تاریخ انتشار: ۲۰:۵۳ - ۰۶ اسفند ۱۴۰۱

جزئیاتی از تعرض نافرجام به میراث جهانی چغازنبیل

مدیرپایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفت تپه گفت: خبر منتشر شده در خصوص سرقت آجرهای کتیبه‌دار میراث جهانی چغازنبیل خلاف واقع است و یک تعرض نافرجام با هدف تخریب، به بخشی از دیواره این پایگاه صورت گرفته است.

اقتصاد۲۴- به نقل از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خوزستان، عاطفه رشنویی، مدیر پایگاه میراث جهانی چغازنبیل در جریان بازدید و پایش میدانی محمدحسین ارسطوزاده، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خوزستان از محوطه میراث جهانی چغازنبیل اظهار داشت: در هفته‌های گذشته یک تعرض نافرجام به بخشی از دیواره ضلع جنوب غربی وارد شد که با هوشمندی یگان حفاظت مستقر در محوطه از تخریب جدی مجموعه جلوگیری شد.

وی ادامه داد: متعرضین که با نیت قبلی و به قصد ضربه زدن به این بنای تاریخی وارد محوطه شده بودند، پس از آسیب رساندن به بخشی از دیواره، با ورود نگهبان به سرعت محوطه را ترک کرده و متواری شدند. به دنبال این اتفاق بلافاصله موضوع به مراکز انتظامی گزارش و پرونده قضایی در همین رابطه تشکیل و هم اکنون نیز در حال پیگیری حقوقی است.

مدیر پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفت تپه ضمن اشاره به بررسی‌های صورت گرفته به دنبال وقوع این تعرض تصریح کرد: در بازدید کارشناسی اولیه احتمال سرقت نیز مورد بررسی قرار گرفت که در ادامه بررسی مستندات فتوگرامتری و وضع موجود بنا مشخص شد این اقدام بیشتر جنبه تخریبی داشته و هیچ گونه سرقتی صورت نگرفته و خبر منتشرشده تحت عنوان سرقت آجر‌های کتیبه‌دار چغازنبیل خلاف واقع است.

از میراث جهانی چغازنبیل به صورت شبانه‌روزی مراقبت می‌کنیم

محمدحسین ارسطوزاده مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خوزستان در جریان این بازدید، با اشاره به مراقبت‌های شبانه روزی و مستمر در این میراث جهانی تصریح کرد: در بازدیدی که به همراه کارشناسان اداره کل و مجموعه میراث جهانی چغازنبیل صورت گرفت، مشخص شد که مجموع آجرکتیبه‌های چغازنبیل هم اکنون در سراسر بدنه این بنا به وضوح و بدون هرگونه تغییری قابل مشاهده هستند و پایش‌های میدانی به صورت روزانه و مستمر در حال انجام است.


بیشتر بخوانید: تصاویری از زیگورات چغازنبیل


ارسطوزاده افزود: در پی این تعرض نافرجام، ضریب امنیتی و تعداد نیرو‌های یگان حفاظت محوطه چغازنبیل و فضای پیرامونی آن ارتقا داده شد و بر همین اساس گشت‌های شبانه و نامحسوس به شکل قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است.

وی گفت: با هدف صیانت از آثار ارزشمند میراث جهانی و به منظور توجه بیش از پیش به زیر ساخت‌های گردشگری و حفاظتی دو پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و شوش، اعتباری بالغ بر ۷۰ میلیارد ریال اختصاص یافته است. با برنامه ریزی‌های صورت گرفته مقرر شد از محل اعتبار پیش گفته علاوه بر حفاظت مستمر هر دو مجموعه جهانی، باهدف پشتیبانی حفاظت فیزیکی زیرساخت‌های مورد نیاز ارتقا یابند.

هفته پیش درفضای مجازی متنی مبنی بر اینکه بخش‌هایی از آجر‌ها و کتیبه‌های باستانی به یادگار مانده از دوران کهن سرقت و تخریب شده بودند منتشر شده بود.

دوراونتاش یا چغازنبیل نخستین اثر تاریخی ایران است که در سال ۱۹۷۹ میلادی در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. این معبد در ۴۵ کیلومتری جنوب شهر شوش در نزدیکی منطقه باستانی هفت تپه واقع است. چغازنبیل اسم مرکب از دو واژه «چُغا» که در زبان لری به آن تپه می‌گویند و «زنبیل» به معنی سبد است. محوطه چغازنبیل ۱۰۰ هکتاری در واقع یک شهر به‌جای مانده از دوره ایلامی است. نام اصلی این مکان بر اساس آجرنوشته‌های به دست آمده از این محوطه به زبان ایلامی (ال- اونتاش) و به زبان اکدی دوراونتاش است.

منبع: تسنیم
ارسال نظر