تاریخ انتشار: ۰۹:۴۵ - ۰۴ آذر ۱۴۰۱
چه عواملی روی شاخص موثرند؟

پیش‌بینی شرایط بورس تهران در آذر 1401

بورس تهران در آبان ۱۴۰۱ افت و خیز بسیاری داشت. برای پیش‌بینی مسیر بورس در آذر ماه ابتدا باید عوامل مهم تاثیرگذار بر آن را در ماه جاری بشناسیم. در این گزارش به بررسی مفصل این عوامل پرداختیم.

اقتصاد۲۴- شاخص کل بورس تهران در ابتدای آبان ماه سال جاری در سطح یک میلیون و ۳۰۹ هزار واحدی قرار داشت. روند نزولی شاخص که از ماه‌ها قبل از آن آغاز شده بود به آبان نیز سرایت کرد و شاخص را تا محدوده یک میلیون ۲۴۰ هزار واحد فرو برد. اما از آن محدوده بود که رالی پر سرعت بورس تهران آغاز شد. ۱۸۵ هزار واحد افزایش تنها در دو هفته نماگر اصل تالار شیشه‌ای را تا ارتفاع یک میلیون و ۴۲۶ هزار واحدی بالا برد.

سارا فلاح، کارشناس بازار سرمایه، در گفتگو با تجارت‌نیوز در این رابطه گفت: در حالی آذرماه را آغاز کردیم که دو ماه اول پاییز شاهد هیجانات زیادی در بازار سرمایه بودیم. مهر ماه بازار نزولی پر شیب را تجربه کرد. از سوی دیگر از چهارم آبان شاهد افزایش برق‌آسای شاخص کل بودیم. مسیری که در ۳۰ کندل روزانه کاهش پیدا کرده بود در عرضه ۷ تنها کندل جبران شد!

این کارشناس ادامه داد: افزایش ارزش معاملات سهام همراه با افزایش قیمت سیگنال بسیار خوبی برای بازار بود که اهالی بازار سرمایه را به تداوم روند امیدوارتر می‌کند. با رسیدن شاخص به محدوده مقاومتی یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحدی اصلاح در روند تند شکل گرفته آغاز شد. هرچند به نظر می‌آید که این اصلاح بیشتر به صورت زمانی و افقی باشد تا اصلاح قیمتی، اما طبیعی است که بعد از رشد بسیار سریعی که بازار داشت حال به فاز استراحت برود.
فلاح با اشاره به اینکه اصلاح کنونی به ورود پول جدید به سهام کمک می‌کند افزود: دست به دست شدن سهام برای تداوم روند ضروری است. در اصلاح هر روند سهامدارانی جدید وارد سهام می‌شوند تا روند پیش گرفته شده انرژی لازم برای ادامه مسیر را داشته باشد.

عوامل مهم موثر بر روند آذر ماه

فلاح در رابطه با مهم‌ترین عوامل موثر روی شاخص بورس در آذر ماه توضیح داد: یکی از مهم‌ترین اخبار هفته گذشته استعفای رئیس سازمان بورس و بعد تکذیب آن بود. وقتی به دو سال گذشته نگاهی کنیم می‌بینیم که عمر هیچ یک ریاست‌ها به یک سال نکشید. همین نشان از آشفتگی حال بازار سرمایه دارد. چند ماه مدت بسیار کمی است که یک فرد در مسند ریاست بتواند کار مهم و اثرگذاری انجام دهد و نیاز به زمان بیشتر برای بهبود وضعیت بازار بخصوص وضعیت ساختاری و قانون گذاری است.


