اقتصاد ۲۴- به نظر میآید به طور فزایندهای احتمال دستیابی به توافق هستهای جدید با ایران و لغو تحریمهای صنعت نفتی این کشور وجود دارد. چنانچه تحریمهای امریکا علیه ایران برداشته شوند، در نهایت منابعی در داخل اوپک پلاس انتظار دارند که ایران به توافق تولید بپیوندد؛ و ایران نیز احتمالاً میخواهد که پیش از پیوستن به چنین توافقی، تولید خود را به سطوحی حوالی آن چه پیش از تحریمها داشته، برساند.
منابع اوپک پلاس به رویترز گفتند در صورتی که مذاکرات هستهای ایران موفقیتآمیز بوده و امریکا تحریمهای نفتی این کشور را لغو کند، این گروه به دنبال این خواهد بود که در نهایت جمهوری اسلامی به توافق عرضه بپیوندد.
به گفته یک منبع اوپک پلاس، توافق احتمالی در مورد بازگشت ایالات متحده و ایران به معاهده هستهای نزدیک به نظر میرسد. همین منبع به رویترز گفت: «به احتمال زیاد، اوپک موجبات تنظیم ایران را در این توافق فراهم خواهد کرد... دلیلش هم اینکه هیچ گزینه دیگری وجود ندارد.»
بیشتر بخوانید: بحران اوکراین و تجمع هرج و مرج در اقتصاد اروپا/ بازی پوتین با اقتصاد و گاز اروپا روی مرز اوکراین
طی چند روز گذشته نکاتی از سوی دیپلماتها به گوش میرسید مبنی بر اینکه توافق بر سر احیای برجام قریبالوقوع بوده و نتیجتاً به کاهش قیمت نفت خواهد انجامید.
علی باقری کنی، مذاکرهکننده اصلی ایران، اواخر روز چهارشنبه در توئیتی نوشت: «پس از هفتهها گفتگوی فشرده، حالا بیش از هر زمان دیگری به توافق نزدیک شدهایم. با این حال تا زمانی که در مورد همه چیز اجماع صورت نگیرد، توافقی اتفاق نخواهد افتاد. شرکای مذاکره ما باید واقعبین باشند و به درسهایی که ۴ سال اخیر بهشان داده، توجه کنند. زمان تصمیمات جدی آنها فرا رسیده است.»
ایالات متحده اعلام کرده است که دریچه دستیابی به توافق به سرعت در حال بسته شدن است. این در حالی است که ایران میتواند ظرف مدت چند ماه پس از لغو تحریمهای امریکا علیه صادرات نفت خود، به میزان سابق صادرات ۱.۳ میلیون بشکه در روز بازگردد.
به گفته دیپلماتهایی که با رویترز صحبت کردند، پیشنویس توافقی که در حال بررسی است، مرحله اصلی لغو تحریمها و از جمله صادرات نفت را در مراحل بعدی قرار داده است؛ و این در حالی است که آزادی زندانیان غربی که در ایران نگهداری میشوند و نیز آزادکردن سرمایههای ایرانی در مرحله اول قرار دارد.
منبع رویترز میگوید در صورت عقد معاهده، اوپک پلاس به دنبال حضور ایران است؛ که در حال حاضر از تمام سهمیههای اوپک پلاس معاف شده است. منبعی که به تفکر ایران آگاهی داشت به رویترز گفت که این کشور احتمالاً در وهله اول به دنبال بازگرداندن تولید و صادرات نفت خود خواهد بود. اما پس از انجام مذاکرات با اوپک پلاس امکان دارد با سهمیهبندی نیز موافقت کند.
منبع: فرازدیلی