تاریخ انتشار: ۱۵:۲۴ - ۰۸ آذر ۱۴۰۰
رئیس کمیته فناوری و نوآوری‌های علوم پزشکی موسسه نیماد:

معرفی ابرروند‌ها و تحقیق و توسعه حوزه سلامت اولویت‌های جدید پژوهشی فراخوان نیماد

فراخوان آذر ماه موسسه نیماد، حمایت از طرح‌های پژوهشی کمیته فناوری و نوآوری‌های علوم پزشکی با اعمال تغییراتی به سه شیوه ابرروند‌هایی که آینده حوزه پزشکی و سلامت را تحت تاثیر قرار می‌دهند، علم و فناوری پیشرو و گرنت سرمایه اولیه برای تامین نیاز‌های پژوهشی و فناورانه بخش تحقیق و توسعه صنایع غذایی، دارویی، فرآورده‌های سلامت محور و تجهیزات پزشکی اعلام کرده است.

اقتصاد ۲۴ - مصطفی قانعی رئیس کمیته فناوری و نوآوری‌های علوم پزشکی موسسه نیماد با اعلام این خبر گفت: نیماد برای حمایت و ساماندهی پژوهش و فناوری سلامت در کشور به دنبال رفع نواقص موجود در زنجیره ارزش است. تاکنون در بخش‌های مختلف، تمرکز را بر سمت عرضه معطوف کردیم و از بخش‌های دیگر غافل شدیم. در واقع همه در کاشت نهال قوی عمل کردیم، ولی مراحل دیگر مانند داشت، برداشت، باغبان، بازار، پول، برگشت سرمایه و سرمایه‌گذاری مجدد را مغفول باقی ماندند.

او با بیان اینکه برای رفع نقص زنجیره ارزش سه موضوع پیشران که در آینده علم و فناوری کشور تاثیرگذار است و می‌تواند کشوری را صاحب امنیت، ثروت و قدرت کند، انتخاب کردیم، افزود: این حوزه‌های پیشران در دنیا به ۵ دسته تقسیم شده است که از میان آن‌ها زیست فناوری، هوش مصنوعی و سلامت الکترونیک به حوزه سلامت مرتبط است.

او با اشاره به اینکه نقایص بخش‌های دیگر این زنجیره را بررسی کردیم، افزود: از حدود چهار سال پیش که شتابدهنده‌ها شکل گرفته‌اند؛ نقش مربی‌گری و هدایت‌کننده را بر عهده گرفتند؛ بخش بعدی زنجیره نجات شرکت‌های نوپایی است که خطر سقوط در دره مرگ آن‌ها را تهدید می‌کند. پس از آن، مطالبه زیرساخت توسط شرکت‌هاست که طبق خدمات قابل ارائه در شتابدهنده‌ها زیرساخت‌های لازم فراهم می‌شود، ولی برای هیچ شرکتی زیرساخت مهیا نمی‌کنیم.

او نیاز شرکت‌های نوپا به تجاری‌سازی را یکی دیگر از بخش‌های زنجیره ارزش برشمرد و گفت: در این مرحله هم مربی‌ها و منتور‌ها آن‌ها را راهنمایی می‌کنند. آن‌ها ایده‌های مطرح شده را بررسی و اصلاح می‌کنند تا قابلیت عرضه به بازار و تجاری‌سازی داشته باشد.

دکتر قانعی با بیان اینکه تمام این مسائل باعث شد نیماد وارد ابرروند‌ها شود، گفت:، زیرا مقام معظم رهبری اشاره کردند در حوزه هوش مصنوعی باید رتبه ۱۰ دنیا را کسب کنیم در نتیجه ضروری است از امروز روی آن کار کنیم. یا مثلا می‌دانیم سلامت الکترونیک ۲۰ درصد هزینه‌های این حوزه را کاهش داده است و زیست فناوری در تمام شئون سلامت نقش دارد. خروجی تمرکز روی ابرروند‌ها تجاری‌سازی است که در بازه یک تا سه سال به انجام می‌رسد.

