جامعه ۲۴، طرح افزایش ظرفیت دانشگاههای علوم پزشکی با نامه ۱۶۵ نماینده مجلس شورای اسلامی خطاب به رئیس جمهوری در حمایت از افزایش این ظرفیتها و در عین حال مخالفت سازمان بسیج جامعه پزشکی با این طرح، تنشها و اختلافات در این حوزه را وارد مرحله جدیدی کرده است.
پیش از این فرهنگستان علوم پزشکی، کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، وزارت بهداشت و انجمنهای علمی پزشکی نیز شدیدا با این موضوع به مخالفت برخواسته بودند.
اتهام نمایندگان مجلس به مخالفان طرح افزایش ظرفیت پزشکی
در بخشی از نامه نمایندگان به رئیسی آمده بود: ستاد راهبری نقشه جامع علمی کشور در اقدامی بجا و قابل تقدیر، افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی رشته پزشکی به میزان سالانه ۳ تا ۵ هزار نفر به مدت ۵ سال را مصوب کرده است، اما متاسفانه این اقدام از سوی نهادهای صنفی پزشکی به شدت مورد هجمه قرار گرفته است و این نهادها با نامه نگاری با شما درخواست خروج این مصوبه از دستور کار شدهاند.
اگرچه این طرح مصوبه ستاد راهبری نقشه جامع علمی کشور است با این حال ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری در نامهای به شورای عالی انقلاب فرهنگی خواستار بررسی مصوبه افزایش ظرفیت دانشگاههای علوم پزشکی شده است.
اگرچه رئیسی خواستار بررسی این طرح شده است، اما مشخص نیست که آیا صرفا بررسی زوایا و جوانب این امر به شورای عالی انقلاب فرهنگی واگذار شده یا قرار است که این شورا رأی به تصویب یا عدم تصویب آن نیز بدهد؟ با این حال مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی در حکم قانون است و نیازی به ارسال آن جهت تصویب مجلس نیست و مستقیما به دولت ابلاغ میشود.
داوری شورای عالی انقلاب فرهنگی چه خواهد بود؟
با این نامه رئیس جمهوری، همه راهها به شورای عالی انقلاب فرهنگی ختم میشود، اگرچه اعضای آن متنوع هستند و اصولا نمیتوان نظرات آنها و در نتیجه رأی شورا را پیش بینی کرد اما با این حال برخی نشانهها حاکی از آن است که این طرح در شورا مصوب نخواهد شد. سه نفر از اعضای این شورا بهرام عیناللهی، حسینعلی شهریاری و علیرضا منادی سفیدان هستند، یکی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دیگری رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس و آن یکی رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس که دارای دکترای میکروبیولوژی است از مخالفان سرسخت این طرح هستند و با آن مخالفت خواهند کرد.
بیشتر بخوانید: توزیع ناعادلانه درآمد و سرانه پایین پزشکان
همچنین سورنا ستاری و حمیدرضا طیبی دو عضو دیگر این شورا هستند که همواره نظراتشان با ارکان نظام سلامت کشور حداقل در دوره اخیر بسیار نزدیک بوده است. سید سعیدرضا عاملی هم به عنوان دبیر شورا از جمله اشخاص متنفذی است که با توجه سابقهای که در شورای عالی انقلاب فرهنگی و به تأسی از آن با دانشگاهها دارد احتمالا با مخالفان طرح افزایش ظرفیت رشتههای پزشکی همراه باشد.
از سوی دیگر برخی از اعضای دولت همچون زلفیگل وزیر علوم، مهدی اسماعیلی، احمد وحیدی، یوسف نوری، حمید سجادی، مسعود میرکاظمی و ... نیز به عنوان عضو حقوقی در ترکیب شورای عالی انقلاب فرهنگی حضور دارند که احتمال دارد که جانب همکار خود در کابینه را داشته باشند طرفه آنکه زلفی گل در موضوع ادغام آموزش پزشکی نیز با وزارت بهداشت و نظام سلامت اصطکاک پیدا کرده و نمیخواهد اصطکاک را بیش از این کند.
مسعود میرکاظمی رئیس برنامه و بودجه هم به خوبی میداند این کار (افزایش ظرفیت دانشگاههای علوم پزشکی) چه هزینهای را در این شرایط تورمی و ضعیف اقتصادی به جا میگذارد.
عضو دیگر شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز علی لاریجانی است که نظرات او نیز به جامعه پزشکی کشور نزدیک است. مصطفی رستمی، رئیس دفتر نمایندگی رهبری در دانشگاهها نیز با توجه به ارتباط نزدیکی که طی این سالها با دانشگاههای علوم پزشکی داشته است به مشکلات این حوزه تا حدود بسیاری زیادی آشنا بوده و احتمالا نظر او نیز به نظر افرادی چون شهریاری و عیناللهی نزدیک باشد.
از سوی دیگر بنا بر گفته کارشناسان در صورتی که امروز این قانون مصوب شود برای ۱۰ تا ۱۴ سال آینده جواب میدهد و نیروها آماده خدمت میشوند. از سوی دیگر به گفته برخی دیگر با افزایش چند برابری این ظرفیت تا زمانی که قوانین حمایتی از ماندگاری پزشکان در مناطق محروم وجود نداشته باشد بسیاری از پزشکان ترجیح میدهند پس از گذراندن طرح خود بلافاصله وارد بخش خصوصی به ویژه در شهرهای بزرگ شوند، لذا این موضوع نمیتواند دسترسی به پزشک در مناطق محروم را افزایش دهد.
موافقان احتمالی
با این حال در بین اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی برخی از افراد همچون مرتضی آقاتهرانی و امیرحسین بانکیپور نیز حضور دارند که در مجلس نشان دادهاند که چندان موافق نظرات وزارت بهداشت و به ویژه نظرات جامعه پزشکی نیستند بنابراین احتمالا از جمله افرادی باشند که به افزایش ظرفیت دانشگاههای علوم پزشکی رأی موافق دهند.
همچنین از دیگر موافقان احتمالی طرح افزایش ظرفیت رشتههای پزشکی میتوان به محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اشاره کرد که احتمالا به دلیل درآمدزایی این طرح برای دانشگاه آزاد با آن موافقت خواهد کرد.
با این حال افراد دیگری چون غلامعلی حداد عادل و علیرضا اعرافی و پارسانیا و خواهران خزعلی و... نیز عضو این شورا هستند که مشخص نیست چه نظری در این رابطه خواهند داشت.
افراد غیر عضو اما با نفوذ
با این حال عدهای نیز بر این باور هستند افرادی چون علیرضا مرندی یا علی اکبر ولایتی مشاوران رهبر انقلاب اگرچه در حال حاضر عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی نیستند، اما همچنان در این شورا صاحب نفوذ بوده و با توجه به مخالفت این افراد با افزایش ظرفیتها احتمال دارد که این طرح در شورای عالی انقلاب فرهنگی رأی نیاورد.