تاریخ انتشار: ۱۰:۲۴ - ۰۸ آبان ۱۴۰۱

تاثیر مصوبه ده‌بندی روی بورس چیست؟

مصوبه ده‌بندی حمایت از بازار سرمایه روز گذشته ابلاغ شد. این مصوبه چه تاثیری می‌تواند روی بورس و معاملات آن داشته باشد؟

اقتصاد۲۴- روز گذشته مصوبه ۱۰ بندی حمایتی بورس ابلاغ شد. در بسته ۱۰ بندی حمایت فوری از بازار سرمایه مصوباتی از جمله بیمه شدن اصل و سود سهام مردم در یک سال آینده تا واریز شدن منابع جهت حمایت از سهام شرکت‌های تولیدی بزرگ کشور دیده می‌شود.

در جزئیات این بسته آمده است که بیمه کردن سهام حاضر در پورتفوی اشخاص حقیقی تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان برای هر نفر (که حدود ۹۶ درصد از تعداد کد‌های حقیقی فعال حاضر در بازار را تشکیل می‌دهند) از طریق انتشار عمومی اوراق تبعی و خرید توسط سرمایه گذاران صورت می‌گیرد.

انتشار اوراق اختیار تبعی فروش بر روی سهام موجود در صندوق‌های درآمد ثابت تا سقف ۴۰۰ هزار میلیارد ریال با تضمین اصل ارزش سبد سهام در ابتدای دوره بر اساس ترتیباتی که سازمان بورس اعلام می‌نماید.

تزریق منابع جدید توسط صندوق‌های حاکمیتی برای خرید سهام در بازار سرمایه و بمرور افزایش مبلغ مذکور.

واریز منابع مندرج در ردیف بودجه سال ۱۴۰۱ به صندوق تثبیت از روز شنبه جمعاً به مبلغ حدود ۵۰ هزار میلیارد ریال.

هماهنگی، نظارت و پایش مستقیم و مستمر فعالیت اشخاص حقوقی بازار سرمایه شامل شرکت‌ها و نهاد‌های مالی شبه دولتی، صندوق‌های بازنشستگی و نهاد‌های نظامی و حمایت این نهاد‌ها از سهام ناشران تحت مدیریت خود و توقف فروش تا زمان ثبات در بازار، و انجام اقدامات حمایتی از جمله خرید سهام و انتشار اوراق تبعی حمایتی.

همکاری مشترک بانک مرکزی و وزارت اقتصاد جهت مدیریت نرخ سود.

افزایش سپرده گذاری مستقیم سازمان بورس نزد صندوق تثبیت.

محدود کردن بخش فروش بازارگردان‌ها تا اطلاع ثانوی.

توقف پذیره نویسی اوراق بهادار و عرضه‌های اولیه تا زمان بازگشت ثبات به بازار سرمایه.

بازگشت زمان جلسه معاملاتی در فرابورس به روال سابق از ساعت ۱۳:۰۰ به ۱۲:۳۰.


بیشتر بخوانید: اعلام جزئیات بسته ۱۰بندی حمایت از بازار سرمایه


وضعیت بورس وخیم است؟

پیام الیاس‌کردی، کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با تجارت‌نیوز درخصوص مصوبه ۱۰ بندی بازار سرمایه گفت: دیروز صبح بسته ده بندی حمایت فوری از بازار سرمایه ابلاغ شد. در هفته‌ها و ماه‌های گذشته وضعیت بازار خوب نبود مسولان سازمان بورس و صندوق تثبیت و توسعه و نهاد‌های مرتبط به دنبال یک راهکار سریع برای بهتر شدن شرایط و وضعیت بازار سرمایه بودند که بسته ده بندی ابلاغ شد.

وی اظهار کرد: مهترین نکته این بسته تضمین اصل و سود ۲۰ درصدی است و این یعنی بیمه کردن سهام. مردم تا تاریخی که مشخص کردند یعنی ۴ آبان ماه اغلب زیان کردند یعنی از آن تاریخ تازه فکر می‌کنم برای مردم تصمیم‌گیری کنیم و یادمان باشد زمانی که تضمین می‌کنیم اصل و سود ۲۰ درصدی مردم را در حقیقت داریم خط و ربطی به سود بانکی و اوراق می‌دهیم.

این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: اگر مردم میخواستند همچنین سودی کنند به سراغ بانک یا اوراق می‌رفتند. من مخالف همچنین بندی هستم یعنی به مردم بگوییم اصل و سود سرمایه تضمین می‌شود. این نشان دهنده حال بد بازار است و به نظر می‌رسد مسولان امر خودشان همچین سیگنالی می‌دهند.

الیاس‌کردی گفت: این بند دوم در جهت حمایت از بازار است. البته بهتر است از الان به فکر منابع باشند که در آینده به مشکل نخورند.

وی توضیح داد: در بند سوم من نمی‌گویم که نباید از بازار سرمایه حمایت شود بلکه در مقطع فعلی بخاطر آب شدن سرمایه مردم باید از آن دفاع کرد. ولی اگر حال بازار خوب شد این نهاد‌های نام برده که این روز‌ها خرید کردند خودشان فروشنده نمی‌شوند؟ الان از بازار سرمایه حمایت می‌کنند آیا تضمینی وجود دارد که دو روز دیگر در نقش فروشنده در بازار ظاهر نشوند؟

این فعال بازار سرمایه ادامه داد: نکته بند پنجم و ششم این است که صحبتی نیست که برای الان باشد و باید قبل از این انجام می‌شد. بند پنجم درخصوص هماهنگی و نظارت است و باید قبل از این انجام می‌شد.

الیا‌س‌کردی توضیح داد: در بند هشتم می‌گویند که بازارگردان‌ها را تا اطلاع ثانوی محدود می‌کنیم. ایا بازارگردان از فروش منبع شدند یا تعهدی برای فروش ندارند؟ این موضوع متفاوت است که باید توضیح داده شود. نکته بعدی این است که زمانی که ما به بازارگردان می‌گوییم حق فروش ندارید آیا فکر نمی‌کنم اون‌ها شاید به این فکر کنند که حق خرید هم برای خود قائل نباشند و بگویید وقتی نمی‌توانیم دارایی خود را بفروشیم در خرید هم دخالتی نکنیم. ولی باید تصمیم اساسی‌تری برای بازارگردان‌ها گرفته می‌شد.

وی گفت: بند نهم بند اساسی‌تری است که بسیار خوب است. شاید سازمان می‌توانست این بند را زودتر انجام دهد. اما بند دهم را من متوجه نمی‌شوم یعنی با نیم ساعت یا زیاد کردن ساعت معاملات چه اتفاقی در بازار رخ می‌دهد؟ وقتی در بند‌ها نگاه میکنم چند بند مطلوب و چند بند ناامید کننده مثل بند دهم وجود دارد.

منبع: تجارت نیوز
ارسال نظر