اقتصاد۲۴- میناسادات حسینی: مشاور رئیس جمهور و دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و ویژه اقتصادی در ابتدای آذرماه وارد استان آذربایجان غربی شد تا از نزدیک با فرصتها و مزیتهای خاص منطقه آزاد ماکو آشنا شود. این سفر به گفته فعالان منطقه آزاد ماکو فرصت ویژه ای برای توسعه و تکمیل طرح های سرمایه گذاری، عمرانی و زیرساخت های لجستیکی ماکوست.
منطقه آزاد ماکو پنجرهای گشوده به روی اروپا و آسیا
منطقه آزاد ماکو یکی از مناطق آزاد ایران است که به دلیل دسترسی به بازارهای بین المللی و امکاناتی نظیر توانمندی بالای صادراتی و ترانزیت و... توانسته در پیوند اقتصاد ایران با اقتصاد جهانی نقش ایفا کند و بسترساز تعامل سازنده کشور با اروپا و آسیا باشد.
منطقه آزاد ماکو در شمال غربی ایران و در استان آذربایجان غربی بزرگترین منطقه آزاد تجاری جهان و دارای ۱۴۰ کیلومتر مرز مشترک آبی با جمهوری آذربایجان و ۱۳۰ کیلومتر مرز آبی و خشکی با کشور ترکیه است. این منطقه آزاد ایران در مسیر کریدورهای مهم تجاری جهان قرار گرفته و وجود گمرک بازرگان به عنوان بزرگترین مرز زمینی ایران و ترکیه به عنوان دروازه عبور کالا از اروپا و بلعکس است.
ظرفیت توسعه صنعتی بر مبنای زنجیره تامین در کشورهای همسایه مبتنی بر تمایل شدید صنعتگران و فعالین اقتصادی کشور ترکیه برای حضور و سرمایه گذاری در فعالیتهای صنعتی و تولیدی منطقه نیز از دیگر مزیتهای منطقه به شمار میرود. تمدن باستانی، مکانهای تاریخی و جذابیتهای متعدد تاریخی و فرهنگی ماکو نیز سبب شده است جذابیت بین المللی بیشتری برای ماکو به وجود بیاورد.
موقعیت منحصر به فرد منطقه آزاد ماکو، قرار گرفتن در کریدور شرق به غرب، دسترسی آسان به بازارهای اروپایی، وجود زیرساختهای مناسب از جمله بزرگراهها، فرودگاه، مجموعههای لجستیک و وجود گمرک بازرگان به عنوان بزرگترین گمرک زمینی کشور و گمرک پلدشت هم مرز با آذربایجان و همچنین محدودیتهای وارداتی اعمال شده از جمله مزیتهای قانونی، نسبی و رقابتی این منطقه هستند که انگیزه فعالان اقتصادی برای سرمایه گذاری در این منطقه را افزایش میدهند.
شتاب توسعه در منطقه آزاد ماکو
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ماکو در گفتگو با اقتصاد ۲۴ در این رابطه به سفر مشاور رئیس جمهور به این منطقه اشاره کرد و گفت: مشاور محترم رئیس جمهور و دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه در سفر اخیر خود به منطقه آزاد ماکو، شتاب توسعه در این منطقه را خوب ارزیابی کرد و با تبیین رویکرد جدید برای مناطق آزاد اذعان داشت که ما ۲ رویکرد اساسی را در مدیریت جدید پیگیری میکنیم؛ یکی مردمی کردن بیشتر مناطق آزاد و دیگری جهانی کردن این مناطق.
حسین گروسی با تشریح دستاوردهای این سفر گفت: دکتر عبدالملکی طی این سفر بیان کرد که در این خصوص سه سیاست را دنبال میکنیم؛ نخست تعامل گسترده مناطق آزاد با دیگر مناطق آزاد جهان که هم اکنون شبکه سازی مناطق آزاد را در دستور کار خود دارند. دوم تقویت خدمات بین المللی از جمله حوزههای لجستیکی، بیمه، بانک و بورس بین الملل که در مرحله نهایی کردن آن هستیم. سیاست سوم نیز جذب سرمایه خارجی است که به همین منظور شرایط و زیرساختهای لازم برای حضور فعالان اقتصادی خارجی را در مناطق آزادمان فراهم میکنیم تا با پیوند با اقتصاد جهانی کشور را به سمت جهانی شدن سوق دهیم.
