اقتصاد ۲۴-مذاکرات هستهای ایران و قدرتهای بزرگ جهان برای احیای توافق هستهای سال ۲۰۱۵ میلادی بار دیگر روز پنجشنبه ۹ دسامبر در شهر وین، پایتخت اتریش از سر گرفته خواهد شد.
این خبر عصر چهارشنبه از سوی انریکه مورا، نماینده اتحادیه اروپا در این مذاکرات با انتشار یک پیام توییتری تایید شد. او در این پیام نوشت: «دور هفتم مذاکرات فردا پنجشنبه در وین پس از رایزنی در پایتختها و میان کشورها ادامه خواهد یافت. قرار است یک کمیسیون مشترک و در کنار آن تعدادی دیدار دوجانبه و چندجانبه برگزار شود.»
دیدار مورا با مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی
آقای مورا همچنین از دیدار خود با رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی و گفتگو درباره ایران خبر داد و نوشت: «در آستانه نشست کمیسیون برجام در روز پنجشنبه، دیدار مفیدی با رافائل گروسی داشتم. نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی بر تعهدات ایران، از محورهای کلیدی مذاکرات وین است.»
یک روز پیش از این ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه نیز از احتمال ادامه مذاکرات خبر داده بود؛ اگرچه از این موضوع ابراز نگرانی کرده بود که ایران با این کار، تنها به فکر خرید زمان باشد.
هفتمین دور مذاکرات هستهای ایران که پس از یک توقف حدودا ۶ ماهه در ۲۹ نوامبر (۸ آذر) آغاز شده بود، سرانجام پس از ۵ روز گفتگوی بینتیجه آنهم در حالی که همپیمانان ایران در این گفتگوها از پیشنهادهای جدید تهران و تغییرات مکرر در متن توافقات توسط ایرانیها شگفت زده شده بودند، در روز جمعه ۳ دسامبر به پایان رسید.
طرفین مذاکرات ایران در پایان آخرین روز نشست، از عدم جدیت ایران در انجام مذاکرات ابراز ناامیدی کردند.
این اولین دور مذاکرات هستهای پس از آغاز به کار ابراهیم رئیسی به عنوان رئیس جمهور جدید ایران بود و واشنگتن هشدار داده است که به تهران اجازه نخواهد داد تا مذاکرات را برای مدت طولانی متوقف کند و همزمان برنامه هستهای خود را توسعه دهد.
سفر رابرت مالی به وین برای «ارزیابی سریع وضعیت تهران»
همزمان با انتشار خبر از سرگیری مذاکرات، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز از سفر قریبالوقوع رابرت مالی، فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران به مقصد اتریش خبر داد.
ند پرایس اعلام کرد که قرار است آقای مالی و تیمش این آخر هفته به وین سفر کرده و به مذاکرات بپیوندد. او افزود هدف هیأت آمریکایی از این سفر، ارزیابی سریع سفر وزیر دفاع اسرائیل به واشنگتن
در آستانۀ سر گیری مذاکرات احیای برجام، بنی گانتز وزیر دفاع اسرائیل عصر چهارشنبه رهسپار واشنگتن شد.
انتظار میرود که او نیز همچون دیوید بارنیا، رئیس موساد در تلاش برای تغییر رویکرد غرب در مذاکره با ایران، گفتگوهایی را با مقامات ایالات متحده انجام دهد.
بیشتر بخوانید: پنج شرط ایران در وین؛ از پرداخت خسارت و راستی آزمایی تا ضمانت و رفع تحریمها
بنا بر گزارش رسانههای اسرائیلی، هردوی این افراد حاوی یک پیام مشترک برای متحدان آمریکایی خود بودند؛ اینکه «ایران باید تحت فشار تحریمها باشد؛ تحریمها را لغو نکنید و بر سر یک توافق بد سازش نکنید».
ند پرایس نیز در جریان نشست مطبوعاتی خود، در پاسخ به پرسشهایی درباره سفر گانتز به آمریکا گفت که یکی از محورهای گفتگوی او با مقامات آمریکا، بحث بر سر راه حلهای جایگزین در صورت به نتیجه رسیدن مذاکرات هستهای خواهد بود.
