تاریخ انتشار: ۱۱:۵۱ - ۱۵ آبان ۱۴۰۱
شاخص بازار سهام در ابتدای هفته ۴۴ هزار واحد رشد کرد

استقبال بورس از جهش تازه قیمت دلار

متاسفانه سال‌هاست بورس ما به این بیماری دچار شده است و هر زمان که نرخ دلار اوج می‌گیرد بورس هم صعودی می‌شود این در حالی است که میزان فروش و تولید شرکت‌ها اصلا تغییری نمی‌کند

اقتصاد۲۴- روز گذشته پس از ۵ هفته کاری، شاخص‌های بورس روندی معکوس را دنبال کردند و برخلاف این ۵ هفته، این‌بار ۲۸۶ میلیارد تومان سرمایه خُرد وارد بازار سهام شد. آن‌هم در روز‌هایی که قیمت ارز به «کانال نوردی» مشغول است و دیروز هم قیمت دلار از ۳۶ هزار تومان فراتر رفت. برخی کارشناسان دلیل افزایش قیمت دلار را افزایش سطح انتظارات تورمی و تبدیل دارایی‌ها در بازار ارز عنوان می‌کنند و افزایش نرخ دلار را دلیل رشد بورس می‌دانند چرا که همزمان با رشد قیمت دلار، شاخص بورس نیز در اولین روز هفته توانست با ۴۴ هزار و ۷۸۲ واحد افزایش تا رقم یک میلیون و ۳۲۸ هزار واحد صعود کند و شاخص کل با معیار هم وزن هم ۹۰۳۴ واحد افزایش یافت و در رقم ۳۷۴ هزار و ۷۸۴ واحد ایستاد. به این ترتیب بازار سرمایه اولین روز هفته را سبز رنگ آغاز کرد. در نخستین روز هفته گذشته بود که سیاست‌گذار بورسی از یک بسته جدید حمایتی رونمایی کرد؛ بسته‌ای که نظیر آن در دو سال گذشته نیز ارایه شده بود، اما تنها رشد‌های موقتی برای سهامداران به ارمغان آورده است. رشد‌های ثبت‌شده در این هفته نیز به نوعی یادآور تجربیات دفعات قبل است. فارغ از میزان اثرگذاری بند‌های موجود در این بسته، اما اثرات روانی اینگونه حمایت‌ها را نمی‌توان کتمان کرد. کاهش نگرانی سهامداران پس از ارایه این بسته حمایتی و سخنان متولی این بازار در خصوص تداوم روند حمایتی شاید یکی از دلایل تحریک تقاضا در روز‌های اخیر به شمار رود.

بورس را به دلار سنجاق نکنید

حسن ایزدی، کارشناس بازار سرمایه در واکنش به رشد شاخص بورس و ارتباط آن با نرخ دلار به «اعتماد» گفت: سال‌هاست که بورس ایران با یک نقیصه روبه‌رو است و آن‌هم سنجاق کردن بورس با نرخ دلار است و سوال اصلی این است که مگر بورس نیویورک است که با دلار در نوسان باشد؟ اما می‌بینیم زمانی که دلار رو به صعود است بورس هم صعودی می‌شود و زمانی که دلار نزولی است بورس هم با افت همراه می‌شود. این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به وضعیت بازار سرمایه در سال‌های گذشته تصریح کرد: در سال ۱۳۹۲ و ۱۳۹۸ هم شاهد همین وضعیت بودیم و با جهش‌های ناگهانی در بازار سرمایه مواجه شدیم و این موضوع نشان‌دهنده این موضوع است که روال بورس منطقی نیست بلکه این وضعیت یک نوع بیماری است که متاسفانه سال‌هاست بورس ما به این بیماری دچار شده است و هر زمان که نرخ دلار اوج می‌گیرد بورس هم صعودی می‌شود این در حالی است که میزان فروش و تولید شرکت‌ها اصلا تغییری نمی‌کند و تنها بخش ریالی محصولات تغییر می‌کند این در حالی است که اگر میزان فروش را با نرخ دلار در سال گذشته محاسبه کنند آن زمان سود‌های مهلکی که در بورس وجود دارد را جبران خواهد کرد.