تبدیل منطقه آزاد ماکو به شهر هوشمند در دستور کار
به گفته مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ماکو، در سفر دبیر شورای عالی مناطق آزاد به این منطقه، مشاور رئیس جمهور مواردی را یادآور شد که عبارتند از:
۱. پیگیری جدی دبیرخانه و مناطق برای حل مشکلات مالیاتی به عنوان نخستین مساله فعالان اقتصادی در مناطق آزاد
۲. اجرای ماده ۶۵ احکام دائمی برنامههای توسعه کشور یعنی حکمرانی واحد که جزو تاکید موکد رئیس جمهور به عنوان مطالبه فعالان اقتصادی است و درصورت عدم اجرای این قانون و تخطی از آن، رئیس جمهور دستور برخورد صادر کرده است.
۳. اجرا و اتمام پروژهها در مناطق آزاد به ترتیب اولویت
۴. حل مشکل آب شرب منطقه به خصوص شهر مرگنلر
۵. تسهیل امور سرمایه گذاری توسط دستگاههای اجرایی
۶. حل هرچه سریعتر مشکل نان و صفهای طولانی مردم برای تهیه نان
۷. حل مشکلات و مسائل گمرکی؛ به طوری که آقای عبدالملکی در جلسه بارها با مسئولان ارشد کشوری به صورت تلفنی مذاکره و نسبت به رفع مسائل مربوط به فعالین اقتصادی اقدام کرد.
۸. اقدام جدی برای برچیدن مدارس کانکسی و جایگزینی مدارس جدید و ایمن با آن و تاکید بر جذب مشارکت خیرین
۹. پیگیری جدی برای تبدیل منطقه آزاد ماکو به شهر هوشمند و یکی از قطبهای دیتاسنتر شمال غرب کشور
منطقه آزاد ماکو قطب چهارم دیتاسنتر کشور میشود
حسین گروسی، مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ماکو در مورد اینکه چه چشم اندازی در دوره دبیری عبدالملکی برای منطقه آزاد ماکو میتوان متصور بود، به اقتصاد ۲۴ گفت: چشم اندازی که برای منطقه بعد از تدوین طرح جامع به عنوان ریل گذاری مسیر توسعه با بهره گیری از تمامی ایدهها پیش بینی میشود به شرح ذیل است:
۱. احداث دهکده لجستیکی در محدوده فرودگاه منطقه و راه اندازی لجستیک ترکیبی
۲. اتصال خط ریلی راه آهن تبریز – قارص در راستای راه اندازی بندر خشک
۳. ایجاد مجموعه کشت و صنعت، توسعه کشاورزی و دامپروری در کنار راه اندازی زنجیره تولید محصولات باغی، کشاورزی، دامی، لبنی و ...
۴. تبدیل منطقه به قطب چهارم دیتاسنتر کشور و راه اندازی شهر هوشمند
۵. توسعه زیرساختهای گردشگری برای تبدیل منطقه به یکی از مقاصد مهم گردشگری کشور
بیشتر بخوانید: عبدالملکی: مناطق آزاد را به بهشت سرمایه گذاران تبدیل میکنیم
منطقه آزاد ماکو در ۱۰ سال آینده منطقهای است هوشمند که با دستیابی به توسعه سبز، پایدار و فراگیر حلقه اتصال آسیا و اروپا خواهد بود.
ظرفیت گردشگری منطقه آزاد ماکو فرصتی برای تولید ثروت
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ماکو خاطرنشان کرد: نخستین سفر دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه به منطقه آزاد ماکو طبیعتا مبارک است و از آنجا که دکتر عبدالملکی نیز تاکید کرد برای پیگیری مصوبات و مشکلات مجددا به منطقه سفر خواهند کرد.
گروسی اظهار امیدواری کرد: پرواضح است که منابع منطقه کفاف رفع نقایص و ایجاد زیرساختهای لازم برای تبدیل منطقه به منطقه آزاد واقعی را نمیدهد؛ لذا شایسته است با همت دولت مردمی و در سطح وزارت نسبت به رفع برخی مشکلات با انجام وظایف ذاتی وزارتخانهها همت مضاعف کرد که در این خصوص نیز دکتر عبدالملکی و مجموعه مدیریت دبیرخانه نیز پیگیر این موضوع هستند.