اقتصاد۲۴- بر اساس اعلام رئیس سازمان بورس قرار است دامنه نوسان تا پایان سال به ۱۰ درصد برسد. این افزایش دامنه نوسان میتواند صفهای بازار را تا حد زیادی کاهش دهد و به نوعی آنها را کنترل کند.
روز شش اردیبهشت ماه مجید عشقی، رئیس سازمان بورس درخصوص دامنه نوسان گفته بود که دامنه نوسان باید به صورت تدریجی افزایش مییابد. هدف ما این است که دامنه نوسان را تا پایان سال ۱۴۰۱ به ۱۰ درصد افزایش دهیم.
دامنه نوسان بورس از ۲۹ فروردین به مثبت و منفی شش درصد رسید. این تغییر یک درصدی توانست در ماههای اخیر میزان صفهای بازار را کاهش کند و به معنای دیگر صفهای بازار سرمایه را کنترل کند. قرار است تا پایان سال این دامنه نوسان به ۱۰ درصد به برسد که با توجه به معضلات بورس، این تغییر دامنه نوسان میتواند به طور کلی روند معاملات بازار سرمایه را تغییر دهد.
کاهش صف با افزایش دامنه نوسان
بهمن فلاح، کارشناس بازار سرمایه گفت: افزایش دامنه به لحاظ ساختاری به نفع بازار سرمایه است. این افزایش نشان دهنده بلوغ و رفتار عقلایی سهامداران و بازار است. همچنین هر چه دامنه نوسان افزایش یابد رفتارهای هیجانی و صفهای خرید و فروش بازار سرمایه نیز کاهش مییابد.
وی ادامه داد: دامنه نوسان هرچه کمتر باشد برابر است با تشکیل صفهای خرید و فروش در نهایت رفتارهای هیجانی سهامداران بر اساس تابلو خوانی. افزایش دامنه یعنی افزایش عمق و تحلیل بازار سهام.
بیشتر بخوانید: بورس در انتظار اخبار مثبت برجام
به گفته این تحلیلگر بازار سرمایه با افزایش دامنه نوسان رفتار عقلایی بازار شکل میگیرد و هیجان معاملات نیز کاهشی میشود.
فلاح با اشاره به افزایش دامنه نوسان گفت: در حال حاضر دامنه نوسان افزایش پیدا کرده است و روند معاملات فرابورس نیز شاهد میدهد که بازار سرمایه از کمبود نقدینگی رنج میبرد.
کمبود نقدینگی در بازار سرمایه
این کارشناس بازار سرمایه تشریح کرد: روند معاملات و اتفاقات تابلو نشان میدهد که بازار از کمبود نقدینگی رنج میبرد. وگرنه اکنون بهترین زمان برای رشد دامنه نوسان و آمادگی سهامداران برای رفتارهای عقلایی در بازار است.
وی اضافه کرد: من عقیده دارم که مقطع فعلی بهترین زمان افزایش دامنه است. چراکه بازار دور از هیجان و با رفتار عقلانی است. هر چند بازار فرسایشی شده، اما اکنون بهترین زمان برای افزایش دامنه نوسان است.
فلاح با اشاره به معضلات بورس گفت: معضل اصلی بازار خروج نقدینگی است که به واسطه مداخلههای اقتصادی در بازار سرمایه شکل گرفته است. اگر مداخلههایی در قالب نرخ نیمایی و سود بانکی از روی بازار برداشته شود، خروج نقدینگی به حداقل میرسد. از سوی دیگر با مداخلات مثبت ورود نقدینگی خواهیم داشت.