تاریخ انتشار: ۰۹:۱۳ - ۲۴ آذر ۱۴۰۱

بورس بین‌الملل مناطق آزاد چه ظرفیت‌هایی را ایجاد می‌کند؟

بورس بین‌الملل مناطق آزاد ظرفیت‌هایی از جمله زمینه ساز ایجاد منطقه آزاد مالی – تجاری و جذب منابع ارزی به کشور را به همراه دارد.

اقتصاد۲۴- مدتی است که موضوع بورس بین الملل مطرح شده و اینکه این بورس در کیش راه اندازی شود.

فعالیت‌های این بازار جهانی گسترده است. از خرید و فروش ارز‌های کشور‌های گوناگون برای انجام واریز‌هایی که یک کشور به کشوری دیگر انجام می‌دهد یا خرید و فروش ارز‌های ملی کشور‌ها توسط معامله‌گران، تا خرید و فروش کالا‌های اساسی یا گرانبها و حتی معامله سهام شرکت‌هایی که سهام آن‌ها برای عرضه به عموم به بورس وارد شده است، همه و همه در این بازار بزرگ بین المللی قابل انجام است.

از گوشه اهمیت بازار بین الملل می‌توانیم به این مسئله اشاره کنیم که ممکن است کشور‌ها برای تسویه بدهی تجاری خود به دیگر کشورها، سرمایه‌گذاری در پروژه‌ها یا حتی دیگر اهداف، نیاز به پرداخت مبالغی با پول رایج کشور دوم را داشته باشند. از طرفی صادرکنندگان و واردکنندگان کالاها، شرکت‌ها و یا اشخاص نیز ممکن است مشابه حالت قبل تمایل به ارسال پول داشته باشند. در بورس بین الملل می‌توان بدون دردسر این تبادلات مالی را بین دو یا چند پول رایج انجام داد.

دامنه معاملات در بازار بورس بین الملل اکثرا رو به رشد است. این پیشرفت قیمتی به ارتقای تجارت بین الملل و محدودیت‌های ارزی که گریبانگیر بسیاری از کشور‌ها است، بستگی دارد. بازار جهانی بورس ۲۴ ساعته است؛ بنابراین نیاز به معامله در زمان خاص ندارد. در این بازار می‌توانید از هر نقطه از دنیا با ابزار‌های آنلاین معاملاتی در پروژه‌های گوناگون کشور‌های مدرن مشارکت نمایید و به این ترتیب در سود یا زیان آن‌ها سهیم باشید. علیرضابیات، اواسط مهر ماه سال ۹۸ بود که علی صحرایی مدیرعامل وقت شرکت بورس اوراق بهادار تهران از مذاکره با ۱۶ بورس دنیا برای شناساندن بورس تهران خبر داده بود. از نظر او بورس بین الملل، طرحی بود که باید متناسب با شرایط بین‌المللی تصمیم‌گیری می‌کرد و راه‌اندازی اش مشمول تحریم بود و محدودیت‌های تحریمی بر سر راه آن قرار داشت.

سال ۱۴۰۰ نیز هم الهام سخایی مدیر اجرایی تاسیس بورس بین الملل مناطق آزاد، تشکیل این بورس را منوط به صدور مجوز از سوی شورای عالی بورس عنوان کرده بود.

در فروردین ماه سال جاری نیز سعید محمد، دبیر سابق شورای عالی مناطق آزاد طی مصاحبه‌ای گفت: بورس بین الملل یکی از موضوعات اصلی است که از بدو ورود به مناطق آزاد آن را پیگیری و مقدمات آن را آماده کرده‌ایم. بورس بین‌الملل ظرفیت بسیار خوبی است که می‌توانیم در مناطق آزاد داشته باشیم و به نوعی می‌تواند به بورس سرزمین اصلی نیز کمک کند. وی افزود: برای تشکیل بورس بین‌الملل منتظر هستیم که مسئولان سازمان بورس، صدور مجوز را در دستور کار خود قرار دهند.

بهادر بیژنی مشاور رئیس سازمان بورس در امور بین‌الملل نیز در اردیبهشت ماه سال جاری اعلام کرد: ایجاد بورس بین‌الملل طی چند سال گذشته در دستور کار سازمان بورس و اوراق بهادار قرار داشته و با همکاری که بین این سازمان و دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد وجود داشتند این پروژه تا میزان قابل توجهی پیشرفت کرده است.

