جامعه ۲۴- سوم آذر جنجالیترین حکم قضایی سالهای اخیر به اجرا درآمد و با بخشیده نشدن آرمان جوان ۲۵ ساله از سوی خانواده دختر مورد علاقهاش، قصاص شد. در آن زمان دو قطبی در فضای مجازی و جامعه ایجاد شد که برخی موافق اجرای حکم و برخی خواستار توقف اجرای حکم آرمان بودند. هر روز یک طرف که خارج از این ماجرا بود به طرفداری از نظرش جوی را در فضای مجازی ایجاد کرده و با این جو، نظر دلخواه خودشان را تحمیل میکردند.
در حال حاضر با گذشت ۱۸ روز از اجرای حکم قصاص، اما خانواده او هر روز در فضای مجازی کولاکی را به راه انداخته و در سخنانی سعی در کمتر کردن بار مسئولیت او و خود داشتند. پدر آرمان در لایوهایی که در صفحه برادر آرمان در اینستاگرام برگزار میکرد خانواده مقتول و غزاله را مقصر این حادثه اعلام و حتی ادعا کرد اگر غزاله به خانه آنها نمیرفت، این حادثه تلخ رخ نمیداد. صفحهای که به اسم آرتیم برادر آرمان فعال شده و به سرعت به ۲۱ هزار دنبال کننده رسید، اما با لایو جنجالی دنبال کنندههای آن دیگر رشد نکرد و ثابت ماند.
سخنان پدر آرمان با واکنش کاربران فضای مجازی روبرو شد و بسیاری به آن به تندی واکنش نشان دادند و برخی که تا دیروز مخالف اجرای حکم قصاص بودند، از تصمیم خود در این پرونده رویگردان شده و اعلام کردند اشتباه کردند چرا که پدر و مادر آرمان از مردم و فضای مجازی طلبکار هستند.
برخی کاربران حتی پا را فراتر گذاشته و مدعی شدند پدر و مادر آرمان عامل این اتفاق هستند و اگر طلبکارانه با مردم و خانواده مقتول صحبت نمیکردند شاید تا الان فرزندشان بخشیده شده بود و آنها در تربیت پسر خود کوتاهی کردهاند. در این میان، اما خانواده غزاله بعد از اجرای حکم تصمیم گرفتند سکوت کنند و دیگر در رسانهها و فضای مجازی حضور پیدا نکنند.
واکنشها به لایو پدر آرمان و حتی تبریک روز دانشجو باعث شد تا خانواده او در چند روز گذشته دیگر در فضای مجازی فعالیت نکنند.
چرا خانواده آرمان اینگونه رفتار میکنند؟
حسن مرادیان، روانشناس در مورد اینکه چرا خانواده آرمان چنین رفتارهایی را از خود بروز میدهند گفت: خانوادههایی اینچنینی تا آخرین دقایق هرکاری که میتوانند برای نجات فرزندشان انجام میدهند. درباره پدر و مادر آرمان هم همین مصداق دارد و آنها برای نجات فرزندانشان قبل از اجرای حکم هر کاری که میتوانستند (چه درست و چه غلط) انجام دادند. این خانواده به هر طنابی چنگ انداختند تا فرزندشان قصاص نشود که این موضوع طبیعی بوده و رفتاری معقول شناخته میشود.
بیشتر بخوانید: خانواده آرمان عبدالعالی هنوز هم بر زخم خانواده غزاله نمک میپاشند
وی افزود: در ابتدا و ۴۸ ساعت اول اجرای حکم خانواده تحت فشار روحی بودند و همین باعث شد که آنها رفتارهای پرخاشگرانه و حتی خارج از چهارچوب را انجام دهند. اگر فیلمها و حرفهای روز خاکسپاری را ببینیم میبینیم که این نوع واکنش پرخاشگرانه وجود دارد که در روزهای آینده آن جای خود را به رفتارهای ستایشگرانه از فرزند داد.
مرادیان معتقد است پدر و مادر آرمان برای اینکه از فرزند خود چهرهای خوب بسازند و بگویند آن قتل یک حادثه بوده است به فضای مجازی ورود کردهاند، اما هیچ شناختی از این فضا و نوع واکنش کاربران ندارند و برای همین است که اینگونه مورد هجمه قرار میگیرند.
این روانشناس با بیان اینکه بهتر بود خانواده آرمان خیلی زود وارد فضای مجازی نمیشدند، تاکید کرد: گاهی رفتار اشتباه میتواند نتایج معکوس به همراه داشته باشد که همین موضوع را در پرونده آرمان شاهد هستیم. پدر آرمان برای آرام کردن خود، فرزند و همسرش از داغ آرمان برخی سخنان را مطرح کرده است که از نظر روانشناسی و جامعه شناسی اصلا درست نیست.
وی با انتقاد از پدر آرمان در مورد سخنان روزهای قبلش در لایو اینستاگرام گفت: باید منتظر باشیم تا دوباره این رفتارها از سوی خانواده آرمان بازهم رخ دهد چرا که خانواده علاوه بر اینکه میخواهد خود را آرام کند، میخواهد از آرمان تصویری مثبت برجای بگذارد. البته بهتر است او مدتی از رسانه و فضای مجازی دوری کند، چرا که خود به خود موضوع پرونده آرمان به فراموشی سپرده شده و مردم دیگر تا چند ماه یادشان نمیآید که ماجرای آرمان و پرونده اش چه بود. با توجه به گارد موجود در فضای مجازی هر میزان پدر او تلاش کند، با واکنش منفی روبرو میشود.
مرادیان با ستایش رفتار خانواده غزاله گفت: خانواده غزاله بلافاصله بعد از اجرای حکم از فضای مجازی و رسانه ای دوری کردند و همین موضوع باعث شد هجمه ای به آنها وارد نشود. سکوت بعد از هر جرم جنایی می تواند آن را زودتر به سمت فراموشی ببرد.