او در ادامه صحبت‌هایش به بی‌توجهی صنعت ما به مقوله تحقیق و توسعه اشاره کرد و گفت: وقتی این آسیب شناسایی شد راهکار‌های مختلفی با روش‌های قانون‌گذاری و دستوری و نگاه از بالا در نظر گرفته شد، ولی اثرگذار نبود، زیرا صنعت ما به دلیل رقابتی نبودن احساس نیاز نکرد، چون برنامه‌ای برای ورود به بازار‌های بین‌المللی نداشت. در حالیکه کشوری که تحریم شده است و امکان فروش نفت ندارد؛ حال مجبور است از صنعت کمک بگیرد.

او تاکید کرد: اقتصاد کلان ما در شرکت‌های بزرگ رقم زده می‌شود اگر بتوانیم تحقیق و توسعه را در این شرکت‌ها ایجاد کنیم امکان رقابت در بازار‌های دنیا را پیدا می‌کنند و بقیه اقتصاد هم به دنبال آن‌ها حرکت می‌کنند.

دکتر قانعی با بیان اینکه باید به سمت صنعت برویم و نیازهایش را احصا کنیم، گفت: در این فراخوان جدید از صنعت می‌خواهیم که در ابتدای راه هیچ هزینه‌ای نکند. با فراخوان اخیر موسسه نیماد به صنعت اثبات می‌کنیم ایده‌ای ظرفیت سرمایه‌گذاری دارد و حتی کمک می‌کنیم ایده از مرحله دره مرگ هم بگذرد و در صورتی که طرح و ایده نظر صاحب صنعت را جلب کرد، می‌تواند برای توسعه و به کارگیری گسترده ایده سرمایه‌گذاری کند.

او در ادامه به ذکر مثالی پرداخت و گفت: ساقه نیشکر را اکنون آتش می‌زنیم، ولی یک فناور با استفاده از یک آنزیم و روش زیستی آن ساقه‌ها دور ریز را تبدیل به خوراک دام می‌کند حالا صنعت بررسی می‌کند که این ایده در سطح محدود جوابگوست و می‌تواند از واردات جلوگیری کند بنابراین با این اطلاعات می‌تواند برای توسعه آن ایده یا scaleup تصمیم‌گیری کند.

دکتر قانعی با اشاره به اینکه معاونت تحقیقات و فناوری و موسسه نیماد به صنعت متصل نیست بلکه به بدنه علمی کشور مرتبط است، افزود: این نقیصه را شناسایی کردیم و گروهی از دانشجویان را با عنوان "ره‌نشان" هم در نظر گرفتیم تا حلقه اتصال میان صنعت و دانشگاه را برقرار کنند.

او به وظایف دانشجویان ره‌نشان اشاره کرد و گفت: این دانشجویان به مدت ۴ سال است که موظف هستند، ۸۰ صنعت انتخاب شده را بررسی کنند و مسائل و نیاز‌های آن‌ها را احصا کرده و به جامعه علمی و دانشجویان به عنوان یک چالش اعلام کنند.

او در ادامه از این چرخه گفت: صاحبان صنایع اطلاعیه‌های نیماد را نمی‌خواند، ولی این دانشجویان وظیفه دارند با زبان صنعت با صاحبان کسب و کار صحبت کنند.

مهلت فراخوان از دوشنبه از اول آذر ماه آغاز می‌شود و تا سه شنبه ۳۰ آذرماه بدون امکان تمدید به پایان می‌رسد. علاقه‌مندان جهت کسب اطلاعات بیشتر به سایت موسسه نیماد به نشانی http://nimad.ac.ir/content/۲۲۹/Call-Azar-۱۴۰۰ مراجعه فرمایند.

منبع: روابط عمومی معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت

ارسال نظر