تاریخ انتشار: ۱۳:۴۶ - ۰۵ بهمن ۱۴۰۰

شکاف در تیم مذاکره کننده آمریکا در برجام

اعضای تیم مذاکره کننده آمریکا در باره احیای معامله هسته‌ای با ایران دچار اختلاف شده‌اند و تعدادی این تیم را ترک کردند.

اقتصاد ۲۴-اعضای تیم مذاکره کننده آمریکا در باره احیای معامله هسته‌ای با ایران دچار اختلاف شده‌اند و تعدادی این تیم را ترک کردند. به گزارش اسپوتنیک به نقل از "وال استریت ژورنال"، با استناد به منابع نزدیک به مذاکرات، اعضای تیم مذاکره کننده آمریکا در باره احیای معامله هسته‌ای با ایران دچار اختلاف شده‌اند و تعدادی این تیم را ترک کردند.
اعضای تیم مذاکره کننده آمریکا در این مورد که تا چه حد باید تحریم‌های ضد ایرانی سخت‌تر شوند دچار اختلاف شدند. مورد دیگر اختلاف بین آن‌ها این است که با توجه به فرسایشی شدن مذاکرات از سوی ایران و درعین حال سرعت بخشیدن به آهنگ هسته‌ای از سوی تهران، باید مذاکرات را پایان داد.
تعدادی از دیپلمات‌ها اوایل ماه دسامبر سال ۲۰۲۱، پس از آنکه تیم جدید مذاکره کننده ایران اکثر عقب نشینی‌های تیم قبلی را لغو کرد خواهان قطع مذاکرات شده بودند.

ریچارد نفیو یکی از اعضای کلیدی تیم آمریکایی در وین، در حال ترک هیات مذاکره‌کننده است تا نقش متفاوتی را در وزارت امورخارجه آمریکا بر عهده بگیرد. دو منبع آگاه همچنین ادعا کرده‌اند که نفیو و رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران درخصوص مسیر مذاکرات هسته‌ای در وین اختلاف‌نظر دارند و به همین دلیل، دیگر در این سِمت حضور نخواهد داشت.
یک مقام وزارت امورخارجه آمریکا در این باره اظهار داشت: "ریچارد نفیو تاکنون مشاوره‌های خوب و مفیدی در رایزنی‌های وین در طول حدودا یک سال گذشته داشته است و ازین پس نیز در وزارت خارجه باقی خواهد ماند".
دور هشتم مذاکرات ایران و گروه ١+٤ با حضور غیرمستقیم آمریکا با هدف رفع تحریم‌های آمریکا علیه ایران و احیای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) بیش از دو هفته است که به صورت فشرده و جدی در وین، پایتخت اتریش همچنان جریان دارد.


بیشتر بخوانید: احتمال مذاکره مستقیم بین تهران و واشنگتن


پس از حدود دو ماه بخش قابل توجهی از مذاکرات احیای برجام و رفع تحریم‌ها در بخش‌های حقوقی، سیاسی و فنی پیش رفته است و بسیاری از اختلاف‌نظر‌ها در خصوص پرانتز‌های موجود در متون مورد نظر برطرف شده است. طرف‌ها درباره اغلب موارد اختلافی، ایده‌ها و پیشنهاداتی را مطرح کرده‌اند، اما هنوز تا تبدیل شدن این ایده‌ها به متن فاصله وجود دارد.

با توجه به خروج یک جانبه آمریکا از برجام و اعمال تحریم‌های حداکثری علیه ایران، بخش قابل توجه تسریع در روند مذاکرات و دستیابی به توافق و بازگشت همه طرف‌ها به برجام نیازمند آن است که کاخ سفید اقدامات لازم را در راستای رفع تحریم‌ها و ارایه تضمین‌ها انجام دهد. به محض اینکه آمریکا تصمیمات لازم را برای رفع مؤثر، قابل راستی‌آزمایی و پایدار تحریم‌ها اتخاذ کند، سرعت گفتگو‌ها افزایش یافته و توافق در مدت زمانی کوتاه ممکن خواهد شد.
هشتم ماه مه سال ۲۰۱۸، دونالد ترامپ، رئیس جمهور امریکا اعلام کرد که از برجام خارج می‌شود و نه فقط تحریم‌های قبلی را باز می‌گرداند بلکه تحریم‌های جدید علیه تهران را نیز اعمال خواهد کرد و به دنبال آن تحریم‌های واشنگتن علیه ایران احیا و تشدید شدند. آمریکا تلاش می‌کند دیگر کشور‌ها نیز ایران را تحریم کنند.
از ماه آوریل سال ۲۰۲۱، مذاکراتی در وین بین ایران و اعضای گروه "پنج" (روسیه، بریتانیا، آلمان، چین و فرانسه) در مورد احیای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در مورد برنامه هسته‌ای ایران در جریان است.
طرفین در مورد لغو تحریم‌های آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران، انجام تعهدات خود در حوزه هسته‌ای و بازگشت ایالات متحده به برجام بحث می‌کنند. نمایندگان کشور‌های طرف قرارداد نیز بدون مشارکت ایران رایزنی‌های جداگانه‌ای با فرستادگان آمریکایی انجام می‌دهند.


بیشتر بخوانید: کاخ سفید: رسیدن به توافق احیای برجام به ایران بستگی دارد


هفتمین دور مذاکرات بر سر توافق هسته‌ای ایران و لغو تحریم‌های واشنگتن علیه تهران در ۲۹ نوامبر در وین آغاز شد و در ۳ دسامبر به حالت تعلیق درآمد، شرکت کنندگان اروپایی قبل از ادامه گفتگو برای رایزنی‌های بیشتر به کشور‌های خود بازگشتند. در ۹ دسامبر مرحله دیگری اتفاق افتاد که در آن جمهوری اسلامی ایران پیش نویس توافقنامه تمدید توافق هسته‌ای را در قالب دو سند در مورد لغو تحریم‌های آمریکا و مسائل مربوط به برنامه هسته‌ای به طرفین ارائه کرد.
در نشست‌های وین، چشم‌انداز بازگشت کامل به انطباق با مفاد برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) مورد بحث قرار گرفت. این توافقنامه توسط "پنج" عضو دائمی شورای امنیت سازمان ملل متحد و آلمان با ایران در سال ۲۰۱۵ به منظور عبور از بحران برنامه هسته‌ای این کشور امضا شد. دونالد ترامپ رئیس جمهور قبلی آمریکا در سال ۲۰۱۸ تصمیم گرفت از برجام خارج شود. جو بایدن، رئیس کنونی دولت آمریکا، بار‌ها آمادگی خود را برای بازگشت ایالات متحده به توافق هسته‌ای با تهران اعلام کرده است.

ارسال نظر