اقتصاد۲۴ - میناسادات حسینی: نبض بازار دلار این روزها در دست مذاکره کنندگان ایرانی است و هر خبر از این جلسات میتواند سودای بی قراری را در سر دلار بیندازد. هرچند با شروع دور جدید مذاکرات، دلار وارد کانال ۲۹ هزار تومان شده و فعلا چند روزی است از روزهای پرنوسان قبلی فاصله گرفته است.
اما سوال اصلی این است که چشم انداز بازار دلار در روزهای آتی چگونه است؟ آیا شاهد روزهای پرنوسان در بازار دلار خواهیم بود؟
منتظر کاهش قیمت دلار باشیم؟
یک اقتصاددان در گفتگو با اقتصاد ۲۴ با بیان اینکه چشم انداز بازار دلار در دو سناریو قابل پیش بینی است، گفت: سناریوی نخست این است که مذاکرات به نتیجه برسد و توافقی صورت بگیرد.
سهراب دل انگیزان ادامه داد: در صورت تحقق توافق، میتوان گفت بعد از این تا مدتی، نرخ دلار افزایشی نیست. البته انتظار نداریم که دلار مسیر کاهش را در پیش بگیرد.
کاهش قیمت دلار مقطعی است
این استاد دانشگاه به اقتصاد ۲۴ گفت: اگر قیمت دلار بعد از مذاکرات، کاهشی هم باشد ممکن است کاهش مقطعی حدود ۳ هزار تومان داشته باشد و بعد از توقف کوتاهی در این کانال، دوباره با توجه به اینکه نقدینگی زیادی در جامعه وجود دارد، راه رشد را در پیش گیرد.
دل انگیزان ادامه داد: مسافرتهای عید هم در پیش است و همین موضوع میتواند بهانهای برای افزایش قیمت دلار باشد.
افزایش قیمت دلار در شب عید دور از انتظار نیست
این اقتصاددان گفت: درمجموع میتوان گفت در سناریوی نخست که مذاکرات به نتیجه برسد و توافق صورت بگیرد، انتظار این است که ما حداکثر ۳ هزار تومان کاهش را در نرخ دلار یعنی تا دامنه ۲۷ هزار تومان داشته باشیم و سپس قیمت دلار مجددا به واسطه تقاضاهای عید و... رشد خواهد کرد.
دل انگیزان در ادامه به سناریوی دوم پرداخت و گفت: سناریوی دوم زمانی است که مذاکرات به نتیجه نرسد و در این صورت قاعدتا روند قیمت دلار کاهشی نخواهد بود، بلکه افزایشی است.
افزایش تقاضای دلار در شب عید
به گفته این اقتصاددان، واقعیت این است که همیشه در پایان سال دولت مجبور است مقداری از منابع مالی را به دلیل تسویه حسابهای آخر سال هزینه کند و زمانی که این منابع مالی وارد بازار میشود، قاعدتا ضربدر ضریب تکاثری شده و تقاضا را گسترش میدهد و از طرف دیگر روی سایر عناصر معادلات پولی تاثیر میگذارد.
بیشتر بخوانید: پیشبینی مجلس درباره قیمت دلار در ۱۴۰۱
دل انگیزان، این موضوع را دلیل شرایط رشد پولی در دو ماه پایانی سال یعنی بهمن و اسفند ماه دانست و ادامه داد: همواره شاهد تکرار این مساله در سالهای مختلف بوده ایم. از طرفی این دو ماه، ماههای تسویه در بنگاههای اقتصادی بخش خصوصی نیز هستند؛ بنابراین همیشه این رد و بدلهای پولی زیادتر است؛ لذا به همین علت است که ما انتظار نداریم که کاهش آنچنانی در قیمت دلار ببینیم؛ حتی اگر توافقی صورت بگیرد.
سقف قیمت دلار کجاست؟
این استاد دانشگاه در پاسخ به سوال اقتصاد ۲۴ مبنی بر اینکه اگر توافقی صورت نگیرد، دلار تا چه سقفی افزایش خواهد یافت، گفت: در صورتی که توافقی صورت نگیرد، به ازای هر خبر تحریک آمیز به سیستم اقتصادی، قیمت دلار حدود ۳ هزار تومان افزایش خواهد یافت.
دل انگیزان افزود: به نظر میرسد ما تا پایان سال سقفهای جدیدی را داشته باشیم و اگر توافقی صورت نگیرد، این سقفها میتواند خیلی بزرگ و بالا باشد.