اقتصاد۲۴- امروز قیمت دلار از نیمه کانال ۴۰ هزار تومانی نیز پایینتر آمد و روند نزولی داشت. این اسکناس آمریکایی با اخبار مساعد سیاسی روند نزولی را در حدود ۱۰ روز است که آغاز کرده، اما برخی گمانهزنیها امروز در بازار ارز شرایط را برای معاملهگران سخت کرده است.
شوک جدید در راه است؟
طرح فروش یکپارچه خودرو که از سوی برخی رسانهها با عنوان تله بازارساز برای جمعآوری نقدینگی از مردم عنوان شده است. پیش فروشی که باعث شد بیش از دو میلیون نفر پولشان بلوکه شود و متعاقب آن قیمت دلار بیش از ۱۵ هزار تومان ریزش داشته باشد. هر چند پشت پرده این افت قیمت اخبار مساعد سیاسی نیز نهفته است، اما ترس بازار از پایان قرعهکشی و هجوم مردمی که بختشان با بازار خودرو یار نبوده، به بازار دلار است.
موضوعی که شَک برخی کارشناسان به این سیاست بازارساز را افزایش داده تعداد محدود خودروها و تعداد بالای ثبتنام کنندگان است. برای نمونه بیش از ۱۴۰ هزار نفر برای خودرو هایما S پلاس ثبتنام کردهاند و پولشان بلوکه شد، در حالی که تنها ۲۵۰ دستگاه خودرو برای قرعهکشی در نظر گرفته شده است.
وزارت صمت در پایان سال ۱۴۰۱ اقدام به فروش یکپارچه خودرو کرده است. دولت تنها با این طرح حدود یک چهارم از میزان افزایش پایه پولی که در سال جاری اتفاق افتاده را جذب خواهد کرد.
بازار به تعادل رسید؟
با توجه به کاهش ۲۰۰ تومانی قیمت دلار، امروز معاملهگران جو بازار را آرامتر از روزهای گذشته عنوان کردند و معتقدند این روند در چند روز منتهی به سال جدید حفظ خواهد شد و دشوار است که شوک جدیدی به اسکناس آمریکایی وارد شود.
سیگنال بازارهای همسایه به دلار تهران نیز روند کاهشی محدود بود. برخلاف روز گذشته امروز بازارهای همسایه کاهش قیمت داشتند. قیمت دلار هرات به کف کانال ۴۵ هزار تومانی رسید. دلار سلیمانیه با قیمت ۴۴ هزار و ۳۹۰ تومان معامله شد.
بیشتر بخوانید: ۵ پیش بینی از قیمت دلار
درهم امارات نیز امروز در کانال ۱۲ و ۱۳ هزار تومان نوسان داشت و در لحظه نگارش این گزارش به قیمت ۱۲ هزار و ۹۰۰ تومان رسید. فعلا دلار هرات با اختلاف کمی صدرنشین بیشترین قیمت در بازارهای موازی است.
کاهش قیمت دلار در مرکز مبادله ارز و طلا نیز به نسبت بازار آزاد، همان ۲۰۰ هزار تومان بود. امروز دوشنبه ۲۲ اسفند، نرخ دلار ۴۰ هزار و ۳۰۰ تومان کشف قیمت شد.
اثر اصلاحات اقتصادی دولت در بازار
در همین راستا حمیدرضا جیهانی کارشناس اقتصادی با تاکید بر تلاش مردم برای حفظ امنیت داراییهای ریالیشان به تجارتنیوز گفت: «در حال حاضر موضوع برجام و مذاکرات سیاست خارجی، بازار ارز آرام کرده است. این در حالی است که مردم به دنبال این هستند که داراییشان را به جای اینکه در بخش مولد سرمایهگذاری کنند به سمت سرمایهگذاری در بخش طلا و دلار ببردند.»
این کارشناس اقتصادی درباره رفتارهای هیجانی مردم در روزهای اوج قیمت برای خرید در بازار طلا و ارز توضیح داد: «وقتی درباره اقتصاد رفتاری صحبت میکنیم باید در حوزه روانشناسی اجتماعی، جامعه شناسی و سیاست، موضوع موشکافی شود. از سوی دیگر فعالیتهای اقتصادی دولت و اصلاحات اقتصادی اثرات بلند مدت دارد و هنوز به طور کامل خود را نشان نداده است.»
وی با اشاره به اینکه شرایط کاملا احساسی و روانی است خاطرنشان کرد: «در حال حاضر انتظارات تورمی و اقتصاد رفتاری وزن بیشتری در اقتصاد، قیمتها و بازارهای مختلف کشور پیدا کرده است.»
جیهانی گفت: «دلار به لحاظ ارزشی نسبت به ریال حباب دارد و از منظر برآوردی، کسانی که حرفهایتر رفتار میکنند باید از بازار خارج شوند و در بازار جایگزین منتظر بمانند تا قیمتها اصلاح شود.»