع به معنای این نیست که تورم و ارزش جایگزینی در قیمت سهام نماد‌ها تاثیر ندارد، اما نکته‌ای که وجود دارد این است که ارزش جایگزینی در نهایت به نفع سهامداران کلان است و آن‌ها هستند که از جزئیات دارایی شرکت مطلع هستند و تعیین می‌کنند که در قیمت سهم در کجا قرار بگیرد!

منبع: بازار

ارسال نظر