وی اضافه کرد: با شروع دوره مدیریت ریاست جدید سازمان بورس دکتر مجید عشقی، به سرانجام رساندن پروژه بورس بین‌الملل به عنوان یکی از اولویت‌های سازمان بورس و اوراق بهادار در حوزه بین‌الملل قرار گرفت؛ پیرو این اتفاق تیم یاد شده به عنوان تیم بین‌الملل تشکیل شد.
بورس بین الملل یک ماه دیگر در کیش راه اندازی می‌شود؟

روز ۳ مرداد ۱۴۰۱ حمیدرضا مومنی دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی با بیان اینکه بورس بین‌الملل در کیش به زودی و پس از صدور مجوز از سوی شورای عالی بورس افتتاح خواهد شد، گفت: این بورس برای جذب سرمایه‌های خارجی و تامین مالی ارزی راه‌اندازی می‌شود.

همچنین محمدرضا پورابراهیمی داورانی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در تشریح نشست کمیسیون متبوع خود که با حضور وزیر امور اقتصاد و دارایی، رئیس سازمان امور مالیاتی، رئیس سازمان بورس، دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری صنعتی و ویژه اقتصادی، به راه اندازی بورس بین الملل به عنوان خبری خوشی برای مردم اشاره و تصریح کرد: با توجه به درخواست دبیر خانه شورای عالی مناطق آزاد کشور، قرار است بستر تشکیل بورس بین الملل در مناطقه آزاد کیش مراحل نهایی خود را طی کند.

وی افزود: این موضوع در سازمان بورس کشور تصویب شده و ظرف یک الی دو هفته آینده به شورای عالی بورس می‌رود، از این رو پیش بینی می‌شود ظرف مدت یک ماه آینده مصوبه شورای عالی بورس در خصوص تشکیل بورس بین الملل ارائه شود.

به گفته رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس؛ بی تردید بورس بین‌الملل ظرفیت واردات ارزی داشته و در حوزه اوراق نیز فعال خواهد بود و با توجه به فعالیت‌های خود می‌تواند در حوزه‌های کالایی نیز ورود پیدا کند.

بورس بین‌الملل همان بازار بورس است که سهام‌های مختلف شرکت‌ها و ارز نیز در آن مبادله می‌شود. بازار‌های مختلفی در بورس بین‌الملل وجود دارد که در چند حوزه مختلف فعالیت می‌کنند. خرید و فروش ارز‌های کشور‌های مختلف که ارزشمند محسوب می‌شوند، بخشی از این بورس است.

هر گونه پرداختی که یک کشور به کشور دیگر انجام می‌دهد و بازاری که در آن ارز‌های ملی توسط کسانی خریداری می‌شوند و به فروش می‌رسند که آن‌ها برای چنین پرداخت‌هایی به آن‌ها نیاز دارند.

بورس بین‌الملل یکی از امن‌ترین و مهم‌ترین راهکاری ارتباط باجهان است. باتوجه به این نکته که کشور‌ها مشکلات و ناهنجاری‌های اقتصادی ناشی از تحریم‌ها متحمل است، اما بسیاری از کشور‌های جهان و منطقه مشتاق استفاده از پتانسیل‌های موجود در کشور هستند. این بورس می‌تواند نقطه اتصال ما به کشور‌های مختلف‌های جهان از جمله آسیا و اروپا باشد و بیش از دو دهه است که مسوولین در پی ایجاد این اتصال در پوشش یک فرآیند اقتصادی مانند بورس هستند.

اغلب بورس‌های ما مانند؛ بورس، فرابورس، کانون کارگزاران عضو مراجع بین‌المللی بازار سرمایه اورسیا و… هستند در حقیقت جز دائمی این تشکل‌ها هستیم و این بازار می‌تواند یک دریچه بسیار مناسب برای مبادلات در حوزه بین‌الملل باشد.

ممکن است در نحوه انتقال و تبادل ارز حاصل از صادرات و بالعکس و همچنین نحوه ورود و خروج موانعی وجود داشته باشد. اما اگر دولتمردان تمهیدات اولیه را فراهم کنند این موانع حل شده و بورس بین‌الملل را می‌توان به عنوان یک مزیت اقتصادی برای سرمایه‌گذاری‌های داخلی و خارجی کشور شناسایی کرد.
مدیراجرایی تاسیس بورس بین‌الملل مناطق آزاد، با بیان اینکه «بورس بین‌الملل مناطق آزاد» فرصت بی نظیری برای اجرایی نمودن سازوکار‌های همکاری‌های مالی فرامنطقه‌ای محسوب می‌شود، از اعلام آمادگی نهاد‌های بزرگ اقتصاد کشور برای مشارکت در سهامداری این بورس خبر داد.

