تاریخ انتشار: ۱۷:۵۴ - ۲۱ دی ۱۴۰۰

سالک به پشت دروازه‌های تهران رسید

رییس مرکز مدیریت بیماری‌های وزارت بهداشت با اشاره به مشاهده مواردی از بیماری سالک در مناطق روستایی استان تهران و همچنین ورود استانداری به این موضوع، گفت: اگر سریع اقدام کنیم می‌توانیم امیدوار باشیم بیماری به سرعت کنترل شود.

اقتصاد ۲۴- دکتر محمدمهدی گویا در نشست خبری وزارت بهداشت، درباره مدیریت بیماری سالک در کشور گفت: مدیریت سالک در کشور چند بخشی است و سازمان‌های مختلف باید درگیر باشند. موضوع کنترل حیوانات ولگرد، پسماند‌ها و جمع‌آوری زباله و نخاله ساختمانی اهمیت بسیار زیادی دارد. زیرا هر کدام از این‌ها می‌تواند منبع بیماری سالک در یک منطقه‌ای باشد که حتی پیش از این هم بیماری در آنجا دیده نشده است. موضوع مهم این است که اگر این اقدامات به صورت هماهنگ در زمان مناسب انجام نشود، بیماری گسترش می‌یابد. ما با بیماری روبرو هستیم که کنترل آن نسبت به گذشته به سادگی میسر نیست و کنترل سختی دارد که گاهی سال‌ها کنترل آن طول می‌کشد.

وی افزود: از مردم می‌خواهم با مسئولین بهداشتی کشور همراهی کنند و توصیه آن‌ها را جدی بگیرند. رعایت بهداشت محیط زندگی در داخل و خارج از منزل و اطراف آن اهمیت بالایی دارد. این بیماری اکنون عمدتا در مناطق روستایی استان تهران مشاهده شده است. اگر سریع اقدام کنیم می‌توانیم امیدوار باشیم بیماری هم به سرعت کنترل شود. کار‌هایی که وزارت بهداشت انجام می‌دهد، عمدتا برای کنترل ناقلین بیماری است که چک حشره‌شناسی انجام می‌دهد و حشرات مزاحم را کنترل می‌کند و اگر لازم باشد این مراقبت‌ها را تشدید شود، اقدام لازم صورت می‌گیرد.

گویا تاکید کرد: باید توجه کرد که درمان بیماری سالک نیز اهمیت دارد. بیمار باید حدود یک ماه تحت مراقبت‌های خاص در مراکز بهداشتی باشد و به صورت زمانبندی شده دارو دریافت کند و پس از اتمام درمان هم باید تحت درمان باشد و پس از درمان مواظب باشد که زخمش پوشیده باشد که مهم‌ترین اقدام پیشگیری است. خوشحالم که استانداری تهران از این موضوع استقبال کرده و کاری کرده است که نیرو‌ها و سازمان‌های دیگر به کمک وزارت بهداشت آیند.

سالک در اراک

مسئول بیماری‌های واگیر دانشگاه علوم پزشکی اراک هم ضمن ابراز نگرانی در خصوص بیماری سالک در استان مرکزی، از احتمال بومی شدن این بیماری در استان خبر داد.

دکتر علی منصوری در اینباره بیان کرد: سالک بیماری بومی استان مرکزی نیست و از دیگر شهر‌ها وارد استان می‌شود، اما شناسایی چند مورد در شهرستان‌های ساوه و محلات، تغییرات اقلیمی، خشکسالی‌های پی در پی و نزدیکی جوندگان به مناطق روستایی و مسکونی می‌تواند بومی شدن این بیماری را در سطح دانشگاه علوم پزشکی اراک به دنبال داشته باشد.


بیشتر بخوانید: جهش جدید در کرونا با نام IHU چقدر خطرناک است؟


وی ادامه داد: لیشمانیا یا سالک یک بیماری قدیمی است که در بیش از ۷۰ درصد از کشور‌های جهان شیوع دارد و سالیانه ابتلای یک تا دو میلیون نفر در جهان گزارش و ثبت می‌شود که بیشترین آلودگی در شهر کابل واقع در افغانستان مشاهده شده است.

وی، بیماری سالک را دارای دو نوع شهری و روستایی عنوان و اظهار کرد: نوع روستایی این بیماری مرطوب و دارای ترشحات زیاد است و عموما دیرتر درمان می‌شود و دوره نهفتگی آن ۴۱ هفته است، اما نوع شهری آن به سالک خشک مشهور است، ترشحات کمی دارد و دوره نهفتگی آن ۶۲ ماه است.

وی تاکید کرد: در صورت مشاهده هر زخمی که بیش از ۲ هفته به طول بینجامد باید به پزشک مراجعه کرده و با گرفتن نمونه از زخم و بررسی‌های میکروسکوپی، درمان زیر نظر پزشک انجام شود.

دکتر منصوری در ادامه، مخزن بیماری را در نوع خشک، انسان و برخی موارد گوشتخواران مانند سگ و در نوع مرطوب، انسان و جوندگان دانست.

وی اضافه کرد: پشه خاکی هنگام غروب آفتاب و شب حداکثر فعالیت را دارد و معمولا در روز‌ها استراحت می‌کند.

وی، مهمترین کانون لیشمانیا در سطح کشور را، استان اصفهان عنوان کرد و گفت: بیش از ۹۰ درصد از موارد لیشمانیوز پوستی در افغانستان، ایران، سوریه، برزیل، عربستان و آمریکای جنوبی مشاهده شده و در ایران سالیانه بیش از ۲۰ هزار نفر به سالک پوستی مبتلا می‌شوند.

منصوری در خصوص علائم و تشخیص این بیماری گفت: بزرگی کبد، طحال، تب و تغییر رنگ پوست از علائم این بیماری هستند که نمونه برداری از کبد، طحال و مغز استخوان از راه‌های تشخیص آن است.

علوم پزشکی اراک، مسئول بیماری‌های واگیر دانشگاه علوم پزشکی اراک جهت پیشگیری از این بیماری خواستار تقویت و همکاری بین بخشی شد و تصریح کرد: لایروبی کانال ها، جمع آوری صحیح زباله‌های شهری و روستایی و دفن بهداشتی آن، نوسازی اماکن مسکونی و تخریب خرابه ها، جونده کشی و کنترل، سم پاشی و مه پاشی و جمع آوری و معدوم سازی سگ‌های ولگرد و استفاده از لباس‌های پوشیده و نصب توری فلزی جهت درب و پنجره‌ها و استفاده از پشه بند‌های معمولی و پشه بند‌های آغشته به سم و استفاده از پماد‌ها و مواد دور کننده حشرات و آموزش نکات و مطالب مورد نیاز به مردم و پرسنل بهداشت و درمان، رابطه مستقیم با کنترل بیماری سالک دارد و کلیه دستگاه‌های مرتبط در این امر دخیل هستند.

منبع: همشهری آنلاین
ارسال نظر