تاریخ انتشار: ۰۹:۱۹ - ۲۶ آذر ۱۴۰۰
دبیر انجمن صنفی کسب و کارهای اینترنتی در گفتگو با اقتصاد ۲۴:

مخالفت یک صدای کسب و کار‌های اینترنتی با طرح صیانت/ پشت پرده طرح صیانت از فضای مجازی چه کسانی هستند؟

طرح صیانت در حالی چراغ خاموش در لابی‌های مجلس در حال پیش روی است که عادل طالبی، دبیر انجمن صنفی کسب و کار‌های اینترنتی پس از جلسه در مورد این طرح در مرکز پژوهش‌های مجلس گفت: در این جلسه همه تشکل‌ها و نهاد‌ها به جز یک انجمن، مخالفت صریح خود را با این طرح و حتی اصلاح آن بیان کردند.

اقتصاد ۲۴- میناسادات حسینی: روز سه‌شنبه در مرکز پژوهش‌های مجلس جلسه‌ای در مورد طرح صیانت با حضور اعضای سازمان نظام صنفی رایانه‌ای تهران، انجمن صنفی کسب و کار‌های اینترنتی، اتحادیه کشوری کسب و کار‌های مجازی، انجمن صنفی ناشران دیجیتال و سایر تشکل‌ها و نهاد‌های این حوزه برگزار شد. با وجود آنکه صدای مخالفت فعالان این حوزه در جلسه مرکز پژوهش‌های مجلس و سایر جلسات بلند شده، اما دست‌هایی پشت پرده در حال جلو بردن طرحی هستند که قربانگاه میلیون‌ها کسب و کار اینترنتی به خصوص کسب و کار‌های کوچک و خانگی خواهد شد.

طرح صیانت قابل اصلاح نیست

دبیر انجمن صنفی کسب و کار‌های اینترنتی به اقتصاد ۲۴ گفت: در جلسه روز سه شنبه مرکز پژوهش‌های مجلس، همه فعالانی که در جلسه حاضر بودند اعم از نصر تهران، اتحادیه کشوری کسب و کار‌های مجازی، انجمن صنفی کسب و کار‌های اینترنتی و سایر انجمن‌ها و تشکل‌ها با طرح صیانت مخالفت کردند.

عادل طالبی ادامه داد: در این میان تنها نماینده انجمن ناشرین دیجیتال انقلاب اسلامی با طرح مخالفت نکرد. در ادامه نصر تهران رسما اعلام کرد آمادگی دارند سه طرح جداگانه در حوزه رعایت حقوق مصرف کننده، صیانت از داده و بحث محتوا را به صورت مجزا توسط متخصصان این حوزه طراحی کنند. حتی یکی از آن این سه حوزه همین حالا تا حد قابل قبولی پیش رفته و قابل بررسی است. ما هم از طرح نظام صنفی کاملا حمایت کردیم و مخالفت اکید و شدید خود را با طرح صیانت و اصلاح آن اعلام کردیم، زیرا اعتقاد داریم به هیچ عنوان این طرح قابل اصلاح نیست.

ایرادات اساسی طرح صیانت در کلیات و جزئیات

دبیر انجمن صنفی کسب و کار‌های اینترنتی با بیان اینکه طرح صیانت، ایرادات ذاتی دارد، گفت: این طرح علاوه بر ایرادات ذاتی، ایراداتی در کلیات و جزئیات هم دارد که جزء به جزء قبلاً مطرح و منتشر شده است. جزئیات شامل ابهامات بسیار در ماده‌ها و بندهاست. در بخش کلیات هم شیوۀ تدوین طرح اشکالات ماهوی دارد. در بخش اشکالات ذاتی هم، نگاه حاکم بر آن و نیت و هدف از تدوین این طرح و روش پیش بردن آن مطرح است.


بیشتر بخوانید: اظهارنظر جدید قالیباف در خصوص طرح صیانت


طالبی ادامه داد: در جلسه روز گذشته، با ارائه مستنداتی نزدیک به ۳۰ صفحه به مرکز پژوهش‌های مجلس اعلام کردیم که با توجه به تعدد اشکالات و اصلاحات مورد نیاز در این طرح، این طرح قابل اصلاح نیست و عملا باید طرح جدیدی نوشته شود.

