اقتصاد ۲۴- امیر تقیخان تجریشی، رئیس هیئت مدیره بورس تهران در مورد وضعیت خصوصیسازی و آینده پیش روی آن گفت: نگاهی به وضعیت خصوصیسازی طی سالیان اخیر نشان میدهد که بسیاری از شرکتهای خصوصیسازی شده، نه تنها نتوانستند پس از واگذاریهایی که به صورت فروش مالکیت بوده، موفق شوند و عملیات تولید و کسب سهم بازار خود را گسترش دهند، بلکه در بسیاری از اوقات تبدیل به معضلات اجتماعی و منطقهای نیز شدند که حاصل نپرداختن حق و حقوق کارگران و تعطیلی خطوط تولید بوده است.
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه گفت: اساسا خصوصی سازی باید عرصه افزایش توان رقابت باشد. با قبول این تعریف، میتوانیم بگوییم که بسیاری از واگذاریهای انجام شده تا کنون از شفافیت کافی، برخوردار نبودهاند و واگذاری مالکیت، فی نفسه واجد ارزش نیست. تنها در صورتی میتوانیم بگوییم حرکت مثبتی صورت گرفته که ایجاد ارزش در صنعت صورت گرفته باشد.
وی افزود: بنابراین اگر بخواهیم واگذاریها بر اساس واقعیات اقتصادی کشور صورت بگیرد، بهتر است در ابتدا چارچوب مدونی برای ارزشیابی این شرکتها در نظر بگیریم که نرخ گذاری برای واگذاری از هر طریق، در آن چارچوب باشد. همچنین توجه به زنجیره ارزش در تولید و فروش هر محصول و هر صنعت نیز مورد توجه باشد. متاسفانه در بسیاری از واگذاریهای پیشین شاهد آن بودیم که زنجیره ارزش قطع شده و امکان بقای واحد تولیدی برای خریدار از بین رفته است.
بیشتر بخوانید: یک پذیرهنویسی جدید در فرابورس
تجریشی گفت: نکته دیگری که باید به آن توجه کرد، واگذاری شرکتهای ضعیف و زیانده، پس از احیاء و بازپروراندن آنهاست. به این معنی که اگر شرکتی به اندازهای زیان دارد که به صورت منطقی برای ادامه مسیر تولید، توجیه اقتصادی برای خریدار ندارد و تنها ملک آن ارزش دارد، اول توسط مدیریت دولتی احیاء شده و به مسیر تولید باز گردد و سپس وارد فرآیند واگذاری شود.
طرح واگذاری اقساطی سهام
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه به موضوع واگذاری اقساطی سهام اشاره کرده و بیان کرد:. در این روش افراد با هر میزان و درجهای از توان مالی میتوانند اقدام به خرید اقساطی سهام کرده و در مقابل، خود سهم را وثیقه و تضمین پرداخت اقساط قرار دهند. با توجه به روند تورم در اقتصاد ایران و لزوم توجه به همه اقشار جامعه در فرآیند افزایش ارزش داراییها از جمله رشد قیمت سهام، به نظر میرسد، اجرای این طرح در وضعیت فعلی میتواند توجه متقاضیان زیادی را جلب کند.
به گفته تجریشی، با فروش اقساطی سهام، افراد جامعه خرید سهام و سهامدار ماندن را بهخوبی و بهدرستی آموزش میبینند. در این روش لزومی وجود ندارد، همه افراد همانند معاملهگران حرفهای بازار، هر روز و هر لحظه روند قیمتها را دنبال کرده و تابلوی بورس را بهصورت لحظهای مشاهده کنند. باید بپذیریم افراد جامعه، هرکدام تخصص و وظایفی دارند که باید در طول روز توجه و توان خود را بر روی حرفه اصلی خود متمرکز کنند و نباید آنطور که در جریان فروش سهام صندوق دارا رخ داد، به دلیل ارزیابی لحظهای بازار سهام، مشغله بیشتری برای آنان ایجاد شود.