تاریخ انتشار: ۱۱:۴۷ - ۲۸ تير ۱۴۰۱
حسن روحانی در دیدار با وزرا و استانداران دولت دوازدهم تشریح کرد

گرفتاری‌های مصوبه مجلس برای احیای برجام

دولت دوازدهم لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ را با سقف ۸۰۰ هزار میلیارد تومانی ارایه داد، اما مجلس یازدهم سقف این بودجه را به حدود ۱۲۰۰ هزار میلیارد تومان رساند.

اقتصاد۲۴- سکوت دامنه‌دار دولت روحانی که طی یک‌سال گذشته و علی‌رغم همه انتقاداتی که دولت جدید علیه دولت قبل مطرح می‌کند و دولتمردان اعتدالی را ذیل عنوان بانیان وضع موجود معرفی کرده و همه کاسه و کوزه‌ها را بر سر آن‌ها می‌شکند، این‌بار، اما حسن روحانی در جمع وزرا، معاونان و استاندارانش حاضر شد و روایتی تازه از مهم‌ترین چالش‌های پیش روی کشور و نقش برخی تندروی‌ها در ظهور این مشکلات ارایه کرد. روایتی که از یک طرف به چرایی عدم احیای برجام در ماه‌های پایانی دولت روحانی اشاره می‌کند و از سوی دیگر به انتقاداتی می‌پردازد که مخالفان در خصوص ذخایر ارزی و اقتصادی دولت قبل مطرح می‌کنند. روحانی با اشاره به اینکه دولت جدید در مدت زمان کوتاهی پس از تحویل گرفتن دولت موفق شد میلیارد‌ها دلار ارز را تحویل بگیرد، برخی اظهارنظر‌های فعلی در خصوص کمبود‌های ارزی و خالی بودن خزانه کشور را غیر واقعی ارزیابی کرد.

در کنار مسائل ارزی بازخوانی واقعیت‌های کشور در ماه‌های پایانی سال ۹۹ بخش دیگری از مهم‌ترین اظهارات روحانی در این نشست را تشکیل می‌داد. شیخ اعتدالگرایان با اشاره به اینکه «ای‌کاش گرفتار مصوبه برجامی نمی‌شدیم تا می‌توانستیم برجام را در اسفند ۹۹ احیا کنیم» به نقش مخرب برخی طیف تندرو در مجلس تاکید می‌کند. طیف‌هایی که مصوبه‌ای را از سر گذراندند تا دولت نتواند زمینه احیای برجام را فراهم کند. گروه‌هایی که تصور می‌کردند احیای برجام قبل از انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ باعث رونق اقتصادی کشور و تغییر نگاه مردم نسبت به دولت دوازدهم می‌شود و زمینه را برای توفیق طیف‌های میانه‌رو و اطلاح‌طلب در انتخابات فراهم می‌کند. بر اساس یک چنین تصوراتی بود که برخی گروه‌ها در داخل و خارج مجلس تمام تلاش خود را مصروف مصوباتی کردند که بر سر اجرای برجام سنگ‌اندازی کند. روحانی امروز، اما با حسرت به ماه‌هایی اشاره می‌کند که زمینه احیای برجام با بهترین دستاورد‌ها برای کشور مهیا بود، اما به دلیل قانون اقدام راهبردی امکان عملیاتی شدن آن فراهم نشد.

فرصتی که اصولگرایان تصور می‌کردند دوباره برای دولت جدید فراهم خواهد شد، اما واقعیت‌های کشور طی ماه‌های آتی نشان داد که هر فرصتی ممکن است فقط یک‌بار در عرصه سیاسی فراهم شود. صبح دیروز جمعی از وزرا، معاونان، مسوولان، استانداران دولت‌های یازدهم و دوازدهم و برخی از فعالان و چهره‌های سیاسی و رسانه‌ای به مناسبت عید سعید غدیر خم با حسن روحانی دیدار کردند.

