اقتصاد۲۴- در میان شهرهای مختلف ایران، چابهار با قرار گرفتن در حاشیه دریای عمان و نزدیکی به خلیج فارس، از موقعیت ویژهای برخوردار شده است.
به همین دلیل است که بسیاری از کشورهای منطقه از این شهر به عنوان یک شهر مهم و حساس در منطقه یاد میکنند. در حقیقت، بندر چابهار در جنوب شرقی ایران واقع شده و به دلیل برخورداری از موقعیت راهبردی و نزدیکترین راه دسترسی کشورهای محصور در خشکی همچون افغانستان، ترکمنستان، ازبکستان، تاجیکستان، قرقیزستان و قزاقستان به آبهای گرم و آزاد بین المللی، از اهمیت فراوانی برای این کشورها و همچنین هند برخوردار است.
در ارتباط با اهمیت بندر چابهار، "پیرمحمد ملازهی" کارشناس برجسته مسائل شبه قاره، در مصاحبه با شبکه بازار گفت: "هند، به یک شریک منطقهای قدرتمند در منطقه نیاز دارد و جمهوری اسلامی ایران شریک مورد نظر رهبران هند است".
بیشتر بخوانید: واحدهای تولیدی غیرفعال منطقه آزاد چابهار به چرخه تولید برمیگردند
این کارشناس و صاحبنظر مسائل شبه قاره همچنین اعلام کرد: "رهبران هند نگاه بلندمدتی به مسیرهای ارتباطی کشورهای منطقه دارند. به همین دلیل، دهلی نو امیدوار است تا بندر چابهار را به بندر مهمی تبدیل کند تا کل صادرات و واردات افغانستان و آسیای مرکزی از طریق این بندر استراتژیک انجام شود".
در حقیقت، بندر چابهار ایران برای هند و جمهوریهای آسیای مرکزی و قفقاز فرصتهای مناسبی جهت برقراری ارتباطات متقابل و همچنین شکوفایی اقتصادی را فراهم میکند.
به دلیل اهمیت بندر چابهار، بسیاری از سیاستمداران منطقه به توصیف واقعی این بندر اقدام کرده اند. در این زمینه، "رام نات کوویند" رئیس جمهوری هند، بندر چابهار ایران را سکوی اوج گیری روابط تجاری هند با آسیای مرکزی توصیف کرده است.
رئیس جمهوری هند درجریان سفر سه روزه به عشق اباد و دیدار با مقامهای دولت ترکمنستان از جمله رئیس جمهوری منتخب مردم این کشور، بر اهمیت بندر چابهار در بهبود و افزایش روابط تجاری هند با کشورهای آسیای مرکزی و بالعکس تاکید کرده است. در پایان سفر سه روزه سفر رئیس جمهوری هند به ترکمنستان ـ که روز یکشنبه خاتمه یافت ـ طرفین چهار توافقنامه همکاری امضا کردند. در این توافقنامه ها، طرفین بر اهمیت "کریدور بین المللی حمل و نقل و ترانزیت شمال ـ جنوب" و "توافقنامه حمل و نقل بین المللی و کریدور ترانزیت عشق آباد" تاکید کردند.
پیش از آن که رهبران و سیاستمداران حاکم بر کشورهای منطقه، موقعیت و اهمیت بندر چابهار ایران را توصیف کنند، مقامهای تهران با اجرای طرحهای عمرانی و زیرساختهای ضروری، نقش و موقعیت این بندر استراتژیک را به میزان چشمگیری تقویت کردند.
در واقع، مقامهای ایران در دو دهه گذشته از طریق سرمایه گذاری، بر موقعیت و نقش استراتژیک شهر بندری چابهار افزودند و زمینههای مبادله کالاهای ضروری را در این بندر فراهم کردند.
موقعیت و اهمیت یک شهر بندری یا یک منطقه آزاد، اساسا" به سرمایه گذاریهایی وابسته است که در سالیان طولانی در این شهرها اجرایی شده اند. در این میان، بندر چابهار علاوه بر سرمایه گذاریهای زیاد ایران در این شهر بندری در جریان چهار برنامه پنج ساله، سرمایه گذاریهای خارجی زیادی نیز جذب کرده است. همین امر موجب شده است که تهران زمینههای رشد و توسعه این شهر بندری و ایجاد ظرفیتهای لازم برای ترانزیت کالا میان هند و جمهوریهای آسیای مرکزی و قفقاز و بالعکس را فراهم کند.
در یک جمعبندی کلی از موقعیت بندر چابهار میان هند و آسیای مرکزی، باید گفت: بندر چابهار که در ابتدای راه خود از شرایط مناسبی برای تزرانزیت کالا و خدمات برخوردار است، بدون شک در آینده از موقعیت قدرتمندتری برخوردار خواهد شد و خدمات هر چه بیشتری به کشورهای منطقه و جهان ارائه خواهد کرد.