اقتصاد۲۴- نگاهی به شاخصکل هم وزن (از تمام نمادهای معاملاتی به یک میزان تاثیر میپذیرد) نیز نشان میدهد که این نماگر در جریان دادوستدهای دیروز بورس تهران دقیقا رفتاری مشابه شاخصکل داشته است، بهطوری که در ابتدای شروع بازار با اینکه وزن فروشندگان نسبت به خریداران بیشتر بود، اما در ادامه ورود پول به شرکتها باعث افزایش ۳۴/ ۰درصدی این نماگر بورسی شد. با توجه به آمار و ارقام ارائهشده مشاهده میشود که بخشی از تب تند افزایش قیمت سهام در تالار شیشهای فروکش کرده و اندکی از هیجان خرید معاملهگران کاسته شدهاست. آنطور که بهنظر میرسد بازار تقریبا به سمت روندی متعادل در حرکت است، بنابراین کاهش میزان هیجان خرید در جریان معاملات پس از رشدهای پیدرپی امری طبیعی ارزیابی میشود، چراکه نوسان در ذات بازار سرمایه بوده و در هیچ برهه زمانی شاخصها بهطور مطلق در مسیر صعود یا نزول حرکت نکرده اند. نگاهی به روندهای گذشته نشان میدهد نوسان مقطعی در شیب صعود و نزول امری طبیعی از سوی کارشناسان بازار سرمایه ارزیابی شدهاست. به هر ترتیب در روز چهارشنبه ارزش معاملات خرد بورس تهران (سهام و حقتقدم) به رقمی بالغ بر ۳هزار و ۳۱۰میلیاردتومان رسید. ریزش بیش از یکهزار و ۱۹۰میلیاردتومانی این معیار بورسی نسبت بهروز ماقبل معاملاتی در حقیقت میتواند از افت تکاپوی معاملهگران بازار سهام حکایت داشته باشد. سرمایه گذارانی که عمدتا در چند وقت گذشته همزمان با بهبود عملکرد شاخصهای سهامی بخشی از نقدینگی خود را وارد بازار سهام کردند، اکنون با توجه به افزایش سودآوری شرکتها حداقل طی روزهای اخیر معاملاتی اقدام به شناسایی سود میکنند. امری طبیعی که در شرایط مشابه بارها در بازار سهام روی داده است. بر اساس این گزارش، خالص تغییر مالکیت صنایع بورسی در ۱۸ آبانماه از خروج ۲۳۴میلیاردتومانی پول حقیقی از گردونه معاملات سهام حکایت داشت. سرمایه گذارانی که از ابتدای سالجاری تاکنون با توجه به شرایط حاکم در دادوستدها عمدتا تمایل به خروج از بازار را داشتند، دیروز هم فروش سهام را در دستور کار معاملاتی خود قرار دادند.
بهاینترتیب در پایان آخرین روز کاری سومین هفته از آبانماه سرمایه گذاران حقیقی در بورس تهران عمدتا نقدینگی خود را به گروه فرآوردههای نفتی تزریق کردند. بر این اساس بیشترین ورود پول سرمایه گذاران خرد به گروه مذکور با رقمی بالغ بر ۶۵میلیاردتومان تخصیص پیدا کرد. در حالی این صنعت در صدر فهرست بیشترین خالص خرید حقیقیهای بازار سهام جای گرفت که گروه انبوه سازی رتبه دوم را با ۷میلیاردتومان ورود پول بهثبت رساند. این فاصله در حقیقت میتواند از جذابیت فرآوردههای نفتی نسبت به سایر صنایع در بازار روز گذشته حکایت داشته باشد. به هر روی صنایعی همانند سایر مالی و لاستیک و پلاستیک در ارقامی بهمراتب کمتر از ۲هزارمیلیاردتومان ورود پول از سوی معاملهگران خرد را تجربه کردند. در ادامه از گروههایی نظیر محصولات کاغذی و دستگاههای برقی بهعنوان صنایعی میتوان یاد کرد که اندک ورود پول حقیقی را در این روز معاملاتی به خود اختصاص دادند.
بیشتر بخوانید: پایان متعادل بورس / جدال برابر عرضه و تقاضا
روز گذشته بیشترین خروج سرمایه در گروه چندرشتهای صنعتی بهثبت رسید. این صنعت با ۵۱میلیاردتومان فرار سرمایه حقیقی توانست در صدر لیست خروج پول از سوی معاملهگران خرد بازار سهام قرار گیرد. رتبههای دوم و سوم نیز به گروههایی همانند بانکها با ۴۲میلیاردتومان و محصولات شیمیایی با ۴۰میلیاردتومان تخصیص یافت. فلزات اساسی با ۲۴میلیاردتومان و خودرو و ساخت قطعات با ۱۸میلیاردتومان در ادامه فهرست خالص فروش حقیقی جایگرفتند. با توجه به ورود و خروج پول در صنایع مختلف میتوان به این مهم پیبرد که در شرایط فعلی سرمایه گذاران نهادی بازار عمدتا روی به چینش پرتفوی متنوع از سهام شرکتهای مختلف در بازار سهام آوردهاند؛ حقوقیهایی که بهسرعت حداقل در بازار روز گذشته اقدام به جمع آوری صفوف سنگین فروش در بازار سهام کردند. این مهم در جای خود میتواند پالس ارزندگی را به سایر معاملهگران بازار سهام ارسال کند. سرمایه گذارانی که عمدتا با دید کوتاهمدت و با رویکردی مبنیبر نوسان گیری بهطور محدود به گردونه معاملات سهام وارد و پس از مدت کوتاهی از بازار خارج میشوند. ارزندگی قیمت سهام شرکتها در محدودههای فعلی توام با حمایت حقوقیهای بورس در شرایط فعلی موضوعات حائزاهمیتی هستند که از نگاه برخی از سهامداران عمدتا محتاط بورس مغفولمانده است.
بررسی وضعیت ارز در بازار موازی نشان میدهد که نرخ دلار نیمایی که تحرکات آن برای معاملهگران بورسی از اهمیت بالایی برخوردار است تا محدوده ۲۷هزار و ۶۸۸تومانی پیش روی کرد. آنطور که بهنظر میرسد در بازار ارز هم شرایط رو به تعادل بوده و بخش عمدهای از رشد شدید دلار فروکش کردهاست. دیروز معاملهگران بورسی نیمنگاهی به جریان انتخابات میاندورهای کنگره آمریکا داشتند. رقابت این دو حزب در راستای کسب آرای حداکثری در مجلس سنا و نمایندگان موضوعی است که میتواند برای انتخابات ریاستجمهوری آتی ایالاتمتحده آمریکا مهم ارزیابی شود. از سویی جو بایدن وضعیت اضطراری ملی آمریکا در ارتباط با ایران را به مدت یک سالدیگر تمدید کرد که به باور کارشناسان این مهم تاثیری در شرایط آتی اقتصاد کشور بهخصوص بازار سرمایه نخواهد داشت.