تاریخ انتشار: ۱۰:۴۱ - ۲۱ تير ۱۴۰۱
خطاب به مردم و رو در روی آسمان

واکنش ظریف به رفتار غیراخلاقی یکی از رسانه‌ها

پاسخ این دیپلمات سرد و گرم چشیده روزگار که چهره‌اش همواره ترامپ را بر خشم می‌آورد و او را برافروخته می‌کرد به این تخریب‌ها و دروغ‌پراکنی‌ها، لبخندی به پهنای صورت است

اقتصاد۲۴- «خدا می‌بیند و همین کافی است.» این عباراتی است که ظریف از آن بهره می‌گیرد تا واکنشی به رفتار‌هایی که در برخی رسانه‌های اصولگرا علیه وی رخ می‌دهد، داشته باشد. تحرکاتی که از زمان زعامت ظریف بر راس هرم دستگاه سیاست خارجی کشورمان تا همین امروز به تناوب جریان دارد تا جایی که حتی صدای برخی افراد معتدل جناح راست را نیز از این همه نامردمی به آسمان بلند کرده است. تحرکاتی که یک روز در قالب مخالفت با اصل برجام بروز می‌کند و روز دیگر در قالب انتشار یک فایل محرمانه ظهور می‌یابد. یک برهه در جریان انتشار اخبار کذب در خصوص خانواده ظریف شکل می‌گیرد و هنگامه دیگر در جریان ایراد اتهامات اقتصادی و سیاسی به منصه ظهور می‌رسد.

پاسخ این دیپلمات سرد و گرم چشیده روزگار که چهره‌اش همواره ترامپ را بر خشم می‌آورد و او را برافروخته می‌کرد به این تخریب‌ها و دروغ‌پراکنی‌ها، لبخندی به پهنای صورت است. این‌بار بهانه درد و دل ظریف با مردم، انتشار گفت‌وگویی تقطیع شده او در یک کتاب است که یکی از خبرگزاری‌های کشور آن را به دلخواه خود بازتاب داده است. راهبردی که پیش از این نیز در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۱۴۰۰ به شکل و شمایل متفاوتی ظهور و بروز پیدا کرد. زمانی که یکی از فایل‌های محرمانه گفت‌وگوی ظریف با سعید لیلاز از دفتر مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست‌جمهوری به سرقت رفت تا به زعم برخی افراد و جریانات تومار حضور ظریف در انتخابات سیزدهم ریاست جمهوری به هم پیچیده شود. انتخاباتی که ظریف اعلام کرد عدم نامزدی در آن نه به دلیل انتشار این فایل بلکه به خاطر رفتار گروه‌های افراطی در نواختن مردم به دلیل رای‌شان، بوده است.

ظریف این‌بار، اما نه خطاب به دشمنانش بلکه رویاروی مردمش و خطاب به آسمان دردودل می‌کند. ظریف از رفتار غیرحرفه‌ای و غیراخلاقی یک خبرگزاری صحبت می‌کند که «دزدانه» بخش‌های «تقطیع شده‌ای از یک گفت‌وگوی دوساعته»، دانشگاهی و غیرخبری با جمعی از اساتید و دانشجویان را به شکلی «گزینشی»، «تحریف شده» و «خارج از موضوع بحث» منتشر کرده است. خبری که ظریف می‌گوید: «در ادامه توسط این رسانه بر آن متنِ دزدانه دستکاری‌شده حاشیه‌نگاری کرده و با ببر کاغذی خودساخته به جنگ و مناظره پرداخته‌اند.» بر این اساس وزیر امور خارجه پیشین کشورمان در یادداشتی به مباحث رخ داده پس از انتشار گزارشی در یکی از خبرگزاری‌ها واکنش نشان داد.


بیشتر بخوانید: ادامه کشمکش بر سر مذاکرات برجام


محمدجواد ظریف در فراز ابتدایی این یادداشت می‌نویسد: «سلام دوستان؛ دنیای عجیبی است. در دوران مسوولیت وزارت امور خارجه همراه با همکاران دلسوزم کوشش کردیم وظیفه گزارش‌دهی شفاف و پاسخگویی مستمر را در حد توان به صورت کتبی و شفاهی و گزارش‌های رسمی به مجلس شورای اسلامی به انجام رسانیم که آخرین نمونه آن تدوین ۶ جلد کتاب «راز سر به مهر» و ارایه بیش از سه هزار صفحه گزارش و اسناد قابل انتشار مذاکرات برجام به مردم دلاور ایران بود. اما پس از پایان دوران وزارت، تنها به آموختن، پژوهش و آموزش پرداخته و از انجام مصاحبه یا حتی سخنرانی عمومی خودداری کرده‌ام، به این امید که مزاحمتی در راه اجرای سیاست‌های موردنظر مسوولان کنونی برای رفع مشکلات مردم و کشور ایجاد نکنم.» او در ادامه می‌گوید: «همزمان به رسم ادب، دیدار و گفت‌وگوی خصوصی را به شرط صریح رسانه‌ای نشدن می‌پذیرفته‌ام- که ظاهرا باید در آن هم تجدیدنظر کنم.

متاسفانه در چندروز گذشته، یک خبرگزاری به روش همیشگی خود در بی‌توجهی به اصول ابتدایی اخلاق حرفه‌ای، دزدانه به بخش‌های تقطیع شده‌ای از یک گفت‌وگوی دوساعته، دانشگاهی و غیرخبری با جمعی از اساتید و دانشجویان دست‌یافته و آن را به شکلی گزینشی، تحریف شده و خارج از موضوع بحث منتشر کرده و سپس خود و همراهانش بر آن متنِ دزدانه دستکاری‌شده حاشیه‌نگاری کرده و با ببر کاغذی خودساخته به جنگ و مناظره پرداخته‌اند.


بیشتر بخوانید: سیاست مرموز آمریکا در منطقه


از آنجا که آن گفتگو خصوصی و غیرخبری بوده، آن را ضبط نکرده‌ام. ولی دوستان رسانه‌ای همه می‌دانند که متن کامل یک گفت‌وگوی دوساعته دست‌کم دوازده هزار کلمه می‌شود و نه متن تقطیع و تحریف شده کنونی که با همه حاشیه نویسی‌ها کمتر از سه هزار کلمه است. موضوع آن گفتگو نیز برخلاف ادعای ناشران، ارایه یک تحلیل دانشگاهی پیرامون تکثر منابع قدرت در جهان کنونی و اهمیت روایت‌سازی از یک سو و تحلیل برنامه‌ریزی، روایت‌سازی و مدیریت رفتاری رژیم صهیونیستی به عنوان یک مثال از سوی دیگر بود. علاقه‌مندان به ببر واقعی- و نه کاغذی- می‌توانند تفصیل بحث را در کتاب «دوران گذار روابط بین‌الملل در جهان پساغربی» که در سال ۱۳۹۵ منتشر کردیم، ملاحظه کنند.» وزیر سابق امور خارجه کشورمان یادآور می‌شود: «دوستان گرامی، این جدل‌ها و بحث‌های انحرافی نه سازنده است، نه باری از دوش مردم خوب ایران برمی‌دارد و نه بر پایه اصل اخلاقی و اسلامی «وجادلهم بالتی هی احسن» شکل می‌گیرد؛ لذا سال‌هاست این تیر‌های ناسازا و دروغ را با سپر تحمل پاسخ داده‌ام و در شرایطی که باید همه کوشش‌ها در جهت انسجام ملی و حل مسائل کنونی کشور و مردم باشد همین روش را ادامه خواهم داد. خدا می‌بیند و همین کافی است.»

منبع: اعتماد

ارسال نظر