طرح صیانت در راستای تامین منافع گروهی خاص است

این فعال حوزه کسب و کار‌های اینترنتی با تاکید بر اینکه این طرح، طرح محدودسازی است نه طرح حفاظت از حقوق کسی، گفت: طرح صیانت، کسب و کار‌ها را زمین خواهد زد و کسب و کار‌های بسیاری متضرر خواهند شد. کسانی این طرح را تدوین کردند که نه دغدغه مردم را دارند، نه دغدغه حمایت دارند و نه دغدغه کسب و کارها. به عبارت دیگر این طرح تنها در راستای تامین منافع برای گروهی خاص است.

به گفته طالبی، بند ۱۵ طرح صیانت منافع مادی گروهی خاص را تامین می‌کند. بند‌های ۹ و ۱۰ منافع بخشی برای کنترل و محدودسازی را در نظر گرفته است و ماده ۱۲ و ۲۸ دست صاحبان طرح را به شکل قانونی برای فیلترینگ باز می‌گذارد. در دفاعیات دائما روی این بند‌ها تاکید می‌شود، ولی واقعیت این است همان طور که در همین جلسههم اشاره شد، تبصره‌ها (مثلاً همین تبصرۀ ماده ۱۵) نشان می‌دهد چه برنامه‌های پشت پرده‌ای در جریان است.

طرح صیانت، طرح محدودسازی کسب و کارهاست

دبیر انجمن صنفی کسب و کار‌های اینترنتی با بیان اینکه طرح صیانت، طرح محدودسازی و از بین بردن کسب و کارهاست گفت: این طرح کلاً فضای رقابتی را از بین می‌برد. به عنوان مثال به کافه بازار نگاه کنید، توانسته در رقابت با گوگل‌پلی یک بازار خوب و بزرگ ایجاد کند. حضور موفق کافه بازار نشان می‌دهد نیازی نیست برای حمایت از کسب و کار‌های اینترنتی، کسی حقوق مردم را تحدید (محدودسازی) کند.

طالبی به اقتصاد ۲۴ گفت: به نظر من، این طور می‌رسد که صاحبان و منتفعین این طرح می‌خواهند به هر قیمتی این طرح را اجرایی کنند و این جلساتی هم که برگزار می‌شود به نظر من در واقع یک پوشش است تا بعدا بگویند نظر بخش خصوصی را گرفتیم و اعمال کردیم. اتفاقاً، همین این اتفاق در تیرماه سال جاری هم افتاد. در همین مرکز پژوهش‌ها ما در جلسه‌ای به این طرح اعتراض کردیم، ولی بعدا به دروغ اعتراض ما را به عنوان حمایت نشان دادند. در مجلس هم در کمیسیون اصل ۹۰ مخالفت اکید کردیم و مستندات آن موجود است بعد یکی از مدافعان طرح آمد و گفت که شرکت‌کنندگان در جلسه موافق بوده‌اند. به همین دلیل من احساس می‌کنم در حال حاضر یک جور خیمه‌شب‌بازی به راه افتاده تا متخصصان و نهاد‌های صنفی را دور هم جمع کنند و بعد، طرحی که به نظر می‌رسد قبلاً آماده کرده‌اند و آقای تقی‌پور هم در چهارشنبه گذشته به آن اشاره می‌کردند را به عنوان طرحی تدوین شده با مشارکت نهاد‌های صنفی و کسب و کار‌ها معرفی کنند. اتفاقاً در جلسۀ بعد از ظهر روز سه شنبه هم که کسب و کار‌ها حضور داشته‌اند، افرادی مانند آقای میلاد نوری، هادی فرنود، مصطفی امیری هم از سوی کسب و کار‌ها حضور داشته‌اند و یکصدا مخالفت اکید خود را با این طرح اعلام کرده‌اند.

وی ادامه داد: ما معتقدیم این طرح اصلاح پذیر نیست و در این جلسات حاضر شدیم تا نظر خود را مطرح و اعلام کنیم که باید به شکل اصولی دغدغه‌های به حق و به جا درباره حاکمیت در فضای مجازی، حقوق مردم، صیانت از داده‌ها را بررسی و با طرح‌های پخته و اصولی به دنبال قانون‌مند کردن فضای مجازی باشیم، نه با طرح‌های مبهم و غیر قابل دفاعی مانند این طرح.

ارسال نظر