اقتصاد۲۴- علی اکبر محرابیان، وزیر نیرو در بازدید خود از یک موسسه تحقیقات آب وزارت نیرو به سوالات زیر پاسخ داد.
توضیحی در خصوص بازدیدتون و تاثیر آن بر روی بخش صنعت آب بدهدید.
محرابیان: موسسات تحقیقات آب در زمینههای پژوهشی، پیش بینیها، اطلاح ایرادات طرحهای اجرا شده و استفاده از تکنولوژیهای روز دنیا، حوزههای بسیار مهم و کلیدی هستند. برخی از سدها و تاسیسات آبی که احداث شده، در اثر اختلافاتی که در محاسبات و اجرا وجود دارد، دچار مشکلاتی هستند. موسسات تحقیقاتی با بررسی و مدلسازی اقدام به رفع ایرادات آنها میکنند. پیش بینیهای جوی، یکی دیگر از برنامههای محوری این موسسات است. البته یکی از برنامههای محوری وزرات نیرو، تقویت موسسات تحقیقاتی است که باید با استفاده از تکنولوژیهای روز تجهیز شوند، برخی از وسایل این موسسات نیاز به تعمیرات دارند که طبق پیش بینیهایی که صورت گرفته امروز این اقدامات صورت خواهد گرفت.
با توجه به اینکه ایران یک کشور نیمه خشک است، آخرین وضعیت منابع آبی با توجه به پایان فصل بارشها به چه صورت است؟ و با توجه به معافبت موسسات تحقیقات آب و کمبود آب، آیا به سمت استفاده از تنولوژیهای روز دنیا برای استفاده بهینه از آب حرکت کرده ایم؟
محرابیان: میزان بارشها در حد متوسط است؛ اما توزیع آن نامناسب است یعنی ناحیه جنوب کشور بارشهای خوبی داشتیم و در استانهای جنوب فارس، هرمزگان، سیستان و بلوچستان، کرمان بیش از حد متوسط بارشی در ایام گذشته بارش داشتند؛ اما در بخشهایی میزان بارشها بسیار کم بود که امید میرود در ماههای پیش رو این کمبودها جبران شوند. در حوزه آب دو برنامه محوری در دستور کار قرار دارد، یکی اصلاح و تقویت نظام حکمرانی آب است که باید منابع در راه درستی استفاده شوند. در طی شش ماه گذشته جلسات متععدی با مدیران و کارشناسان تخصصی برگزار کردیم. یک برنامه تحولاتی در پیش داریم در زمینه اصلاح و تقویت حکمرانی که محورهای زیادی دارد، یکی از محورهای اساس آن ورود و مشارکت ذی نفعان در حوزه مدیریت منابع آب و همچنین ایجاد شفافیت در مصوف منابع است. محور دوم این برنامه تحولاتی سرعت بخشیدن به اجرای طرح آبی کشور است.
بیشتر بخوانید: قیمت آب گران می شود
متاسفانه شاهد تعطیلی برخی از پروژههای ضروری آبی بودیم میبایست. در چند ماه گذشته این پروژهها شناسایی شده اند و در بودجه ۱۴۰۱ منابع لازم برای راه اندازی مجدد این پروژههای ویژه در نظر گرفته شده است. با به بهرهبرداری رسیدن این پروژهها بخش قابل توجهی از مشکلات هم در حوزه شغل و کشاورزی بر طرف خواهند شد. سدهای متعددی داریم که در مراحل پایانی متوقف شده اند که باید هرچه سریعتر فعال شوند، خطوط انتقال آب شرب به نقاط مختلف کشور باید راه اندازی شوند با استغپفاده از منابع بخش قابل توجهی از محدودیتها و تنشهای آبی کشور بر طرف خواهد شد. ضروری است که منابع و اعتبارات کشور از طریق بودجه، فعال کردن بخش خصوصی و استفاده از منابع بانکی باید فعال شوند.
لیست افراد تحت پوشش نهادهای حمایتی تکمیل شده است؟ زیرا برخی از ادارت همچنان از در دست نداشتن اسامی خبر میدهند.
محرابیان: در قانون بودجه ۱۴۰۰ پیش بینی شده افرادی که بالاتر از الگوی مصرف استفاده میکنند قیمت قبوض به صورت پلکانی افزایش پیدا میکند. اولا کسانی که زیر الگوی مصرف هستند هیچگونه افزایش قیمتی نخواهند داشت. کسانی که تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی هستند با رعایت الگوی کم مصرفها در بخش آب و برق شامل قبض رایگان میشوند. حوزه با حوزه فرق دارد. به عنوان مثال کمیته امداد لیست برخی از استانها را ارسال کرده؛ اما اطلاع دقیقی از لیست ارسالی بهزیستی در دست ندارم. به محض ارسال نیست این دستور ابلاغ خواهد شد و به طور کامل اجرایی میشود. در حال حاضر منتظر ارسال اسامی از طرف دستگاههای متولی هستیم. آیین نامه لازم در این زمینه برای دولت ارسال شده و در دستور تصویب است. از اول ۱۴۰۱ برنامه جدی داریم تا جلوی این جور مصارف گرفته شود.
مدیریت سدهای کشور مثل سالهای گذشته است یا با توجه با کاهش بارندگی تغییراتی در آن ایجاد میشود؟
محرابیان: مدیریت سدها در چهارچوب اصلاح نظام حکمرانی آب، در شش ماه گذشته متحول شده است. به عنوان مثال در موضوع تولید برق در سدهای برق آبی امسال صرفه جویی خیلی خوبی شد و در زمستان میزان تولید برق آبی کشور خیلی کاهش پیدا کرد علیرغم محدودیتهایی داشتیم در عمده این سدها آب ذخیره شد برای فصول کشت و زمانی که نیاز به آب بیشتری داریم؛ اما همچنان برخی نگرانیها برای نقاطی که بارندگی کمتری داشتند وجود دارد.
صحن علنی مجلس تصویب کرده که باید آب و برق مدارس دولتی رایگان محاسبه شوند، این شامل مدارس نیمه دولتی یا مراکز آموزشی مثل دانشگاهها دولتی هم میشود؟
محرابیان: این فعلا در دستور بررسی مجلس است، قانون شد در رابطه با ان صحبت خواهد شد.