ند پرایس گفت: «انتظار دارم مسائل امنیت منطقهای مورد بحث قرار گیرد؛ از جمله رفتار ایران و همانطور که قبلاً گفتیم، جایگزینهایی که ممکن است مجبور شویم در صورتی که ایران به متحدان و شرکای ما نشان دهد تمایلی به بازگشت اساسی، واقعی و سازنده به مذاکرات وین ندارد، به اجرا بگذاریم.»
آخرین فرصت ایران
لیز تراس، وزیر خارجه بریتانیا روز چهارشنبه هشدار داد که مذاکرات روز پنجشنبه «واقعاً آخرین فرصت ایران» برای بازگشت به توافق برجام است.
او که در نشست اندیشکده چتمهاوس سخن میگفت افزود: «من قویاً از آنها میخواهم که این کار را انجام دهند، زیرا ما و متحدانمان مصمم هستیم که برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاحهای هستهای اقدام کنیم؛ بنابراین آنها باید توافق برجام را امضا کنند، این به نفع آنهاست که این کار را انجام دهند.»
گفتگوی جوزپ بورل با امیر عبداللهیان
عصر چهارشنبه همچنین جوزپ بورل، رئیس دستگاه دیپلماسی اتحادیه اروپا با امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران بصورت تلفنی گفتگو کرد.
بر اساس آنچه آقای بورل در صفحه توییتر خود نوشته، این گفتگو به «درخواست» طرف ایرانی انجام شده و در جریان آن، آقای بورل بر بازگشت هرچه سریعتر به توافق هستهای در جریان مذاکرات پیشرو تاکید کرده است.
شریعتمداری: تنگه هرمز را ببندید
در بحبوحه تلاش کشورهای همپیمان ایران در توافق هستهای سال ۲۰۱۵ میلادی برای احیای برجام و بازگشت ایالات متحده به آن، مدیرمسئول روزنامه کیهان با انتشار یادداشتی خواستار بسته شدن تنگه هرمز «به روی تمامی کشتیهای نفتکش و حتی کشتیهای حامل کالای تجاری و تسلیحاتی» در پاسخ به خطراتی شد که به گفته او منافع ملی ایران را تهدید میکند.
حسین شریعتمداری در واکنش به تصمیم اخیر وزارت دادگستری آمریکا مبنی بر صدور حکم مصادره محموله دو کشتی متعلق به ایران که در حال انتقال نفت به ونزوئلا و تسلیحات به یمن بودند، نوشت: «دلیلی ندارد که کشورهای متخاصم از تنگهای که در آبهای سرزمینی کشورمان قرار دارد اجازه عبور داشته باشند».
بیشتر بخوانید: نگاه آمریکا به دور هفتم و هشتم مذاکرات وین
او افزود: «جمهوری اسلامی ایران با استناد به کنوانسیونهای ۱۹۵۸ ژنو و ۱۹۸۲ جامائیکا که موضوع آن "نظام حقوقی آبراههای بینالمللی و حق عبور کشتیهاست" حق دارد و میتواند در صورتی که منافع ملی خود را در مخاطره ببیند، تنگههرمز را به روی تمامی کشتیهای نفتکش و حتی کشتیهای حامل کالای تجاری و تسلیحاتی ببندد.»
در ادامه این نوشته آمده است: «بستن تنگه هرمز به روی کشورهایی نظیر آمریکا و برخی کشورهای اروپایی، حق مسلم و قانونی جمهوری اسلامی ایران است و نباید در استفاده از این حق قانونی کشورمان کمترین تردیدی به خود راه بدهیم و مطمئن باشیم که آمریکا هیچ غلطی نمیتواند بکند.» وضعیت تهران خواهد بود.
او گفت: «ما باید در کوتاه مدت به این نتیجه برسیم که آیا ایرانیها میخواهند با حسن نیت مذاکره کنند یا خیر.»
اگرچه ایالات متحده اولتیماتومی برای به سرانجام رسیدن این گفتگوها تعیین نکرده است، اما آقای پرایس افزود که «همیشه به نفع ما نیست که به دنبال بازگشت به برجام باشیم».
یورونیوز