اقتصاد۲۴- بازار سرمایه در سال ۹۹ سقوط بدی را تجربه کرد و پس از آن در شرایطی که قیمت همه چیز بالا رفت و تورم روند صعودی داشت بازار سرمایه نسبت به بازار مسکن، خودرو و ارز توفیقی کسب نکرد و عقب ماند.
بسیاری از تحلیلگران بر سر این موضوع اتفاق نظر دارند که اقبال مردم در سال ۹۹ به بورس مانع از رشد قیمت دلار برای مدتی شد و شتاب افزایشی دلار تهران را خنثی کرد، ولی در ادامه دعوت عمومی به بازار سرمایه و ریزش تند بازار سرمایه اعتمادها را نسبت به بازار از بین برد. شاخص کل بازار سرمایه از بالای دو میلیون واحد سقوط آزاد کرد و تا نزدیکی یکمیلیون واحد کاهش یافت.
در شرایطی که بازار ارز، مسکن و خودرو سقف شکنی میکردند و قیمتها قلههای جدیدی را فتح میکردند بازار سرمایه تا چند ماه قبل، در رسیدن به سقف قیمتی خود در سطح دو میلیون واحد هم ناکام بود و تعلل شاخص کل برای پیشروی باعث شد تا نقدینگی موجود در جامعه بازارهای دیگر مانند ارز و سکه را انتخاب کنند، ولی آنچه شاخص کل را مجاب کرد که روند صعودی خوبی به خود بگیرد رشد دلار تا کانال ۶۰ هزار تومانی بود دلار تهران خود را به کانال ۶۰ هزار تومانی رسانده و هنگام اصلاح قیمت نتوانسته در پایینتر از کانال پنجاه هزار تومانی تثبیت شود.
بیشتر بخوانید: شوک تورم به قیمت دلار
همین مسئله افزایش تورم را برای بازار سرمایه ملموستر کرد. ارزش دارایی شرکتها با رشد قیمت دلار و تورم رشد کرد و همین مسئله به عنوان محرکی برای خریداران شناسایی شد تا به جای مسکن و ارز به سراغ بازار بروندکه در این مدت رشد کمتری را تجربه کرده است و از انعکاس تورم سایر بازارها در بازار سرمایه سود ببرند. علاوه بر این رشد، قیمت دلار درآمد شرکتها را افزایش داده و باعث بهبود نسبت قیمت به سودآوری شرکتها شده است. با افزایش سود نقدی شرکتها و کاهش مدت زمان پرداخت آنها برخی از سهام شرکتها به عنوان رقیب سود بانکی ظاهر شده و سرمایه بیشتری به بازار جذب شد.
شاخص کل بازار سرمایه سقف تاریخی خود را شکسته و در بالای آن حرکت میکند با سقف شکنی شاخص کل تعدادی از تحلیلگران انتظار اصلاح بازار سرمایه را داشتند، ولی چنین نشد هرچند رشد شاخص کل کندتر شده است، ولی اصلاحات شرکتها دیگر فراگیر نیست و اصلاحات قیمتی و زمانی مختصر به نوبت و به آرامی شکل میگیرد منفیهای بازار خریدار دارد و هنگامی که سطح کلی عرضه افزایش پیدا میکند و شاخص منفی میشود نقدینگی در کمین نشسته اقدام به خرید کرده و رنج مثبت کشیده میشود.
آنچه مشخص است این سطح از نقدینگی جذب شده به بازار سرمایه سایر بازارها را ناامید کرده است و با این سطح بازدهی در بازار سرمایه، فعلا سایر بازارها که جلوتر از بازار سهام هستند به چشم نمیآیند. بازار ارز رنج شده خبرهای منفی سوخت رشد دلار را تامین نمیکند و به چشم بازار ارز نمیآیند. تحلیلگران و معامله گران بسیاری رونق چشمگیر بازار سرمایه را عامل رکود بازار ارز میدانند. آنچه که بازار سرمایه را به جلو میبرد جذب قابل توج روزانه نقدینگی است که این حرکت روبه جلو در بازار سرمایه جان صعودی بازار ارز را گرفته است.
سکه در انتظار تعیین تکلیف اونس طلا
روز قبل سود اوراق قرضه آمریکا سقوط کرد و سیگنال رکود اقتصادی آمریکا به سایر بازارها داده شد. دادههای اقتصادی اخیر ایالات متحده احتمال بروز رکود در آمریکا را بالا برد به همین خاطر در نظرسنجیها درباره احتمال افزایش ۲۵ صدم درصدی نرخ بهره در جلسه فدرال رزرو، احتمال این افزایش در نظرسنجیها کاهش پیدا کرده است.
اونس طلا بار دیگر به مرز دو هزار دلاری رسیده و سکه امامی روز قبل رشد کمی را تجربه کرد، ولی بررسی روند قیمتی سکه نشان میدهد اگر در ادامه اونس طلا در کانال دوهزار دلاری پیشروی کند سکه امامی با سرعت بیشتری افزایش خواهد یافت و نوسان آن افزایش مییابد.