اقتصاد۲۴- روز گذشته شاخص کل با کاهش ۱۲هزار و ۸۴ واحدی همراه شد و تا سطح یک میلیون و ۵۰۱ واحدی عقبنشینی کرد. بورس تهران حالا در یک مسیر نزولی قرار گرفته است. این شرایط سهامداران را ناامیدتر از قبل کرده و این ناامیدی باعث خروج پی در پی پول حقیقیها از بازار سهام شده است.
چرا بورس شاهد ریزش شاخص است؟
بسیاری از کارشناسان معتقدند روندی که بازار سرمایه در روزهای اخیر شاهد آن بوده متاثر از روند مذاکرات برجامی است، مذاکراتی که بدون نتیجهای مشخص به اتمام رسید. از سوی دیگر برخی از کارشناسان معتقدند علاوهبر مسائل بینالمللی، بیاعتمادی سهامداران نسبت به بازار سبب خروج نقدینگی از بورس میشود. خروج پول که به واسطه عدم اعتماد سرمایهگذاران از بازار صورت میگیرد میتواند راهی بازارهای سفتهبازانه شود و از این رو آرامش بازارهای موازی را با چالشی جدی مواجه کند. شاید یکی از دلایل رشد بازارهایی نظیر بازار مسکن و بازار ارز در ماه اخیر به دلیل فضای رکودی بازار سرمایه بوده است، به عنوان مثال پول خارج شده از بازار سهام در یک ماه اخیر برابر است با ۲۲ درصد مجموع ارزش معاملات بازار مسکن تهران است! این مسئله نشان میدهد که حتی اگر بخشی از پول خارج شده از بورس به سبب شرایط منفی بازار به مسکن کوچ کرده باشد، بخشی از جهش ماهانه قیمت مسکن به همین دلیل بوده است.
شوکهای سیاسی بازار بورس را تحت تاثیر قرار میدهد
همانطور که اشاره شد مسئله برجام از جمله عوامل موثر بر ریزش شاخص طی روزهای اخیر است که کارشناسان به آن اشاره دارند. مصطفی صفاری، کارشناس بازار سرمایه معتقد است شوکهای سیاسی به طور مستقیم بر بازار اثر میگذارد. وی در این خصوص میگوید: شاخص بورس دماسنج اقتصاد بوده و هر شوک سیاسی و یا اقتصادی که بر کشور اثر بگذارد ما نشانه آن را در بورس میبینیم.
بیشتر بخوانید: سه خبر جدید درخصوص سهام عدالت
وی ادامه میدهد: شوکهای سیاسی اثرات کوتاهمدتی در بازار سرمایه دارند، اما شوکهای اقتصادی دارای اثرات بلندمدتی هستند.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به بینتیجه ماندن برجام و اثر آن بر بازار سرمایه میافزاید: وقتی برجام رها میشود و سیگنالهای منفی این اتفاق به سمت اقتصاد ایران مخابره میشود طبیعی است که بازار سرمایه نیز نسبت به آن عکسالعمل نشان دهد. درواقع افت شاخص به دلیل مسائل مربوط به برجام این مسئله را نشان میدهد که دماسنج اقتصاد به درستی عمل میکند.
بازار در روزهای آتی چه سمت و سویی را برای حرکت انتخاب میکند؟
بسیاری از فعالان بر این باورند که با ادامه روند فعلی، ما در روزهای آینده شاهد خروج بیشتر سرمایهها از بازار خواهیم بود. این در حالی است که برخی دیگر از کارشناسان معتقدند انتظار برای ریزش یا افت بازار در روزهای آینده وجود ندارد.
ولید هلالات، کارشناس بازار سرمایه در گفتگویی با اشاره به این مسئله که بازار در فضای رکود به سر میبرد، تاکید کرده است: «اگر چند اتفاق به نفع بازار رخ دهد مثلا توافق سیاسی صورت بگیرد و یا بلوک خودروییها عرضه شود میتواند بهانههایی برای برگشت بازار باشد. به طور کلی انتظار برای ریزش یا افت بازار وجود ندارد. اگر چیزی تغییر نکند بازار به مرور زمان رشد میکند.»
مصطفی صفاری نیز در پاسخ به این پرسش که ریزش شاخص تا چه محدودهای میتواند ادامهدار باشد میگوید: تا زمانیکه شوکهای سیاسی موجود برطرف نشود ما شاهد روند فعلی در بازار سرمایه خواهیم بود.
وی میافزاید: با وجود برخی شوکها من معتقدم که شاخص خیلی پایین نمیآید.
منبع: روزنامه ابتکار