تاریخ انتشار: ۱۵:۴۱ - ۱۷ فروردين ۱۴۰۱
تعداد نظرات: ۳ نظر
فعالیت‌های ضد ایرانی باکو با توهم پراکنی در حال گسترش ادامه دارد

انفعال ایران در مقابل جمهوری آذربایجان

سخنان تحریک آمیز از جانب رسانه‌ها و تریبون‌های تبلیغاتی یک کشور همسایه علیه یک کشور همسایه دیگر، مصداق بارز تحریک علیه تمامیت ارضی است و در بهترین حالت باید با اعتراض سفارت ایران در جمهوری آذربایجان و احضار سفیر جمهوری آذربایجان مواجه شود.

اقتصاد۲۴- از سال‌ها قبل تحریکات گسترده از از طریق رسانه‌های وابسته به جمهوری آذربایجان علیه ایران انجام شده است. در ابتدا نوک تیز این حملات متوجه حاکمیت ایران بوده، اما به مرور زمان نوک تیز این حملات عیان‌تر شده و کلیت تمایت ارضی ایران را هدف گرفته و در کنار رسانه‌های رسمی شبکه‌های تجزیه طلب نیز به طور رسمی‌تر تمامیت ارضی ایران را مورد هدف قرار داده است.
اخیرا یک کارشناس رسانه‌ای این کشور در یکی از رسانه‌های این کشور خواهان "بازگشت اراضی این کشور و وصل شدن جمهوری آذربایجان به خلیج فارس شده است! " همچنین وی در سخنان تحریک آمیز و توهین آمیزی ایران را "ابلیس" نامیده، یعنی علاوه بر آشکار کردن عناد خود با حاکمیت ایران دشمنی خود با کل موجودیتی به نام ایران را نیز ابراز کرده است.
باید اشاره کرد که این سخنان تحریک آمیز از جانب رسانه‌ها و تریبون‌های تبلیغاتی یک کشور همسایه علیه یک کشور همسایه دیگر، مصداق بارز تحریک علیه تمامیت ارضی است و در بهترین حالت باید با اعتراض سفارت ایران در جمهوری آذربایجان و احضار سفیر جمهوری آذربایجان مواجه شود.
موضوع بعدی این مساله است که انفعال کلی دستگاه سیاست خارجی ایران در جمهوری آذربایجان و غافل شدن ایران از همسایه خود جای پای رقیب منطقه‌ای ایران یعنی"اسرائیل"را به این کشور باز کرده و در نتیجه، حضور اسرائیل در این منطقه مدل کردستان عراق نیز در جمهوری آذربایجان در حال پیاده شدن است؛ در حال حاضر عوامل اسرائیل در حال تغذیه مالی دشمنان ایران در جمهوری آذربایجان هستند.


بیشتر بخوانید: آثار تاخیر در احیای برجام بر دیپلماسی، اقتصاد، معیشت و جامعه / دود تاخیر در حصول توافق به چشم چه کسی می‌رود؟


نکته‌ای که در حال حاضر مساله تجزیه طلبی کردی که از اقلیم کردستان تغذیه می‌شود و مساله تجزیه طلبی ترکی که از طرف جمهوری آذربایجان تغذیه می‌شود را از هم تفکیک می‌کند این موضوع است که مساله تجزیه طلبی ترکی در حال حاظر تنها دارای ماهیت رسانه‌ای و فرهنگی است و دارای ماهیت مسلحانه نیست، اما در صورتی که غلفت ایران نسبت به جمهوری آذربایجان تداوم داشته باشد این مساله می‌تواند به بحران‌های عمیق تری برای امنیت ملی ایران مبدل شود.