در این دیدار، رییس‌جمهور پیشین ایران با تبریک عید غدیر خم گفت: پیامبر اکرم (ص) ولایت امیرالمومنین (ع) را در مکه و مدینه اعلام نکردند، بلکه به خاطر روشن شدن اهمیت این واقعه در راه مکه به مدینه در محل غدیر خم توقف کردند تا آنان که پیش افتاده بودند برگردند و آنان که عقب افتاده بودند، برسند. در آنجا دست امام علی (ع) را بلند کردند و فرمودند: «من کنت مولاه فهذا علی مولاه» پیامبر اکرم (ص) فرمودند آنان که در این جمع بودند مانند سفیرانی هستند که باید این پیام را ابلاغ کنند. بنابراین ارسال پیام غدیر فریضه‌ای عام برای همه مسلمانان است. رییس‌جمهور پیشین ایران تاکید کرد: باید همه واقعیت‌ها را به مردم بیان کنیم، چون در غیر اینصورت تاریخ تحریف می‌شود. واقعیت‌ها باید به اطلاع آنان که غایب بودند و واقعیات برایشان پوشیده مانده هم برسد. روحانی افزود: پس از انقلاب کشور با مشکلات زیادی روبرو شده و از همه این مشکلات توانسته به نحوی عبور کند.


بیشتر بخوانید: روسای جمهور روسیه و ترکیه مهمان ابراهیم رییسی شدند


پس از جنگ تحمیلی و ترور، معضل بزرگی به نام تحریم برای مردم ایجاد شده و تاکنون با همه آسیب‌ها و مشکلات توانسته‌ایم از این مراحل گذر کنیم. خروج ترامپ از برجام و بازگشت تحریم‌ها نیز از این دست مسائل بوده که قطعا این مساله و رفع مجدد تحریم‌ها قابل حل بود و‌ای‌کاش دچار ۹/۱۱ (۱۱ آذر ۹۹) و مصوبه هسته‌ای مجلس نمی‌شدیم تا می‌توانستیم در اسفند ۱۳۹۹ تحریم‌ها را پایان دهیم. او با مقایسه شرایط تحویل دولت‌های یازدهم و سیزدهم گفت: زمانی که در مردادماه ۱۳۹۲ دولت را تحویل گرفتیم چند صد میلیون دلار اسکناس در بانک مرکزی بود. اما در زمان تحویل دولت در مردادماه ۱۴۰۰ به دولت سیزدهم، چند میلیارد دلار اسکناس در بانک مرکزی موجود بود.

روحانی در پاسخ به سوال یکی از حاضران درباره کسری بودجه سال ۱۴۰۰ و بازپرداخت بدهی دولت قبل توسط این دولت گفت: دولت دوازدهم لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ را با سقف ۸۰۰ هزار میلیارد تومانی ارایه داد، اما مجلس یازدهم سقف این بودجه را به حدود ۱۲۰۰ هزار میلیارد تومان رساند. بنابراین ۴۰۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه، همان رقم افزایش یافته توسط مجلس است. با کاهش درآمد‌های نفتی پس از تحریم‌های ظالمانه امریکا، دولت طبق مجوز مجلس برای رفع کسری بودجه، اقدام به فروش اوراق قرضه کرد. همانطور که ما بدهی دولت قبل را پرداختیم و دولت بعدی هم باید بدهی فروش اوراق قرضه توسط این دولت را بپردازد. روحانی ابراز امیدواری کرد که مذاکرات احیای برجام در این دولت به نتیجه برسد و تاکید کرد: ما دشمنان زیادی در جهان و منطقه داریم، اختلاف و شکاف در داخل به نفع هیچ‌کس نیست. همه ما باید به دولت کمک کنیم چنانکه قبلا هم برای همکاری با دولت برای رفع مشکلات مردم اعلام آمادگی کرده‌ایم.

منبع: اعتماد 

ارسال نظر