تاریخ انتشار: ۰۹:۳۷ - ۱۰ اسفند ۱۴۰۰

نگرانی از وقوع پیک دوم اومیکرون

یکشنبه هفته گذشته بود که شمار فوتی‌های کرونا در ایران با جهش ۵۱ نفری به ۲۴۲ نفر در روز رسید و حالا با گذشت یک هفته، همچنان این آمار‌ها بالای ۲۰۰ نفر اعلام می‌شود. این در حالی است که مراجعات سرپایی و بستری در روز‌های اخیر کاهش یافته، اما همچنان آمار فوت بالاست و در این مدت ۱۸۳۳ نفر جانشان را بر اثر ابتلا به کرونا از دست دادند.

اقتصاد۲۴- تهران با ۱۴۴ فوتی، فارس با ۱۰۰ فوتی، گیلان با ۹۵ فوتی، مازندران با ۹۱ فوتی و اصفهان هم با ۸۵ فوتی بیشترین موارد مرگ در یک هفته را گزارش کردند و تنها ۲ استان خراسان رضوی و قم کاهش موارد مرگ را داشتند.

حالا نگرانی‌هایی هم به‌دلیل رقم خوردن پیک دوم اومیکرون در برخی کشور‌ها با توجه به شیوع گسترده واریانت جدید اومیکرون یعنی BA۲ به‌وجود آمده و این سؤال وجود دارد که آیا شیوع این سویه جدید در کشور می‌تواند منجر به افزایش دوباره بیماری و رقم خوردن پیک دوم اومیکرون مشابه دیگر کشور‌ها شود؟

مسعود مردانی، عضو کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا علت نزولی نشدن مرگ‌و میر سه رقمی و بالای روزانه در کشور را ناشی از وجود بیماران بدحال در بخش مراقبت‌های ویژه مراکز درمانی عنوان کرده است.

افرادی که به‌گفته حمیدرضا جماعتی، دبیر کمیته علمی کشوری کرونا احتمالا جزو واکسن‌نزده‌ها یا کسانی هستند که واکسیناسیون‌شان را تکمیل نکرده‌اند: «در گزارش کمیته علمی مشخص شد افرادی که یک دوز واکسن کرونا را تزریق کرده‌اند، مرگ‌ومیرشان بیشتر از افرادی بوده که ۲ دوز واکسن را تزریق کرده‌اند.» جماعتی، درباره پیش‌بینی از موج اومیکرون در کشور عنوان کرد: «در روز‌های اخیر میزان بستری در بیمارستان‌ها در حال کاهش است و پیش‌بینی می‌شود که در چند هفته آینده، از قله پیک ششم عبور کنیم و در سیر نزولی پیک اومیکرون قرار بگیریم. انواع زیرشاخه‌های اومیکرون شامل BA۱، BA۱.۱، BA۲، BA۳ شناسایی شده است. واریانت ابتدایی BA۱، BA۱.۱ بوده و پس از آن واریانت BA۲ که درصد کمتری در ابتدا داشت، اما به‌دلیل قدرت تکثیر بیشتر (یک و نیم تا ۲ برابر نسبت به‌سویه ابتدایی اومیکرون) در برخی کشور‌ها باعث شده که بعد از پیک اول اومیکرون، پیک دوم هم شکل بگیرد.»


بیشتر بخوانید: واکسن نزده‌ها فکر سفر نوروزی نباشند


البته مسعود یونسیان، دبیر کمیته اپیدمیولوژی کمیته علمی کشوری کرونا درباره نگرانی از شیوع واریانت جدید اومیکرون و احتمال افزایش موارد بستری در روز‌های آینده توضیحاتی به همشهری می‌دهد: «واریانت جدید اومیکرون یعنی BA۲ نسبت به BA۱ بیماری‌زایی بالاتری ندارد، اما بررسی‌های بیشتر در برخی کشور‌ها حاکی از تبدیل شدن آن به‌عنوان سویه غالب با توجه به سرایت‌پذیری بیشتر است. همین مسئله منجر به رقم خوردن یک موج افزایشی موقت در این کشور‌ها شده، اما با توجه به روند کاهشی بیماری در ایران این مسئله هنوز وجود ندارد.»

او در پاسخ به این سؤال که آیا مواردی از BA۲ در کشور گزارش شده هم می‌گوید: «به اندازه کافی توالی‌یابی در کشور ما انجام نمی‌شود و آماری از سوی وزارت بهداشت اعلام نشده، اما در فهرست جهانی اعلام شده از ۸ مورد تست اومیکرون ۲ مورد BA۲ بوده است.»

یونسیان درباره احتمال ابتلای مجدد به این سویه جدید اومیکرون هم می‌گوید: «BA۱، BA۱.۱ و BA۲ از خانواده اومیکرون‌اند. اصلا چنین نیست که فردی درصورت ابتلا به کرونای اومیکرون در فاصله زمانی کوتاه‌مدت دوباره به همین ویروس مبتلا شود. این در حالی است که اگر کسی با واریانت دیگر هم مبتلا به اومیکرون شده باشد، احتمال ابتلا به واریانت بعدی برای او بسیار پایین است.»

او همچنین درباره زمان کاهش موارد فوتی هم می‌گوید: «هنوز آماری از سوار شدن موج دوم روی موج اول اومیکرون مشابه برخی کشور‌ها را نداریم، اما درباره فوتی‌ها حتی در ۵ موج قبلی هم بین ۴ تا ۶ هفته کاهش پیدا می‌کند. کسانی که فوت می‌کنند همان‌هایی هستند که زمان زیادی در آی‌سی‌یو بستری بودند. بر این اساس، انتظار داریم که موارد فوتی این هفته یا هفته آینده کاهشی شود.»

به‌گفته یونسیان در موج اومیکرون به‌دلیل سرعت افزایش بیماری و کاهش سریع آن انتظار درباره فوتی‌ها هم همین بود، اما پیش‌بینی می‌شود که کاهش مرگ در روز‌های آینده آغاز شود و انتظاری نیست که آمار‌ها از این بالاتر برود.

ارسال نظر