تاریخ انتشار: ۱۰:۴۹ - ۲۳ آبان ۱۴۰۱
احسان سلطانی در گفتگو با اقتصاد ۲۴:

پیش بینی قیمت دلار در ۱۰ روز آینده/ آژیر قرمز قیمت دلار در دولت سیزدهم به صدا درآمد

احسان سطانی با بیان اینکه دولت از افزایش قیمت دلار سود می‌برد، گفت: ۸۰ درصد دلاری که به بازار ارز عرضه می‌شود دست دولت و بنگاه‌های وابسته به دولت است که از افزایش قیمت آن سود می‌برند؛ بنابراین کنترل بازار و جهش‌های قیمتی آن تنها در دست دولت است.

اقتصاد۲۴- میناسادات حسینی: قیمت دلار در بازار غیررسمی از سقف تاریخی ۳۶ هزار و ۸۰۰ تومانی هفته گذشته کمی فاصله گرفت. با وجود این، دلار که روز شنبه به کف کانال ۳۵ هزار تومان برگشته بود، روز یکشنبه در لحظه تنظیم این خبر به میانه کانال ۳۵ هزار تومان رسیده و دوباره روند صعودی دیگری را رقم زده است.

دقیقا از روز دوشنبه ۹ آبان ماه بود که قیمت دلار با سقف شکنی قبلی خود در کانال ۳۳ هزار تومان به طور بی سابقه‌ای شروع به افزایش کرد و لحظه به لحظه سقف‌های جدیدی را ثبت کرد تا اینکه روز ۱۶ آبان با رسیدن به قیمت ۳۶۸۰۰ تومان، از افزایش بازماند.

در این میان سوال اصلی این است که دلار در روز‌های آینده و به خصوص تا شب عید آیا باز هم شاهد سقف شکنی‌های جدید خواهد بود؟

سود دولت از جهش قیمت دلار

احساس سلطانی، اقتصاددان به اقتصاد ۲۴ می‌گوید: جهش ۷ هزار تومانی قیمت دلار در بازار غیررسمی دلیل خاصی ندارد و زیر سر دولت است.

وی ادامه داد: همان طور که دولت در سال ۹۷ که تحریم شروع نشده بود با ۱۰۳ میلیارد دلار درآمد ارزی و ۱۰۰ میلیارد دلار ذخایر ارزی قیمت دلار را ۶ برابر کردند تا عده‌ای از این افزایش قیمت پول به جیب بزنند، الان هم دولت همان رویه را در پیش گرفته است.

سود جهش قیمت دلار در جیب خودی‌ها

این اقتصاددان با بیان اینکه ما یک میلیون بشکه نفت می‌فروشیم که هر بشکه ۹۰ دلار است، گفت: بنابراین درآمد ارزی ما از نفت، از سال ۹۶ کمتر نیست منتها دولت و یک سری خصولتی‌ها و بقیه یاد گرفتند که از جهش قیمت دلار سود ببرند و درآمد به جیب بزنند.

سلطانی ادامه داد: تحریم باشیم یا نباشیم هم فرقی ندارد، دولت، بنگاه‌های خصولتی، بانک‌های خصوصی و شرکت‌های خصوصی، همه از افزایش قیمت دلار نفع می‌برند. تنها زیان آن برای مردم است. مردم باید سال به سال بدبخت‌تر شوند تا این رانت درآمدی به دست عده‌ای محدود برسد.

نبضِ دلار در دست دولت و بانک مرکزی است

این اقتصاددان در پاسخ به سوال اقتصاد ۲۴ مبنی بر اینکه پیش بینی شما از قیمت دلار در بازار چیست، گفت: بازاری نیست! مسخره‌ترین چیز در بازار ایران این است که ۸۰ درصد دلاری که عرضه می‌شود دست دولت و بنگاه‌های وابسته به دولت است که مدیران دولت تعیین می‌کنند.

سلطانی ادامه داد: پس عرضه دلار در دست دولت است. نکته دم اینکه نه فصل مسافرت است و نه تحریم جدیدی صورت گرفته و نه قیمت نفت ارزان شده است. هیچ اتفاقی نیفتاده که قیمت دلار شاهد جهش باشد و نه مردم پولدار شده اند که بگوییم مردم به بازار ریخته اند تا دلار خریداری کنند.

وی ادامه داد: گشتی در صرافی‌ها روز گذشته نشان داد که تقاضای ارزی تغییری نکرده، اتفاقی که افتاده این است که دلار‌ها را عده‌ای محدود می‌خرند و در خانه‌ها انبار می‌کنند.

ارز ترجیحی حذف شده از جیب مردم، کجاست؟

این اقتصاددان گفت: مردم را استرس می‌دهند تا دلار‌های خود را گران‌تر بفروشند و می‌خواهند کاسبی کنند. الان هم این اسکناس‌های نو را چه کسی می‌فروشد؟ غیر از دولت چه کسی می‌تواند اسکناس تانخورده در بازار عرضه کند؟

سلطانی ادامه داد: ما روزی یک میلیون بشکه نفت و هر بشکه ۸۰ دلار هم بفروشیم، می‌شود ماهی ۲ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان. با افزایش ۷ هزار تومانی قیمت دلار دولت ماهی ۲۰ هزار میلیارد تومان به جیب می‌زند؛ از طرفی دولت ۱۵ میلیارد دلاری که بابت حذف ارز ترجیحی روغن و آرد و.. به دست آورده را با گرانی دلار چند برابر می‌کند.

ارسال نظر