تاریخ انتشار: ۱۰:۳۸ - ۲۰ مرداد ۱۴۰۱

با عرضه خودرو در بورس قرعه‌کشی حذف می‌شود؟

مدیر عملیات عرضه بورس گفت: با عرضه خودرو در بورس کالا، تخصیص خودرو از فرآیند قرعه کشی خارج شده و علی القاعده زیان شرکت‌های خودروساز در صورت فروش با قیمت واقعی کاهش یافته و شرکت‌ها به سمت سودآوری خواهند رفت.

اقتصاد۲۴- محسن علیزاده عضو ناظر مجلس در شورای عالی بورس در بیست و یک تیر در توئیتی نوشت: شورای عالی بورس و اوراق بهادار، امروز عرضه خودرو در بورس کالا را با هماهنگی وزارت صمت مصوب کرد. بنابر این مقرر شد برخی کلاس‌های خودرویی با هماهنگی وزارت صمت به طور کامل در بورس کالا عرضه شوند.

آغاز کلاف ماجرای عرضه خودرو در بورس کالا به اینجا باز می‌گردد؛ که اولین خودروی پذیرشی شاهین بود که بنا شد حداقل ۸۰ درصد از تولید سالانه این خودرو در بستر بورس کالا مورد معامله قرار گیرد و اکنون این محصول در انتظار عرضه است.

۲۲ اردیبهشت حسن الهیاری مدیرکل نظارت بر کالا‌های فلزی و معدنی سازمان حمایت در نامه‌ای با عنوان درخواست تجدید نظر در فرآیند پذیرش خودرو به مدیرعامل بورس کالای ایران اعلام کرده بود که باید از عرضه خودرو در بورس کالا ممانعت شود.

اما بعد از گذشت ۶ روز از این نامه اولین عرضه خودرو در بورس کالا رقم خورد. در نخستین روز از عرضه خودروی کارا در بورس کالا، ۱۰۳ دستگاه از این خودرو شامل ۵۸ دستگاه کارا دو کابین و ۴۵ دستگاه کارا تک کابین در تالار خودرو بورس معامله شد. از این حجم ۵۵ دستگاه در تالار معاملات و ۴۸ دستگاه در سیستم معاملات مچینگ داد و ستد شد.

بعد از آن نیز دو خودروی فیدیلیتی و دیگنیتی هم در بورس کالا پذیرش شدند.

۱۸ خرداد عرضه خودرو در بورس کالا به دستور معاون صنایع حمل و نقل وزیر صمت، متوقف شد و تصمیم نهایی آن به شورای عالی بورس واگذار شد.

رسول علی محمدی فعال در بورس کالا گفت: برای این که عرضه خودرو در بورس کالا تداوم پیدا کند باید تمام عرضه خودرو، در بورس کالا انجام گیرد تا بتوان بررسی درستی از نحوه عرضه انجام داد. اگر عرضه‌ها ناقص باشد و تنها خودرو‌های خاصی در بورس کالا عرضه شوند، قطعا به عنوان یک سیاست شکست خورده از این طرح یاد خواهد شد. در کل نباید استثنای برای عرضه در بورس کالا در نظر گرفته شود.

فعالان صنعت خودرو و بورس کالا معتقدند؛ اگر این عرضه‌ها به صورت اوصولی درست و رعایت تمام نکات انجام گیرد بخشی از مشکل صنعت خودرو که مربوط به وجود اختلاف بین قیمت کارخانه و قیمت بازار است در این رویداد مرتفع می‌شود.

تمام خودرو‌ها در بورس کالا عرضه شود

مهدی بیات منش کارشناس حوزه بورس کالا گفت: اگر بنابر عرضه کامل و صفر تا صد انواع خودرو در بورس کالا باشد موافق این طرح هستم در غیر این صورت اگر بنا بر استفاده ابزاری از بورس کالا برای فروش محصولات لوکس و خودرو‌هایی که بعضا قیمت غیر منصفانه و گران قیمت دارند، است به شدت با آن مخالفم.

چرا که در غیر این صورت گره‌ای از مشکلات مردم باز نمی‌شود. طبیعتا در صورت در دسترس بودن یک کالا و عدم نیاز به قرعه‌کشی، در یک بازه زمانی شاهد کاهش اختلاف قیمت کارخانه و بازار خواهیم بود که این مورد می‌تواند با عرضه در بورس کالا رقم خورد.

اما به گفته او، عرضه خودرو در بورس کالا مخالفانی هم دارد که علت اصلی مخالفت آن‌ها به سبب بورس کالا نیست چرا که مسیر بورس کالا همراه با شفافیت بوده و این خودرو است که به سبب آن که یک محصول تکمیل شده مناسب برای عرضه در بورس کالا نیست و بورس کالا باید تنها برای عرضه کالا‌های واسطه‌ای باشد.


بیشتر بخوانید: کدام خودرو‌ها به بورس آمدند؟


کارشناس حوزه بورس کالا می‌گوید: در کل و به نظر به جای عرضه قطره چکانی خودرو‌های پرتیراژ از طریق قرعه‌کشی می‌توان از پتانسیل بورس کالا استفاده کرد تا حداقل برخی از آمار‌ها و اتفاقات شفاف شود. حتی برای واردات خودرو نیز می‌توان از بورس کالا بهره برد. همواره در واردات مساله سود‌های باد آورده مطرح می‌شود که این موضوع را بورس کالا با آمار‌های خود می‌تواند حل کند.

با عرضه خودرو در بورس قرعه کشی حذف می‌شود

احمد رحیمی مدیر عملیات عرضه بورس گفت: با عرضه خودرو در بورس کالا، تخصیص خودرو از فرآیند قرعه‌کشی خارج شده و علی القاعده زیان شرکت‌های خودروساز در صورت فروش با قیمت واقعی کاهش یافته و شرکت‌ها به سمت سودآوری خواهند رفت.

مصرف کننده نهایی در یک حراج منصفانه حضور پیدا کرده و خودروی مورد نیاز خود را به قیمت نهایی که مدنظر دارد خرید خواهد کرد. در این معامله شرکت فروشنده خودرو نیز مبلغ پرداختی خریدار کالا را به صورت کامل دریافت نموده و در نهایت سود ناشی از اختلاف قیمت بین بازار کالا و کارخانه به حساب تولیدکننده کالا واریز خواهد شد.

گروه صنعتی ایران خودرو با هدف شفاف‌سازی فروش محصولات و حذف تدریجی قرعه‌کشی، برای عرضه خودرو در بورس کالا اقدام کرده که در نخستین گام، بخشی از تولیدات دو مدل هایما S ۵ و S ۷ از این طریق به فروش خواهد رسید. در خودروسازی سایپا نیز شاهین طلایه دار عرضه در بورس شده است.

منبع: تجارت نیوز
ارسال نظر