الهام سخایی، مدیراجرایی تاسیس بورس بین‌الملل مناطق آزاد، با بیان اینکه براساس مصوبه شورایعالی بورس در شهریورماه و ابلاغیه سازمان بورس و اوراق بهادار که طی مهرماه ابلاغ گردید، مسیر تأسیس و شروع به کار «بورس بین‌الملل مناطق آزاد» آغاز شده، پیش‌بینی کرد: بر اساس درخواست‌های واصله، هلدینگ‌های تولیدی، صنعتی و تجاری، بانکها، بیمه‌ها، بورس‌ها و نهاد‌های بازار سرمایه، سازمان‌های مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و شرکت‌های سرمایه‌گذاری و توسعه مناطق آزاد، از مهم‌ترین موسسین بورس بین‌المللی مناطق هستند.

سخایی در ادامه برخورداری از منابع ارزی خارجی را شرط سهامداری در بورس بین الملل عنوان کرد و با اشاره به استقبال قابل توجه از اطلاعیه اخیر دعوت به مشارکت در موسسین بورس بین‌الملل مناطق آزاد، این رویکرد متقاضیان را نشانه‌ای از آمادگی و عطش اقتصاد کشور برای ورود به اقتصاد جهانی در صورت گشایش‌های بین‌المللی دانست.

وی با اشاره به برگزاری جلسات کاری متعدد با مدیران دولتی و بخش خصوصی حوزه بازار سرمایه کشور به منظور تهیه و تدوین سازوکار‌های نهاد بین‌المللی بورس مناطق آزاد ایران، تصریح کرد: «بورس بین‌الملل مناطق آزاد» در هماهنگی کامل با بورس‌های کشور می‌تواند به عنوان مهمترین ساز و کار جذب، تأمین و تضمین منابع ارزی برای طرح‌های سرمایه‌گذاری خارجی کشور به ایفای نقش بپردازد. سازوکاری که به عنوان یکی از پیش نیاز‌های اساسی مشارکت سرمایه‌گذار خارجی به شمار می‌رود.
مدیراجرایی تاسیس بورس بین‌الملل مناطق آزاد، یکی از مهمترین کارکرد‌های این نهاد مالی ـ سرمایه‌ای بین‌المللی در اقتصاد ملی کشور را هدایت شرکت‌های سرمایه‌گذار بین‌المللی، منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای با فرصت‌های سرمایه‌گذاری بویژه در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و همچنین اطمینان بخشی نسبت به بسته‌های حمایتی، تشویقی و تضمینی برای سرمایه‌گذاران خارجی اعلام کرد و افزود: با توجه به سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی که برون گرایی و توسعه حوزه فعالیت‌های مناطق آزاد یکی از مهمترین محور‌های آن ابلاغ شده، «بورس بین‌الملل مناطق آزاد» نقش محوری در جذب و حمایت از طرح‌های سرمایه‌گذاری خارجی ایفا نموده و رسـالت اصـلی آن تامین مالی ارزی پروژه‌های صـنعتی و عمرانی کشور از طریق انتشار انواع اوراق بهادار ارزی است.

سخایی با اشاره به موقعیت‌های مکانی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی که در نقاط مرزی با کشور‌های همسایه، آبراه‌های بین‌المللی و کریدور‌های بین‌المللی واقع شده اند، تصریح کرد: «بورس بین‌الملل مناطق آزاد» سازوکار نهادی اجرایی‌کردن فرآیند‌های همکاری‌های منطقه‌ای کشورمان در سازمان‌های همکاری بین‌المللی همچون اتحادیه اقتصادی اوراسیا، سازمان همکاری اقتصادی اکو، دی هشت، سازمان همکاری شانگ‌های و کریدور‌های بین‌المللی به ویژه کریدور شمال ـ جنوب محسوب شده و قادر است در بهره برداری حداکثری منافع اقتصادی و تشکیل یک منطقه مالی ـ بورسی با محوریت مناطق آزاد کشورمان به ایفای نقش بپردازد.

ارسال نظر