همواره جهش‌های دلاری بورس را تغییر داده است

ایزدی خاطرنشان کرد: متاسفانه سازمان بورس هم در این زمینه هیچ اقدامی نمی‌کند چرا که همه به دنبال افزایش شاخص بورس هستند، اما اینکه با چه ترفندی قرار است این اتفاق بیفتد مشخص نیست و در بلندمدت شاهد آنیم که در جهش‌های دلاری بورس هم رشد می‌کند و پس از آن با سقوط آزاد همراه می‌شود و بازار سرمایه در سال‌های گذشته نیز با همین رویه پیش رفته است مگر آنکه در روش شرکت‌هایی که فروش دلاری دارند تغییراتی قرار دهند تا شاهد چنین وضعیتی نباشیم.


بیشتر بخوانید: گریز ناتمام بورس از سقوط مکرر


او در پاسخ به این پرسش که آیا حقیقی‌ها به بورس بازگشته‌اند یا خیر، افزود: به اعتقاد بنده حقیقی‌هایی که خارج شدند به هیچ عنوان برنمی گردند اینکه یک روز ۱۵ هزار واحد شاخص بورس رشد کند، اما در روز دیگر ۳۰ هزار واحد افت داشته باشد و بورس با این حجم از نوسانات روبه‌رو باشد مسلما حقیقی‌ها را می‌ترساند. ایزدی گفت: وضعیت بورس هم شبیه وضعیت دمای بدن انسان است زیرا زمانی که دمای بدن کسی با افت شدید یا با افزایش زیادی همراه باشد نشان‌دهنده بیماری آن فرد است و دماسنج شاخص بورس و بازار سرمایه نیز نشان‌دهنده آن است که بورس در شرایط عادی به سر نمی‌برد و دچار بیماری شده است.

شرکت‌های بزرگ بورس جهت بورس را عوض می‌کنند

این کارشناس بازار سرمایه در ادامه گفت: برخی از شرکت‌های پتروشیمی، پالایشگاهی و فولادی که از شرکت‌های بزرگ در بورس محسوب می‌شوند با هرگونه افزایش یا کاهش نرخ دلار دچار نوسان می‌شوند و شاخص‌های بورس را هم با تغییر مواجه می‌کنند. ایزدی در مورد بسته ۱۰‌بندی حمایت از بازار سرمایه که اخیرا منتشر شده نیز خاطرنشان کرد: در هیچ جای دنیا بورس را به اندازه ایران دستکاری نمی‌کنند به غیر از شرایط حساس به عنوان مثال در ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۲ چنین شرایطی به وجود آمد و بورس را در امریکا دستکاری کردند. او افزود: تا زمانی که ابهامات در اقتصاد و سیاست حل نشود از جمله ابهام در مذاکرات برجام نمی‌توان امیدی به رشد‌های واقعی داشت تقریبا در طول دو سال گذشته بازار سرمایه از این شرایط رنج برده و امروز هم شاهد اعتراضات مردم در کشور هستیم که این موضوع نیز در فضای اقتصادی اثرگذار بوده است و باعث ناامنی اقتصادی شده و این‌ها از جمله موضوعاتی هستند که در اقتصاد ایران اثرگذارند.

ارایه بسته‌های حمایتی تنها مسکن هستند

این کارشناس بازار سرمایه افزود: هیچ خط مشی و استراتژی بلندمدتی برای بازار سرمایه وجود ندارد تا بتوان پیش‌بینی این موضوع را کرد که وضعیت سهامدار حقیقی و حقوقی در آینده چه خواهد شد و اینجاست که هرگونه از این کمک‌ها و بسته‌های حمایتی فقط و فقط می‌تواند به عنوان یک آسپرین و مسکن عمل کند تا در کوتاه‌مدت از یک سری از عوارض جلوگیری کند، اما برای حل ریشه‌ای مسائل مربوط به بورس باید ابتدا مسائل اقتصاد کلان حل شود. او تصریح کرد: در صورتی که شرایط به همین منوال پیش رود اشتیاق و میل به فروش در سهامداران بیشتر خواهد شد کما اینکه از زمانی که این بسته حمایتی را مطرح کردند بسیاری از افراد فروشنده شدند و پول‌های خود را از بازار سرمایه خارج کردند و همین خروج پول از بازار سرمایه باعث شد تا قیمت سکه و دلار افزایش پیدا کند و سرمایه‌ها به این بخش سوق پیدا کرد و باعث تغییر قیمت در این بازار‌ها نیز شد.

منبع: روزنامه اعتماد
ارسال نظر