اقتصاد۲۴- وال استریت ژورنال روابط بین عربستان سعودی و آمریکا را در آستانه «نقطه شکست» میخواند. این روابط البته از قبل بد بود، اما جنگ در اوکراین روشنتر کرد که ریاض تا چه حد از واشنگتن فاصله گرفته است. مانند اکثر کشورهای منطقه، عربستان سعودی از موضع آمریکا در قبال روسیه پیروی نمیکند.
انتقادات هر دو طرف خشنتر میشوند: ۳۲ عضو دموکرات کنگره چند روز پیش به آنتونی بلینکن نوشتند که "حمایت مستمر ما از رژیم سرکوبگر عربستان با منافع ملی آمریکا در تضاد است. " همچنین یک مفسر شیکاگو تریبون معتقد است که بالاخره زمان آن فرا رسیده است که عربستان سعودی را به حال خود رها کنیم.
به گفته رهبران عربستان، این دقیقا همان کاری است که دولت آمریکا قبلا در زمان باراک اوباما انجام داده بود. عربستان سعودی هرگز اوباما را به خاطر کنار گذاشتن حسنی مبارک، رئیس جمهور مصری در بهار عربی ۲۰۱۱، فراخواندن جتهای جنگنده از بمباران سوریه در سال ۲۰۱۳ و امضای توافق هستهای با تهران در سال ۲۰۱۵ نبخشیده است.
در زمان بایدن، اوضاع حتی بدتر شد: او گزارش سازمان سیا را منتشر کرد که در آن محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی مسئول ترور جمال خاشقجی شناخته شده است. در این راستا، جو بایدن همچنین اعلام کرد که عربستان سعودی را منزوی خواهد کرد. اما این اتفاق نیفتاد و فروش تسلیحات که قبلا متوقف شده بود، اکنون دوباره از سر گرفته شده است. اما بایدن نمیخواست ولیعهد را به عنوان طرف گفتگو بپذیرد و فقط میخواست مستقیما با ملک سلمان صحبت کند. سپس هنگامی که بایدن از ولیعهد خواست تا در یک تماس تلفنی برنامه ریزی شده با ملک سلمان در ماه فوریه شرکت کند، او این درخواست را رد کرد.
بیشتر بخوانید: تلاش مشکوک اردوغان برای بهبود روابط با عربستان
از سوی دیگر گفته میشود که ولیعهد حتی پس از حمله به اوکراین با ولادیمیر پوتین تماس تلفنی داشته است. او همچنین مانند امارات متحده عربی با تمایل آمریکا برای تولید بیشتر نفت به منظور کاهش قیمتها مخالف بوده و میگوید به توافقات اوپک پلاس با روسیه پایبند است.
در همین حال، اسرائیل در تلاش است تا میان ریاض و واشنگتن میانجیگری کند. سفیر اسرائیل در آمریکا، پس از نامه انتقادی دموکراتها به عربستان سعودی، گفت: عربستان سعودی بازیگر بسیار مهمی در جهان اسلام است و روابط باید ترمیم شود.
به گزارش هاآرتص، اسرائیل امیدوار است دیر یا زود تلاشهای اسرائیل برای میانجیگری با عادی سازی روابط از سوی ریاض پاداش داده شود. با این حال، تا زمانی که ملک سلمان زنده است، بعید است عربستان به «توافق ابراهیم» بپیوندد. بروز خشونتهای جدید در کوه معبد در بیت المقدس و انتقاد سعودی از اسرائیل و اقدامات آن در اماکن اسلامی، نیز این کار را آسان نمیکند.
منبع: در اشتاندارد / دیپلماسی ایرانی