تاریخ انتشار: ۱۵:۰۱ - ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
جنگ بوسنی و هرزگوین مایه شرمساری بشریت

مروری بر طولانی‌ترین محاصره پایتخت یک کشور

آثار و تبعات ویرانگرانه و ناراحت کننده این نبرد نابرابر، هنوز روح و جان آدمی را دچار اضطراب و انزجار می‌کند. نوع کشتار وحشیانه و اقدامات غیر انسانی صرب‌ها علیه مسلمانان بوسنی، اگر چه هیچ گاه از اذهان آزادگان و آزاد اندیشان جهان ما پاک نخواهد شد، اما در مناسبت سالگرد این واقعه دردآور، تمام این خاطرات با نکات ریز و درشت آن برای بازماندگان و بانیان آن جنگ تکرار خواهد شد.

اقتصاد۲۴- سی سال پیش در چنین روزهایی، آتش جنگی خانمان سوز که سه سال به طول انجامید در سرزمین بوسنی و هرزگوین، شعله ور شد. در طول این جنگ که منجر به بزرگترین کشتار تاریخی افراد غیر نظامی و نسل کشی غیرنظامیان بعد از جنگ جهانی دوم شد، هزاران نفر از مردم بی دفاع کشته و بی خانمان شدند و بسیاری از زنان و کودکان مورد شکنجه، تعرض و آزار جنسی واقع شدند.
علاوه بر مُحاصره سارایوو که از آن به عنوان طولانی‌ترین محاصره پایتخت یک کشور در تاریخ مُدرن جنگ‌ها یاد می‌شود، زوورنیک، شهری در شمال شرق بوسنی و در حاشیه رود درینا، نیز در کنار سایر شهر‌های عمدتاً مسلمان‌نشین این جمهوری، از جمله فوچا و ویشه‌گراد در روز‌های ابتدایی جنگ به محاصره سخت نیرو‌های صرب درآمدند.
آثار و تبعات ویرانگرانه و ناراحت کننده این نبرد نابرابر، هنوز که هنوز است روح و جان آدمی را دچار اضطراب و انزجار می‌کند. نوع کشتار وحشیانه و اقدامات غیر انسانی صرب‌ها علیه مسلمانان بوسنی، اگر چه هیچ گاه از اذهان آزادگان و آزاد اندیشان جهان ما پاک نخواهد شد، اما در مناسبت سالگرد این واقعه دردآور، تمام این خاطرات با نکات ریز و درشت آن برای بازماندگان و بانیان آن جنگ تکرار خواهد شد.
افراد زیادی از مردان و خصوصا جوانان بوسنیایی در کشتار سربرنیتسا کشته شده اند که هنوز هم بعد از سی سال به عنوان مفقوالاثر از آنان یاد می‌شود، چرا که اکثر این افراد در گور‌های دسته جمعی دفن شدند و هیچ گاه نشان دقیقی از آنان یافت نشد.
البته طی سالیان گذشته، با پیگیری‌های زیاد و جست وجو‌های فراوان کارشناسان و متخصصان مرتبط با کشف اجساد و تشخیص هویت، بسیاری از افراد شهر‌های مختلف بوسنی، شناسایی و در انتهای مراسم راه پیمایی مارش میرا در گورستان پوتوچاری در حومه سربرنیتسا دفن شده اند.
وجود بازماندگان و بجاماندن برخی آثار و اسناد از آن روز‌های جنگ، از مهمترین موارد قابل اعتنایی است که هم به زوایای پنهان و ناگفته آن جنایات اشاره می‌کند و از سوی دیگر شاید به جست و جو و کشف افراد مفقود شده، کمک موثری داشته باشد. حضور و اقدامات اصحاب رسانه و خصوصا خبرنگاران در طول جنگ‌ها که با ثبت و ضبط وقایع مهم و ملموس در قالب آثار خود به شیوه‌های مختلف برای آیندگان، دریچه‌های شناخت واقعی و حقیقی از آنچه گذشته را ایجاد و ماندگار می‌کنند، بسیار قابل تامل است.
یکی از این افراد، "کیاسف اسمایلوویچ"، اولین روزنامه نگار قربانی جنگ در بوسنی و هرزگوین، خبرنگار اوسلوبوجنیه از زوورنیک بود. در روز ۹ آوریل ۱۹۹۲، نیرو‌های نظامی و شبه نظامی صربستان پس از روز‌ها گلوله باران، وارد زوورنیک شدند که گوشه‌ای از حوادث در این شهر جنگ زده، توسط این خبرنگار این گونه ثبت شده است.


بیشتر بخوانید: کشتار سربازان ماریوپل یعنی پایان مذاکرات صلح


اسمایلوویچ یک روز قبل از مرگش گزارش داده است:
همانطور که گزارش می‌دهم، صدای تیراندازی را می‌شنوم، به ویژه در اطراف مرکز و شهرک‌های صنعتی، کاراکاج، وراتولوموس و یملیه.
حملات نیرو‌های آرکان (۱) بیشتر هجومی است. چهار نفر شب گذشته در نزدیکی شهر در "Vidakova njiva"دستگیر شدند: - میروسلاو بوگدانوویچ، (۱۹۵۹)، دندانپزشک از بلگراد، دوسکو ووکویچ (۱۹۶۳)، قفل ساز، میلوراد اولمک (۱۹۶۸) بلگراد، یک مکانیک اتومبیل و -میلان ووکویچ (۱۹۶۲) یک مهندس برق.
فردای آن روز، حوالی ساعت هشت شب، کیاسف خبر سقوط زوورنیک را برای "سلوتا احمدینوویچ" دبیر دفتر منطقه‌ای توزلا در اوسلوبوجنیه، ارسال کرد، زیرا او نمی‌توانست با سارایوو در تماس باشد.
"می ترسم که آن‌ها به سراغ من بیایند. صدای قدم هایشان را می‌شنوم، دارند به اینجا می‌آیند و می‌ترسم که این آخرین گزارشم باشد".
بقایای جسد کیاسف اسمایلوویچ در سال ۲۰۱۶ م در سایت کازان-باسکا در منطقه زوورنیک کشف و توسط آمور ماسوویچ، رئیس موقت هیئت مدیره مؤسسه افراد گمشده، تأیید شد. نتیجه آزمایش DNA نیز تایید کرد که آن‌ها متعلق به کیاسف اسمایلوویچ هستند.
در روز‌های نگارش این متن، هویت ۹ نفر از ناپدیدشدگان در طول جنگبوسنی از مناطق مختلف سربرنیتسا، براتوناک و زوورنیک شناسایی شده اند که ممکن است متعلق به چهار فردی باشند که در آخرین گزارش‌های کیاسف اسمایلوویچ از آنان یاد شده است.

منبع: دیپلماسی ایرانی

ارسال نظر