اهرم‌هایی که ایران می‌تواند در قبال کاهش خطر تجزیه طلبی و افکار ضد ایرانی در جمهوری آذربایجان بکار ببرد می‌تواند دارای ماهیت قهری یا ماهیت اقتصادی و یا گسترش روابط اقتصادی باشد که مورد دوم را ترکیه، هم اکنون، در حال پیاده سازی در اقلیم کردستان عراق است. ترکیه یک خط لوله را از اقلیم کردستان عراق به داخل خاک خود وارد کرده و عملا صد‌ها شرکت ترکیه‌ای در اقلیم کردستان که یکی از پرخطر‌ترین نقاط برای ترکیه است، حضور دارند. ترکیه سعی دارد با ایجاد وابستگی اقتصادی از خطرات امنیتی اقلیم کردستان برای خود بکاهد.
باید گفت در صورتی که ایران دارای یک اقتصاد پویا باشد بخشی از خطرات امنیتی از جانب کشور‌های همسایه قابل تقلیل است، البته باید افزود که همه این مفاهیم که با تسری متقابل امنیت و اقتصاد با همدیگر مرتبط می‌شود تحت نظریه امنیتی کوپنهاگ قابل تحلیل است. البته باید افزود که ماهیت قهری نیز تنها شامل مسائل امنیتی و نظامی نمی‌شود و برخی دیگر از اقدامات دیپلماتیک و سیاسی نیز می‌تواند به عنوان مفاهیم قهری در قبال جمهوری آذربایجان بکار رود.
مورد بعدی که در قبال معضلی بنام تجزیه طلبی ترکی قابل ملاحظه است مساله ترکیه است. هرچند ترکیه به شدت جمهوری آذربایجان درمورد مساله تجزیه طلبی ترکی فعال نیست، اما حمایت‌های ترکیه از جمهوری آذربایجان به افزایش جرات برخی از سیاستمداران و کارشناسان رسانه‌ای این کشور در راستای فعالیت علیه ایران منجر شده است. در صورتی که در آینده میزان مبادلات اقتصادی ایران و ترکیه افزایش و روابط ایران و ترکیه بهبود یابد نقش فاکتور جمهوری آذربایجان در روابط بین ایران و ترکیه رنگ خواهد باخت و در نتیجه با افزایش انزوای جمهوری آذربایجان در سطح منطقه، این کشور ناگزیر خواهد شد از فعالیت‌های تحریک آمیز علیه تمامیت ارضی ایران خوداری کند.
در نهایت باید افزود مجموعه‌ای از عوامل واگرا در روابط بین دو کشور همانند "ناسیونالیسم ترکی، رقابت‌ها بر سر مارکت‌های انرژی، حضور رژیم صهیونیستی در جمهوری آذربایجان، نادیده گرفتن حقوق شیعیان از سوی جمهوری آذربایجان، مساله ارمنستان، اقتصاد ضعیف ایران، عدم توانایی ایجاد وابستگی اقتصادی بین ایران و جمهوری آذربایجان و از بعد امنیتی نظامی تعدد مسائل امنیتی در اطراف ایران منجر به کاهش تمرکز ایران نسبت به جمهوری آذربایجان شده و همچنین منجر به وابستگی این کشور به ترکیه و اسرائیل شده است. این مساله خطرات و چالش‌هایی را برای ایران پدید آورده است، که البته با تلفیق دو بازوی امنیت و اقتصات و سیاست چماق و هویج می‌توان تا اندازه‌ای از تحریکات تجزیه طلبانه و ضد ایرانی در این منطقه کاست و منافع ملی ایران را در این منطقه تقویت کرد. به هر اندازه که روابط اقتصادی و سیاسی ایران و جمهوری آذربایجان تقویت بشود صدا‌ها و فعالیت‌های ضد ایرانی در این کشور کاهش خواهد یافت و حاکمیت این کشور نیز ناگزیر خواهد بود که صدا‌هایی را که علیه تمامیت ارضی ایران بلند می‌شوند را خاموش کند؛ اما در حالت کنونی که ایران دارای نفوذی در این کشور نیست این کشور به تربیون صدا‌های ضد ایرانی بدل شده است.

منبع: دیپلماسی ایرانی

نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۶:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۸
جبهه ی بازدارنده ما در مقابل اذربایجان،ایستادن در مقابل اذربایجان در مورد زیاده خواهیش در مسئله قره باغ و تغییر مرزهاش با ارمنستانه.
جبهه ی تهاجمی ما هم بحث توسعه اقتصادیه البته نه برای وابستگی اقتصادی بلکه برای نفوذ فرهنگی.
مسئله مذهب بهترین و قویترین ابزار برای پیشیرد ماست.
حاکمیت اذربایجان ضعیفه و یخاطر ترسشه که حالت هجومی نسبت به ایران گرفته.
اما مسئله اصلی،نابودی اسراییله که عاکل تفرقه در منطقه شده و مقدمه ی اون اخراج امریکا از منطقه است
محمدرضا
۱۷:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۸
یکی به نویسنده بی سواد این مقاله بگه اون شبکه یک شبکه ماهواره ای برای آذربایجان جنوبی هست که آمریکا درست کرده و اون کارشناس هم یه فرد آذربایجان جنوبی هست و حرف دل ملت ۴۰ میلیونی آذربایجان جنوبی را میزنه
رضا
۱۸:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۸
وقتی که روستاهای ده کیلومتر معدن طلا ومعدن مس در اذربایجان فاقد هر گونه امکانات هستند، ومعادن اذربایجان برای کرمان، اصفهان، تهران پول چاپ میکند وسهم اذربایجان از ثروتهای خدادادی رنج وعذاب فضولات معادن است. سر دربرف میکنید و مقاله مینویسد چرا از آینده ایران که بدست پان فارس ها درحال نابودی است نمی نویسید. مگرایران سرای همه ایرانیان نیست
ارسال نظر