اقتصاد ۲۴ - او به بروندادهای تحقیقات و فناوری اشاره کرد و گفت: ۷۸۹ مرکز تحقیقاتی حوزه سلامت داریم، برنامه ریزی در کاربردی کردن تحقیقات و رویکرد به حل مسایل و مشکلات نظام سلامت، توسعه ۸۲ واحد تحقیقاتی بالینی در بیمارستانهای آموزشی، توسعه کمی و کیفی شبکههای تحقیقاتی علوم پزشکی به ۲۳ شبکه، برنامه توسعه هدفمند مراکز تحقیقاتی علوم پزشکی کشور، ۱۴۹۲ عضو هیات علمی پژوهشی، ظرفیت سازی و تاسیس ۵۳ پژوهشکده علوم پزشکی از جمله بروندادهای تحقیقات و فناوری است.
او به توسعه شرکتهای دانش بنیان حوزه سلامت اشاره کرد و گفت: ۱۴۰۰ شرکت در حال حاضر با گردش مالی بیش از ۴۰ هزار میلیارد ریال و تولید ۴۵۰۰ محصول دانش بنیان متکی بر دانش بومی و حضور در بازار داخلی فعال هستند و تحت حمایت قرار دارند.
پناهی در ادامه به تولید ۲۴۲۲ محصول دانش بنیان حوزه سلامت در شرکتهای دانش بنیان مستقر در دانشگاه علوم پزشکی به منظور تحقق سیاست اقتصاد مقاومتی اشاره کرد.
او راه اندازی دفاتر مالکیت فکری در ۱۰ منطقه امایشی کشور و پیگیری تخصیص خطوط اعتباری بالغ بر ۱۰۰ میلیارد به صندوقهای پژوهش و فناوری برای تخصیص منابع حمایتی به هستههای فناور و دانش بنیان نمیشوند را به عنوان بروندادهای تحقیقات و فناوری برشمرد.
پناهی با تاکید بر اینکه نباید مقاله تبدیل به هدف غایی حوزه سلامت شود باید توانمندی ایجاد شده را در قالب دانشگاههای نسل سوم و چهارم به قدرت به سمت تولید محصول سوق دهیم.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، خاطرنشان کرد: باید بتوانیم نخبگان را در طراز جهانی آموزش دهیم و توان آنها را با ظرفیت سازی در جهت اهداف کلان کشور تقویت و هدایت کنیم.
پناهی به فعالیتهای موسسه نیماد اشاره کرد و گفت: در روز نخست گردهمایی هم یک برنامه تفسیری داشتیم. نیماد باید ابزاری برای ارتقا و رسیدن به دانش فناورانه و محصول محور باشد. تاکید داریم که نیماد برای تمام محققان در سراسر کشور باشد تا در جهت ارتقا دانش خود از مزایای آن استفاده کنند.
او افزود: هدف از تاسیس این موسسه، ایجاد یک نهاد عالی رتبه علمی جهت رهبری، مدیریت، حمایت و توسعه تحقیقات علوم پزشکی در کشور شامل آموزش توسعه نوآوری و فناوری است.
پناهی افزود: توسعه فعالیت پارکهای فناوری سلامت در برنامه حمایتی قرار دارد که با وزارت علوم هماهنگیهایی انجام شده است تا با سازو کار مشخص و راه اندازی پردیس سلامت با مدیریت وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و دانشگاههای علوم پزشکی کشور در این زمینه نیز گامهای موثری برداشته شود.
او گفت: دوره دکترای تخصصی فناوری محور با همکاری معاونت محترم آموزشی تدوین شده است، ولی تاکید میکنم که باید در راستای محصول حرکت کنیم.
پناهی در حوزه توسعه فناوری سلامت گفت: در گفتگوهایی که با فعالان این حوزه داشتم متوجه شدم هستههای فناور در فرآیند گرفتن مجوز به مشکل بر میخورند باید این مسئله را از طریق تعاملات با نهادهای مختلف رفع کنیم تا زنجیره ارزش تولید در کشور را ساماندهی کنیم.
او در ادامه به اهداف توسعه فناوری تا سال ۱۴۰۰ اشاره کرد و گفت: در سال ۱۴۰۰ باید نسبت تولید محصول به خدمت به تولید مقاله افزایش یابد. افزایش نسبت اختراعات به کل مقالات، افزایش متناظر نسبت به اختراعات تجاری شده، فروش یا انتقال فناوری حداقل دو درصد از محصولات دانشی تولید شده دانشگاه ها، میزان جذب منابع از طریق ارتباط دانشگاهها با صنعت و جامعه حداقل به میزان ۲۰ برابر، تمرکز بر غذای سالم و گیاهان دارویی به عنوان مزیت ملی و ... تحت الزامات اساسی است که در نظر گرفته شده است.
به گفته معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، در برنامه ثبت ملی بیماریها و پیامدهای آن نیز در برنامه ماست، ولی نباید به ثبت آن اکتفا کرد و باید از نتایج این ثبت به صورت عملی استفاده کرد.
او افزود: رفتار پژوهشگران ما در حوزه سلامت باید شایسته نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران باشد و این را باید در کمیته ملی اخلاق در پژوهشهای زیست پزشکی نظاممند کنیم.
منبع: روابط عمومی معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت