آیا ارزهای دیجیتال میتوانند بر روی اقتصاد کشورها تاثیر بگذارند؟
اقتصاد۲۴ «کریپتوکارنسی» (Cryptocurrency) یا همان ارزهای دیجیتال از ابزارهای تقریباْ جدید بازار مالی هستند که با پیشرفت تکنولوژی و پیدایش فناوری بلاک چین (Blockchain) پا به عرضه ظهور گذاشتند. در حال حاضر، ارزهای دیجیتال جایگاه خاصی در بازارهای مالی پیدا کردهاند و بازار آن ها طی سالهای اخیر رشد چشمگیری داشته است. این در حالی است که بسیاری از کشورها با طرح قوانین خاص اقدام به استفاده رسمی از این ارزهای دیجیتال کردهاند.
بازار ارزهای دیجیتال به دلیل نوسانات زیاد از بازارهای پر ریسک به حساب میآید که سرمایه گذاران و معاملهگران با قدرت ریسک بالا را به خود جذب میکند. ورود به بازار رمزارزها به دلیل دسترسی آسان برای کاربران اینترنت کار سادهای است. از این رو، معاملهگران و سرمایه گذاران زیادی در سراسر دنیا این بازار را به سایر بازارهای مالی سنتی ترجیح میدهند. طبق پژوهشهایی که تاکنون در مورد ارزهای دیجیتال یا رمزارزها انجام شده، این داراییها میتوانند نقش مهمی در اقتصاد جهانی داشته باشند.
پیدایش رمزارز ها
در سال ۲۰۰۹ با ارتقای علم رمزنگاری و فناوری بلاکچین، رمزارز بیت کوین (Bitcoin)توسط ساتوسی ناکاموتو به عنوان اولین ارزدیجیتال معرفی شد. بیت کوین (BTC)به عنوان اولین و بزرگترین دارایی دیجیتال در تاریخ اهمیت ویژهای داشته است. با رونق گرفتن بازار بیت کوین، ارزهای دیجیتال دیگر نیز به عنوان جایگزینی برای آن خلق شدند. اما، بیت کوین همچنان با گذشت بیش از بیست سال صدر نشین بازار کریپتو کارنسی هاست.
از ارزهای دیجیتال جایگزین میتوان به اتریوم (ETH)، سولانا (SOL)، کاردانو (ADA)، لایت کوین (LTC) و ... اشاره کرد. لازم است بدانید که ارزهای دیجیتال به غیر از بیت کوین را آلتکوین (Altcoin) مینامند. همزمان با رشد بیت کوین، بسیاری از آلتکوینها نیز توانستند جایگاه خوبی در بازار رمزارزها پیدا کنند. هم اکنون بازار رمزارزها بسیار پر رونق است تا حدی که بسیاری از سرمایه گذاران بر حفظ ارزش دارایی خود این بازار را به سایر بازارهای مالی ترجیح میدهند.
ویژگی ارزهای دیجیتال
یکی از ویژگیهای مهم و منحصر به فرد ارزهای دیجیتال، غیر متمرکز بودن آنهاست. رمزارزها هیچ مرجع صادر کننده متمرکزی ندارند و بر روی لجر توزیع شده (DLH) شبکه بلاک چین اجرا میشوند. کریپتو کارنسیها به صورت متمرکز و مرکزی توسط یک سیستم، شخص یا شرکت خاص کنترل نمیشوند، همین امر به ناشناس ماندن آدرس تبادلات کمک میکند.
علاوه بر این، این سیستم واسطهها را به طور کامل از میان برداشته و معاملات آن به صورت همتا به همتا و بین افراد به صورت الکترونیکی انجام میشود. از این رو، مبادلات و انجام تراکنشها در سیستم ارزهای دیجیتال به سرعت و با صرف هزینه کمتری نسبت به بازارهای مالی سنتی انجام میشود.
برای ورود به بازار ارزهای دیجیتال تنها کافیست که به اینترنت و یک رایانه شخصی دسترسی داشته باشید. با ساختن یک حساب کاربری و طی مراحل احراز هویت به صورت آنلاین، خیلی راحت قادر خواهید بود برای سرمایه گذاری در بازار کریپتو اقدام کنید. اما حتماْ توجه داشته باشید که برای فعالیت در هریک از بازارهای مالی خصوصاْ بازار ارزهای دیجیتال باید اطلاعات و مهارت لازم را داشته باشید.
یکی از مهمترین شاخصه هایی که برای سرمایه گذاری باید به آن توجه داشته باشیم روند رشد و ریزش آن ارز هست که باید بررسی شود که آیا میتوانیم رویای کسب درآمد از ارزهای دیجیتال را به واقعیت تبدیل کنیم یا خیر؟
موضع کشورهای مختلف در برابر رمزارزها
با ظهور ارزهای دیجیتال، کشورهای مختلف موضعهای متفاوتی در برابر آنها اتخاذ کردند. برای مثال در کشورهایی مانند ایالات متحده، بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال با طرح قانون رگولاتوری توسط مراجع مالی، قانونی اعلام شدند و بدون هیچ مانعی در حال مبادله و معامله هستند.
همچنین، جایگاه ارزهای دیجیتال در کشورهای اروپایی از سال ۲۰۱۴ قانونی اعلام و اجازه مبادلات آن به عموم مردم داده شد. از طرفی دیگر، رئیس جمهور السالوادور نه تنها مبادلات آن را قانونی دانست، بلکه آن را به عنوان یک جایگزین قانونی برای ارز فیات کشور معرفی کرد.
این در حالیست که در برخی از کشورها مانند هند این ارزها هنوز موضوع مورد بحث مراجع مالی هستند. چین نیز از جمله کشورهاییست که استخراج و استفاده از بیت کوین را ممنوع اعلام کرده و ارزدیجیتال ملی یا همان یوان دیجیتال (e-CNY) را به عنوان ارزدیجیتال بانک مرکزی این کشور روانه بازار کرد.
در ایران نیز دولت در سال ۱۳۹۸ ارزهای دیجیتال را به رسمیت شناخت و آیین نامه اجرایی استخراج رمزارزها را ابلاغ کرد. هم اکنون استخراج و مبادلات ارزهای دیجیتال در کشور یک امر قانونی به شمار میآید.
تآثیر ارزهای دیجیتال بر اقتصاد کشورها
با توجه به رشد و فراگیری ارزهای دیجیتال، کریپتو کارنسیها دیگر تنها یک نوآوری مالی نیستند و در سطح وسیعتری بر روی مسائل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی تآثیرگذار بودهاند. دسترسی ساده به بازار ارزهای دیجیتال موجب شده تا حتی افرادیکه قادر به ایجاد حساب بانکی نیستند هم بتوانند از خدمات مالی آن در سراسر دنیا استفاده کنند. با وجود کوچک بودن بازار ارزهای دیجیتال در مقایسه با سایر بازارهای مالی، تآثیر رمزارزها بر اقتصاد بسیار قابل توجه است.
در حال حاضر، ارزهای دیجیتال در کشورهای مختلف با اهداف متفاوتی مورد استفاده قرار میگیرند. ازآنجا که رمزارزها در یک سیستم غیرمتمرکز پردازش میشوند، این ارزها علاوه بر اینکه نوعی ابزار برای سرمایه گذاری هستند، نوعی ابزار مالی برای دور زدن تحریمها در کشورهای در حال توسعه نیز به شمار میآیند. به همین جهت نقش به سزایی در رشد اقتصادی کشورها به خصوص کشورهای توسعه نیافته دارند.
نتیجه گیری
ارزهای دیجیتال تاکنون توانستهاند تحول بزرگی در کسب و کارهای خرده فروشی ایجاد کنند. با توجه به گرایش و پذیرش روزافزون کشورها و سرمایه گذاران به استفاده رمزارزها، میتوان آینده روشنی برای آنها تصور کرد. بر اساس گزارشات و تحلیلها، ارزهای دیجیتال قابلیت آن را دارند که سرعت رشد اقتصادی برای کشورها را افزایش دهند.
میتوان نتیجه گرفت که ارزدیجیتال با تقویت زیرساختهای مالی و اقتصادی میتواند تآثیرات کلانی بر روی رشد اقتصادی داشته باشد. همچنین، میتواند در بلند مدت زمینههای رشد هر چه بیشتر را فراهم سازد. چنانچه اگر قصد یادگیری ارزهای دییجیتال را دارید و دنبال یک منبع هستید سایت کی خوبه بهترین سایت های آموزش ارز دیجیتال را به صورت کامل بررسی و برای شما لیست کرده است.
منبع : سایت محمد حسینی