بیشتر بخوانید: ریسک‌های سه‌گانه در بورس تهران


او ادامه داد: ظاهرا ماجرای استعفا به هفته پیش برمی‌گردد. وقتی دولت اعلام کرد که در نوشتن بودجه حتما بند‌های حمایتی از بازار سرمایه در نظر گرفته می‌شود. از این جهت خیال اهالی بازار سرمایه را تا حدی راحت کرد. همیشه در نیمه دوم سال بازار سرمایه با بند‌های مختلف بودجه به صورت مستقیم دارد. هر کدام از آن‌ها می‌تواند سرنوشت صنایع مختلف برای یک سال آینده مشخص کند. به همین دلیل، لایحه بودجه از مهمترین ریسک‌های بازار در نیمه دوم سال است.
وی افزود:، اما اتفاقی که در این هفته افتاد این بود که در متن استعفای آقای عشقی نوشته شده بود به دلیل عدم توجه مجلس به بازار سرمایه در هنگام وضع قوانین؛ که بسیاری آن را به بودجه مربوط دانستند. بنابرین ریسک بودجه مجددا برای بازار افزایش یافت.

بودجه ۱۴۰۲ به نفع و ضرر کدام سهام؟

فلاح در رابطه با نقش لایحه بودجه بر سهام نیز تصریح کرد: فعلا مشخص نیست که کدام بند‌ها برای بودجه می‌تواند اثر مثبت و کدام بند‌ها اثر منفی در بازار دارد. در پارانتز و به صورت خلاصه توضیح بدهم بودجه از دو جهت کلی می‌تواند روی بازار اثر بگذارد. یکی از نظر تعیین شرایط اقتصاد کلان است. نظیر مواردی، چون پیش بینی میزان صادرات نفت، قیمت در نظر گرفته شده برای فروش نفت، نرخ تسعیر ارز، میزان فروش اوراق بدهی در سال آینده که همه و همه از فاکتور‌های مهم بر تورم و میزان ایجاد نقدینگی است. به این صورت اثر مستقیمی بر بورس خواهد گذاشت

این کارشناس بیان کرد: از طرفی بند‌های مختلف بودجه روی صنایع مختلف اثر گذار خواهد بود. مثل تعیین نرخ یوتیلیتی‌ها، نرخ خوراک پتروشیمی‌ها، نرخ بهره مالکانه سنگ آهنی‌ها و مواردکلی‌تر نظیر میزان افزایش دستمزد و مالیات؛ بنابراین مهم‌ترین مولفه پیش‌برنده در آذرماه اخبار مرتبط با بودجه خواهد بود. هر گونه کاهش یا حتی عدم افزایش قیمت نسبت به سال گذشته می‌تواند بر سودآوری بسیاری از شرکت‌ها اثر مثبت بگذارد و شرایط را برای رشد بازار سرمایه فراهم سازد.

پیش‌بینی بازار هفته آینده

فلاح با تاکید بر اهمیت ارزش معاملات خرد گفت: آنچه در هفته آینده باید به آن توجه داشت ارزش معاملات خرد سهام هست. در هفته‌ای که گذشت ارزش معاملات خرد سهام به طور میانگین نزدیک به ۳.۳ همت بود که رقم خوبی است. اگر بازار بتواند همین محدوده را در دوران استراحت خودش نگه دارد فضا برای ادامه رشد هموارتر خواهد شد.

نگاه تکنیکالی به شاخص کل

فلاح بیان کرد: شاخص کل بعد از رشد سریع ۱۵ درصدی که داشت با رسیدن به محدوده مقاومتی ۱۴۲۰ هزار واحد وارد فاز استراحت شد. وقتی میانگین متحرک ساده با دوره تناوب ۳۰ را روی چارت قرار دهیم می‌بینیم چارت واکنش‌های موثری در گذشته نسبت به آن داشته است. در حال حاضر فاصله زیادی بین میانگین متحرک و قیمت وجود دارد. طبیعی است که تا پر شدن منطقی این فاصله استراحتی را در چارت شاهد باشیم. اندیکاتور ار. اس. آی در بالای سطح ۶۰ قرار دارد که نشان‌دهنده برتری قدرت خریدارن بر فروشندگان است؛ بنابراین انتظار داریم که در هفته آینده شاخص کل تغییرات قیمیتی کمی داشته و اصطلاحا بازار خنثی را شاهد باشیم.

ارسال نظر