اقتصاد۲۴- پس از خبر آزادسازی واردات خودرو، بازار داخلی روند معکوسی را در پیش گرفت و قیمت خودرو کاهش نسبی را تجربه کرد. با این حال تحلیلگران امید چندانی به تداوم این روند ندارند و بر آمادگی بازار برای صعود مجدد تاکید دارند.
بهویژه نوسانات نرخ دلار در هفتههای اخیر و بینتیجهماندن مذاکرات برجام بر بیم موجود در بازار رکود زده خودرو دامن میزند. مرکز پژوهشهای اتاق بازرگانی ایران نیز گزارش شامخ صنعت خودرو را اخیراً منتشر کرد که سیگنال تورمی جدیدی را به بازار مخابره میکند.
چرا باید نگران قیمت خودرو بود؟
اما چرا کارنامه شاخص مدیران خرید خودرو نگرانیها درباره آینده بازار را افزایش میدهد؟ در این پژوهش مدیران منتخب بنگاههای فعال در زنجیره صنعت خودرو به ۱۲ پرسش درباره تولید، فروش، خدمات و صادرات پاسخ دادهاند. حال آنچه در این میان نگرانکننده به نظر میآید به رشد بیسابقه سرعت سفارشات جدید و موجودی مواد اولیه بازمیگردد.
بررسی آماری حاکی از آن است که موجودی انبار نسبت به فروردین حدود ۱۰ واحد رشد کرد. موجودی مواد اولیه نیز نزدیک به هشت واحد افزایش داشت. این ارقام را باید به معنای رشد تقاضای ناشی از انتظارات تورمی دانست. قیمت خرید مواد اولیه نیز با ۸۱ واحد رشد در صدر این جدول قرار دارد. شاید این موضوع را هم بتوان به نوسانات نرخ ارز و تاثیر آن روی قیمت خودرو ارتباط داد.
بیشتر بخوانید: حذف قرعه کشی ۵۰ مدل خودرو تا پایان شهریور
علاوه بر رشد میزان سفارشهای جدید که به آن اشاره شد، سرعت انجام تحویل سفارش، میزان استخدام و بهکارگیری نیروی انسانی، مصرف حاملهای انرژی و میزان فروش محصول چهار آیتم افزایشی دیگر هستند. پر بیراه نیست که رشد این پنج آیتم را ناشی از نگرانی بابت جهش قیمت خودرو بدانیم.
آیتم میزان فروش محصولات نیز در ماه مورد بررسی رشد ۴۹ واحدی نسبت به فروردین داشت. این متغیر نیز واهمه بخش پاییندستی زنجیره خودروسازی که بهنوعی مصرفکننده محصول نهایی هستند را به تصویر میکشد. این هم میتواند سیگنال منفی دیگری به بازار مبنی بر افزایش قیمت خودرو باشد.