تاریخ انتشار: ۱۰:۵۷ - ۲۳ بهمن ۱۴۰۰

اما و اگرهای واکسیناسیون کودکان علیه کرونا

وزارت بهداشت به‌تازگی از مردم خواسته است تا برای واکسیناسیون کودکان ۵ تا ۱۲ ساله علیه کرونا اقدام کنند و هر چه زودتر این واکسن را برای دو نوبت به کودکان خود تزریق کنند واکسن‌هایی که هنوز نتوانسته است تاییدیه سازمان بهداشت جهانی را برای تزریق به کودکان دریافت کند.

اقتصاد۲۴کرونا بیماری تازه‌ایست که هنوز نسبت به آن اطلاعات دقیقی نداریم و البته مردم همچنان نسبت به آن و البته واکسیناسیون کرونا تردید دارند تا جایی که در دنیا افراد بسیاری حتی برای واکسن‌نزدن دست به راهپیمایی می‌زنند و نگرانی‌های خود را بابت عوارض احتمالی تزریق واکسن کرونا بیان می‌کنند، دولت‌ها نیز در تلاشند تا این گروه را متقاعد و تشویق به زدن واکسن کنند. برخی تزریق واکسن را تصمیمی شخصی  دانسته  و برخی دیگر نیز  این اقدام را یک وظیفه اجتماعی می‌دانند که تبعات آن می‌تواند بر جامعه و سایر شهروندان تاثیر بگذارد. 

حالا با گذشت دو سال از شیوع کرونا در ایران و جهان موضوع واکسیناسیون کودکان نیز مطرح شده است موضوعی که برای پدر و مادر‌ها نگرانی‌هایی را به‌همراه دارد. رودیگر فون کریز از اعضای کمیسیون دایمی واکسیناسیون آلمان در پاسخ به این پرسش که آیا خطر بیماری بیش‌تر از عوارض جانبی احتمالی واکسیناسیون نیست؟ گفته است: «این واکسن «آب نبات» نیست که بین کودکان پخش کنیم بلکه یک عمل پزشکی بر بدن آن‌هاست.»

حقیقت آن است که نگرانی‌ها بابت عوارض و تبعات واکسیناسیون علیه کرونا همچنان ادامه دارد اما وقتی صحبت از گروه‌های سنی پایین‌تر به میان می‌آید این حساسیت‌ها بیشتر هم می‌شود، نگرانی‌هایی که البته طبیعیست زیرا تا امروز دست‌کم در ایران در این زمینه اطلاعات و آگاهی درستی به مردم داده نشده تا آن‌ها بتوانند در این مورد به‌درستی تصمیم بگیرند و منطقی فکر کنند.

در  روزهای اخیر وزارت بهداشت از آغاز واکسیناسیون کودکان بالای ۵ سال خبر داد، موضوعی که باعث افزایش نگرانی‌ها و شک و تردید‌های والدین شده است، نگرانی و دلواپسی‌ای که شاید چندان هم بیراه و بی‌مورد نباشد چراکه این موضوع در دنیا هم به شکل قطعی اعلام نشده است و برخی از دولت‌ها تا زمان در دسترس بودن اطلاعات کامل درباره ایمنی واکسن‌ها برای کودکان، از نام‌نویسی این گروه سنی خودداری کرده‌اند و هم‌چنان نتوانسته‌اند در این مورد به تصمیمی قطعی و عملیاتی برسند.

به عنوان مثال با اینکه واکسن تولید مشترک شرکت فایزر آمریکا و شرکت آلمانی بیون‌تک در ۲۱ دسامبر ۲۰۲۰ نخستین واکسنی بود که پس از مدت‌ها و انجام آزمایشات فراوان مجوز تزریق به کودکان را گرفت اما تاکنون هیچ کشور دیگری این مجوز را صادر نکرده است و تنها آلمان از مردم خواسته است که اگر فرزندشان بیماری خاص و زمینه‌ای دارد برای زدن واکسن کرونا اقدام کنند. 

واکسیناسیون کودکان نیازمند مطالعات بیش‌تر

دکتر سعید هاشم‌زاده، رئیس بیمارستان مصطفی خمینی و رئیس پیشین گردشگری سلامت وزارت بهداشت در این زمینه می‌گوید: در این خصوص دیدگاه‌ها متفاوت است، اگر شماری از پزشکان بر این باورند که باید این کار انجام شود حتما پشتوانه علمی دارد، اما به‌هر روی به باور من به دلیل شرایط خاص کودکان شاید انجام آزمایشات و مطالعات بیش‌تر در این زمینه بتواند کمک بیش‌تری کند.

او ادامه می‌دهد: من به این نتیجه رسیده‌ام که واکسن‌های اسپایکوژن و پاستوکووک و برکت خوب و قابل‌ اعتماد هستند، اما از دید من این موضوع تنها درباره افراد بالغ صدق می‌کند و ما هنوز نتوانسته‌ایم برای کودکان مطالعات کافی داشته باشیم تا بتوانیم به شکلی صددرصد بگوییم بچه‌ها برای واکسن‌زدن اقدام کنند.

رئیس بیمارستان مصطفی خمینی می‌افزاید: سیستم بدن یک کودک با یک فرد بالغ به‌کلی متفاوت است و برهمین اساس مطالعاتشان هم خاص است درست مانند زنان باردار که باید برای آن‌ها مطالعات و پژوهش‌های بیش‌تر و ویژه انجام شود تا بتوانیم با اطمینان خاطر بیش‌تری حرکت کنیم.

هاشم‌زاده اظهار می‌کند: اگر چه در مورد واکسیناسیون کودکان در ایران آزمایش‌هایی انجام شده است، اما این مطالعات به‌اندازه‌ای نیست که بتوانیم بگوییم کامل است و تمام کودکان بالای ۵ سال می‌توانند این واکسن را دریافت کنند. همانگونه‌ که گفتم وضعیت بدنی کودکان با بزرگسالان متفاوت است البته بسیاری بر این باورند که واکسیناسیون برای کودکان مشکلی ندارد و می‌تواند انجام شود، اما من هنوز به این نتیجه نرسیده‌ام چنان‌که دنیا هم در این مورد نتوانسته‌اند مطالعات دقیق و مطمئنی ارائه دهد.


بیشتر بخوانید: آخرین رنگ بندی کرونایی کشور


ماجرای واکسن برای بزرگسالان و کودکان متفاوت است

رئیس بیمارستان مصطفی خمینی در مورد آزمایشات بالینی واکسن برکت توضیح می‌دهد و می‌گوید: من به شکلی اتفاقی در جریان مطالعات بالینی فاز سوم واکسن برکت بودم و امروز می‌توانم با قطعیت اعلام کنم این واکسن بسیار خوب و قابل اعتماد است، اما این تنها برای بزرگسالان است و من نمی‌توانم چنین اطمینانی را در مورد واکسیناسیون کودکان داشته باشم.

او تصریح می‌کند: در مورد کودکان فاکتور‌های گوناگونی باید درنظر گرفته شود که در مورد بزرگسالان لازم نیست. برای نمونه عاملی مانند وزن در بدن کودکان بسیار تاثیرگذار است و باید مورد توجه قرار گیرد.

دکتر هاشم‌زاده در پایان می‌گوید: سازمان بهداشت جهانی واکسن‌های پاستوکووک و سینوفارم را برای کودکان هنوز تایید نکرده و بهتر است در این مورد شتاب نکنیم و مطالعات بیش‌تری در این زمینه انجام دهیم.

 

منبع: جامعه ۲۴

ارسال نظر