اقتصاد۲۴- شاخص رشد تولید صنایع بورسی در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، در بهمن سال جاری به بالاترین سطح سال ۱۴۰۱ رسید. تولیدات خودروسازی در بهمن امسال در مقایسه با سایر رشته فعالیتها بیشترین رشد را داشته و در این میان صنایع غذایی رشد منفی را تجربه کرده است.
تولید صنعتی به عنوان موتور رشد اقتصادی و محرک تولید در سایر بخشها در نظر گرفته میشود. ارزیابی شاخص تولید صنعتی در بررسی وضعیت اقتصاد کشورهای مختلف نقش موثری دارد. پژوهشکده پولی و بانکی در جدیدترین گزارش خود به ارزیابی ماهانه تولید صنعتی با استفاده از اطلاعات شرکتهای بورسی در بهمن ۱۴۰۱ پرداخته است.
در اکثر کشورها جهت آگاهی از روند تغییرات بخش حقیقی اقتصاد و اتخاذ سیاستهای اقتصادی متناسب، بررسی به روز تغییرات بخش صنعت و معدن بسیار مورد اهمیت است. در ایران آمارهای بخش صنعت توسط دو نهاد بانک مرکزی و مرکز آمار به صورت فصلی منتشر میشوند، اما بهروز نبودن این آمارها و عدم تواتر ماهانه منجر به این شده است که برای مشخص کردن وضعیت تولید صنعتی در کشور از اطلاعات تولید و فروش شرکتهای صنعتی بورسی استفاده شود که تطابق بسیار بالایی با آمارهای رسمی دارد.
کدام صنایع در بخش صنعت بیشترین رشد تولید راداشته اند؟
در بهمن ۱۴۰۱ نسبت به ماه مشابه سال قبل از بین ۱۳ رشته، فعالیت ۱۰ رشته فعالیت رشد مثبت داشتهاند. در این میان شاخص تولید صنعت خودرو و قطعات با افزایش ۳۴.۸ درصد نسبت به بهمن سال قبل بیشترین رکورد افزایش را داشتهاند. تولید صنایع ماشین آلات، منسوجات و صنایع محصولات فلزی نیز به ترتیب در جایگاههای بعدی قرار میگیرند.
تولیدات صنایع شیمیایی در این بررسی در مقایسه با بهمن سال ۱۴۰۰ تغییری نکرده است. همچنین تولیدات صنایع غذایی نسبت به مدت مشابه سال قبل ۰.۴ درصد کاهش یافته و تنها صنعتی بوده که رشد شاخص تولید منفی را تجربه کرده است.
روند صعودی رشد نقطهای تولیدات صنایع بورسی
بیش از ۲۸۰ شرکت صنعتی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار و فرابورس که به صورت ماهانه گزارش تولید خود را منتشر میکنند، بیش از نیمی از تولید کشور را در اختیار دارند؛ لذا با توجه به بررسی آمار این شرکتها میتوان وضعیت تغییرات تولید صنعت کشور را بررسی کرد.
شاخص تولید صنایع بورسی با استفاده از دادههای ماهیانه شرکتهای صنعتی بورسی پذیرفتهشده در بورس محاسبه میشود. بررسی روند رشداین شاخص طی سال ۱۴۰۱ حاکی از آن است که در ابتدای سال (فروردین و اردیبهشت) این شاخص در مقایسه با مدت مشابه سال قبل رشد منفی داشته است، اما در ادامه طی دو جهش صعودی، رشد تولیدات صنایع بورسی تا مرداد افزایش یافته است.
از شهریور تا اواخر پاییز روند رشد این متغیر نوسان بسیار کمی داشته و تقریبا با ثبات بوده است. اما با شروع زمستان رشد تولید صنایع بورسی فزاینده شده است و ادامه این مسیر صعودی در بهمن ماه نشان میدهد تولیدات صنایع بورسی نسبت به بهمن سال گذشته ۸.۳ درصد رشد داشته است.