اقتصاد۲۴- دو روز پس از اینکه جواد اوجی، وزیر نفت در توییتی عنوان کرد که «طلب ۱.۶ میلیارد دلاری ایران از عراق وصول شده»، یک مقام ارشد وزارت نفت در گفتگو با یک رسانه اصولگرا در مورد وصول مطالبات ایران از عراق عنوان کرده که مبلغ وصول شده اکنون در حساب مبادلات گازی ایران و عراق در بانک TBI واریز شده و دولت ایران قادر است تا دستور پرداخت حوالهای از این حساب برای هر موردی از نیازهای کشور را صادر کند. به گزارش انتخاب، این مقام ارشد افزوده امکان پرداخت ارزی هر کالا یا ماده اولیه مورد نیاز کشور با این مبالغ وجود دارد و داراییهای این حساب قابل حواله توسط بانک مرکزی است.
در حالی که اظهارات اولیه وزیر نفت، این امید را به وجود آورده بود که طلب ایران از عراق به صورت نقدی قابل دریافت است؛ حال به نظر میرسد که این پول صرف خرید کالا خواهد شد. اتفاقی که با توجه به شدت تحریمها، احتمال خرید کالاهای خوراکی و دارو را در قبال این طلب میلیارد دلاری بیشتر کرده است.
پیشتر علی بهادریجهرمی، سخنگوی دولت که توییتهای اخیر او پیرامون فضای اقتصادی کشور حاشیهساز نیز شده در این باره نوشته بود: «از برکات منتظر تصمیم دیگران نماندن و دیپلماسی فعال انرژی: کل دریافتی از صادرات گاز به عراق و ترکیه در سال ۹۹ مجموعا یک میلیارد دلار بود. با کار جهادی وزارت نفت دولت سیزدهم نهتنها درآمد صادرات گاز به عراق بهروز وصول میشود، بلکه فقط در یک فقره بدهی قدیمی ۱.۶ میلیارد دلاری هم وصول شد.»
در حالی که مقامات جمهوری اسلامی دریافت مطالبات گازی از عراق را ناشی از دیپلماسی فعال میدانند، رییس اتاق مشترک ایران و عراق میگوید: پولمان را از روش تهاتر کالایی میگیریم. چنانکه شرکت گاز نیز پیشتر مبلغ طلب گازی ایران از عراق را ۶ میلیارد دلار اعلام کرده و گفته بود بخشی از این رقم، صرف واردات کالا از عراق شده است.
همزمان حمید حسینی، رییس اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی گفته است: «اگر ۱.۶ میلیارد دلار بدهی گازی عراق به ایران صرف تسویه بدهی ایران به ترکمنستان شود یا به حساب شرکت گاز در بانک تجارت عراق واریز شده باشد، اقدام خوبی رخ داده در غیر این صورت، منابع ما همچنان فریز است و کمکی به بازار ارز نمیکند.»
بیشتر بخوانید: هدف چین از سرمایهگذاری در پروژه گازی قطر چیست؟
انتشار اخبار وصول طلب ۱.۶ میلیارد دلاری ایران از عراق در فضای مجازی و به ویژه کاربران نزدیک به دولت به شدت بازتاب پیدا کرده و عمده کاربران از اینکه چنین «پیروزی» بدون امضای «برجام» به دست آمده، ابراز خوشحالی کرده بودند. برخی کاربران نوشتهاند که این اتفاق در آستانه سفر بایدن رییسجمهور امریکا به منطقه، بیانگر این است که غرب برای پایان دادن به آشفتگی بازار انرژی، نیازمند کمک ایران است و بدون برجام و FATF هم میتوان کشور را اداره کرد.
در مقابل برخی دیگر از این کاربران هم، منتظر دیدن تاثیر ورود ارزهای وارداتی حاصل از وصول مطالبات معوق گازی در بازار کشور و وضع زندگی مردم هستند؛ حتی آقای احمد امیرآبادیفراهانی، نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی نوشت: با ورود این ارز به کشور، قطعا جلوی سوءاستفاده دشمنان ملت ایران در بازار گرفته میشود و چنانچه بانک مرکزی درست و بجا خرج کند، در کاهش قیمت ارز موثر خواهد بود. با این حال، مسدود شدن این پولها در یک بانک عراقی شاید گمانهزنی برای تهاتر کالایی را در روزهای آینده بیشتر کند.