اقتصاد۲۴- وزارت خارجه ایران اعلام کرد که تصمیم گرفته است سفیر این کشور در سوئد را برای پارهای از مشورتها به تهران فراخواند.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه ایران گفت که این تصمیم در اعتراض به «بیانیه و حکم غیر قانونی صادر شده در سوئد علیه آقای حمید نوری که مبتنی بر اتهامات بی پایه، مخدوش و ساختگی است»، گرفته شده است.
پیشتر وزارت خارجه ایران کاردار سوئد در تهران را در پی اعلام حکم دادگاه سوئد درباره حمید نوری احضار و مراتب اعتراض این کشور را به او ابلاغ کرده بود.
حمید نوری متهم به مشارکت در اعدامهای سال ۱۳۶۷ شمسی با حکم دادگاهی در سوئد به حبس ابد محکوم شده است.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران در ماه مه در گفتوگوی تلفنی با همتای سوئدی خود برگزاری دادگاه آقای نوری را «غیرقانونی» خوانده و خواستار «آزادی فوری» او شده بود.
مقامهای قضایی سوئد بر این نظرند که حمید نوری را در چارچوب «اصل صلاحیت جهانی» بازداشت کردهاند که به دادستانها اجازه میدهد افراد را به دلیل ارتکاب جنایت علیه بشریت، در هر کجای جهان که مرتکب شده باشند، به دادگاه بکشانند.
حمید نوری ۶۱ ساله در سال ۲۰۱۹ در زمانی که به دلایل شخصی به سوئد سفر کرده بود، با شکایت دو ایرانی و به ظن مشارکت در کشتار زندانیان سازمان مجاهدین خلق و سازمانها و احزاب کمونیست و چپگرا در تابستان ۱۳۶۷، بازداشت شد.
همچنین وزارت خارجه ایران کاردار موقت سفارت آرژانتین در تهران را به دلیل اعمال محدودیت برای خروج ۵ تبعه ایرانی خدمه هواپیمای باری ونزوئلایی احضار و مراتب اعتراض این کشور را به او ابلاغ کرد.
بیشتر بخوانید: محمود خاوری در کانادا گم شد!
بر اساس گزارشهای منتشر شده، رئیس اداره دوم آمریکای وزارت خارجه ایران بر «بیاساس بودن اتهامات وارده و غیرقابل قبول بودن روند طولانی دوره تحقیقات قاضی آرژانتینی برای بررسی وضعیت هواپیما و اتباع ایرانی» تاکید کرده است.
بنا به گزارشها، هواپیمای بویینگ مدل ۳۰۰-۷۴۷ ام روز ۶ ژوئن در فرودگاه مینیسترو پیستارینی بوینوس آیرس فرود آمد، اما مقامهای آرژانتین برای آن مجوز ترک فرودگاه را صادر نکردند.
در آن زمان برخی از رسانههای آرژانتین این ادعا را مطرح کردند که اتباع ایرانی هواپیما احتمالا اعضای سپاه قدس پاسداران هستند.
مقامهای اطلاعاتی پاراگوئه هم در ماه ژوئن گفته بودند که یکی از اعضای کادر پرواز هواپیمای زمینگیر شده در آرژانتین با نیروی قدس سپاه پاسداران ایران ارتباط دارد.
ایران و برخی از کشورهای اروپایی بر سر بسیاری از مسائل از جمله بازداشت شهروندانشان با یکدیگر اختلاف دارند.
در حال حاضر چندین شهروند اروپایی و دو تابعیتی با اتهامهای امنیتی از جمله جاسوسی، در ایران زندانی هستند، اتهامهایی که این گروه از کشورها آنها را «بیپایه و اساس» میدانند.
در مقابل هم شماری از شهروندان ایرانی به دلیل نقض تحریمهای آمریکا در زندان هستند که تهران خواستار آزادی آنها است. همچنین یک دیپلمات ایرانی و چند شهروند دیگر ایرانی با اتهامهای تروریستی در زندان به سر میبرد و یک شهروند ایرانی هم به دلیل ارتکاب جنایت علیه بشریت به حبس ابد محکوم شده که ایران خواستار آزادی آنها است.
منبع: یورونیوز