تاریخ انتشار: ۱۲:۲۴ - ۰۵ اسفند ۱۴۰۰
نود سال بعد، از قحطی تصنعی تا بحران تصنعی

پوتین جای پای استالین گذاشته است

محمدرضا بارز در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می‌نویسد: ژوزف استالین هیچ وقت فکر نمی‌کرد در سال ۱۹۳۲ به هنگام اجرای فرمان ایجاد قحطی تصنعی (هولودومور) برای از بین بردن استقلال طلبان اوکراین، درست ۹۰ سال بعد خلف اولیگارش او لقب آزاد کننده اوکراین را به او اعطا کند.

اقتصاد۲۴- شاید ژوزف استالین هیچ وقت فکر نمی‌کرد در سال ۱۹۳۲ به هنگام اجرای فرمان ایجاد قحطی تصنعی (هولودومور) برای از بین بردن استقلال طلبان اوکراین، درست ۹۰ سال بعد خلف اولیگارش او لقب آزاد کننده اوکراین را به او اعطا کند.
ولادیمیر پوتین که در سیاست یک بعدی روسیه بسان یک قمارباز قهار عمل کرده در بحران خود ساخته اوکراین در حال رو کردن آخرین ورق‌های بازی برای جلوگیری از پاک باختگی بدون بازگشت در سیاست دو سویه سلطه و نزدیکی به کشور‌های اروپای غربی است.
پوتین شاید در ابتدا هدفش از گسیل نیرو‌های بسیار به مرز‌های اوکراین فقط مانور و قدرت نمایی بود و هیچ گاه بنای ورود به درگیری نظامی و اشغال بخش‌های شرقی این کشور را نداشت، ولی هر چه زمان از شروع این قدرت نمایی گذشت، کاخ سفید که سیاستش دور کردن و محدود کردن سلطه روسیه از مرز‌های پیمان ورشو و ایجاد محدودیت مالی و اقتصادی شدید در بخش انرژی این کشور بود، توانست به بهترین شکل با استفاده از تبلیغات گسترده پوتین را درگیر بحران تصنعی کند که عدم استفاده از نیروی نظامی باعث از بین رفتن هژمونی منطقه‌ای این کشور می‌شد.


بیشتر بخوانید: افزایش قیمت نفت و سقوط بازار بورس در پی بحران اوکراین


ولودیمیر زلنسکی این کمدین محبوب با همراهی واشنگتن موفق شد تمام نگاه‌های تروئیکای اروپایی را برای همراه شدن به تحریم روسیه و فراموش کردن خط لوله ارزان نورد-استریم ۲ که می‌توانست کشور‌های اروپای غربی را به وابستگی شدید به روسیه بکشاند، متقاعد سازد.
اشغال استان‌های شرقی اوکراین نمی‌تواند به هیچ شکل مانع از نزدیکی بیشتر این کشور و کشور‌های کوچک و بزرگ اطراف آن به ناتو شود و فقط باعث ورود تجهیزات مدرن‌تر و جولان هم سویه سازمان‌ها و سیستم‌های اطلاعاتی غرب در این جمهوری‌ها به بهانه خطر دائمی روسیه پوتین می‌شود.
در نهایت استمرار و اصرار بیشتر پوتین به ادامه سیاست‌های کنونی تنها به فشار بیشتر و همه جانبه‌تر علاوه بر از دست دادن سلطه سیاسی و انرژی این کشور حتی به بهای تغییرات گسترده در ورای مرز‌های جنوبی این کشور خواهد شد.

منبع: دیپلماسی ایرانی

ارسال نظر