تاریخ انتشار: ۱۲:۳۰ - ۲۲ فروردين ۱۴۰۱

رد پای امریکا در سقوط عمران خان

تغییر احتمالی اسلام آباد با چالشی جدید برای روسیه و سازمان پیمان امنیت جمعی همراه است و خطر ایجاد اختلال در پروژه خط لوله گازرسانی «پاکستان استریم» را به همراه دارد.

اقتصاد۲۴- فروپاشی ائتلاف حاکم و سقوط دولت عمران خان پس از نخستین سفر نخست وزیر پاکستان به مسکو آغاز شد. تغییر احتمالی اسلام آباد با چالشی جدید برای روسیه و سازمان پیمان امنیت جمعی همراه است و خطر ایجاد اختلال در پروژه خط لوله گازرسانی «پاکستان استریم» را به همراه دارد.
رویارویی سیاسی در پاکستان در روز ۳ ماه آوریل به اوج خود رسید. در این روز، اپوزیسیون امیدوار بود که برای نخستین بار در تاریخ پاکستان، با رای عدم اعتماد، نخست وزیر برکنار شود. پس از خروج جنبش متحد قومی از ائتلاف حاکم، مخالفان نخست وزیر ۱۷۷ نفر در پارلمان هستند که برای استیضاح دولت، ۱۷۲ رای کافی است. اما، در آخرین لحظه، پیروزی بر عمران خان ممکن نشد و قاسم خان سوری، نایب رئیس پارلمان، رای عدم اعتماد را رد کرد. او معتقد است که ابتکار عمل برکناری نخست وزیر از نیرو‌های خارجی الهام گرفته است. او این امر را نقض ماده ۵ قانون اساسی کشور دانست.
گفتنی است که درخواست رسمی اپوزیسیون برای برگزاری رای اعتماد در ۸ ماه مارس ارائه شد. این طرح توسط شهباز شریف، رهبر اپوزیسیون در مجلس ملی پاکستان و رئیس حزب اتحاد مسلمانان پاکستان، مطرح شد. لغو رای گیری، شوک واقعی برای اپوزیسیون پاکستان بود که اعلام کردند، به نشان اعتراض، در پارلمان تحصن خواهند کرد.


بیشتر بخوانید: آیا پروژه عبور از رئیسی با رمز برجام کلید خورده است؟


در رابطه با سخنان عمران خان در خصوص این که واشنگتن در پشت پیشنهاد مربوط به برگزاری رای اعتماد به او بوده، جنجال بزرگی در روابط امریکا و پاکستان به پا کرده است. به گفته او، امریکا از سفر اخیر وی به روسیه خشمگین شده و در این میان، از هند، متحد خود، حمایت می‌کند که در حال حاضر نفت را از روسیه وارد می‌کند.
فیصل وودا، رئیس حزب تحریک انصاف، اعلام کرده که علیه عمران خان توطئه‌ای به دلیل عدم فروش کشور به بیگانگان به پا شده است. در رسانه‌های گروهی پاکستان خبر‌هایی منتشر شده مبنی بر این که سرویس‌های اطلاعاتی این کشور نقشه ترور نخست وزیر را افشا کرده اند.
وضعیت عمران خان پس از این که در روز شنبه، توسط ژنرال قمر جاوید باجوا، رئیس ستاد کل ارتش پاکستان، به چالش کشیده شد، پیچیده‌تر شده است. ژنرال باجوا بر اهمیت روابط راهبردی با امریکا تاکید دارد و از این که دولت، اقدامات روسیه در اوکراین را محکوم نمی‌کند، ابراز حیرت کرده است.
در جریان دیدار هفته گذشته در شهر تونسی چین، سرگی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه و شاه محمود قریشی، همتای پاکستانی وی، اولویت‌های اصلی و از جمله اجرای پروژه خط لوله گاز رسانی پاکستان استریم بحث و بررسی کردند.
ولادیمیر سوتنیکوف، کارمند علمی ارشد انستیتوی خاورشناسی آکادمی علوم روسیه، می‌گوید: «پویایی بحران کنونی نشان می‌دهد که پاکستان در آستانه تغییر قدرت قرار دارد که می‌تواند لغو بسیاری از توافق‌ها با مسکو را به همراه داشته باشد. این موضوع که قمر جاوید باجوا آشکارا از مخالفان روسیه حمایت کرده، جای نگرانی دارد. جابه جایی وزنه‌های سنگین نظامی و سیاسی در پاکستان به سوی امریکا، می‌تواند پیامد‌های منفی را برای این کشور به همراه داشته باشد».

منبع: کامرسنت / دیپلماسی ایرانی

ارسال نظر