اقتصاد۲۴-روز گذشته ۴۷۰۰ میلیارد تومان پول سهامداران خرد از بازار خارج شد که این هم در نوع خود یک رکورد محسوب میشود، چرا که چنین چیزی از سوم شهریور ماه سال ۹۹ سابقه نداشت. همه شاخصهای بورس دیروز به رنگ قرمز درآمدند و شاخص کل ۹۵ هزار واحد ریخت. شاخص آزاد شناور ۳.۵ درصد کاهش یافت، شاخص بازار اول بورس ۴.۳ درصد افت کرد، شاخص بازار دوم بورس ۲.۹۹ درصد کاهش یافت و نمادهای فولاد مبارکه، ملیمس، پتروشیمی خلیجفارس، چادرملو، گلگهر، شستا و بانک ملت به ترتیب بیشترین اثر کاهشی در شاخص بورس را از خود به جای گذاشتهاند.
هرچند تحلیلگران بازار سرمایه در هفتههای اخیر گمانهزنیهایی درخصوص اصلاح شاخص کل مطرح کرده بودند، اما بسیاری از فعالان بازار به دنبال بهانهای از جمله تامین نقدینگی به منظور شرکت در طرحهای خرید خودرو برای اصلاح قیمتی در بازار سهام بودند و به نظر میرسد یکی از دلایل مهم ریزش شاخص بورس در روز گذشته باز شدن سایت ثبتنام خودرو باشد که سهامداران خرد سهام خود را برای ثبتنام در بازار رانتی خودرو به فروش گذاشتهاند که این باعث کاهش شاخص کل شده است.
بورس در ۵ ماه گذشته رشد خوبی را تجربه کرد
ابوذر مشایخی، کارشناس بازار سرمایه بر این باور است که روند رشد شاخصهای بورس در ماههای گذشته بسیار خوب بوده و در حالی که شاخص بورس در زمستان ۱۴۰۱ به یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحدی رسیده بود با یک میلیون رشد تا ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار واحد هم رسید و در مجموع طی ۵ ماه گذشته رشد خوبی را تجربه کرد.
بیشتر بخوانید: ۵۱ درصد سهام پرسپولیس و استقلال واگذار میشود
مشایخی در ادامه گفت: علت این رشد در سال جدید به رشد ۱۰۰ درصدی نرخ دلار (از ۲۵ هزار تومان به ۵۵ هزار تومان) و پشت سر گذاشتن دو تورم سنگین در سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ مربوط میشود و اینکه سال گذشته در همه بازارهای دارایی از جمله طلا، مسکن و خودرو این تورم دیده شد، اما بورس از سایر بازارها جا ماند. این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: شاهد آن بودیم که افزایش نرخ دلار روی شرکتهای ارزی و دلاری تاثیرگذار بود و به ازای آن هم فروش افزایش یافت و به دلیل تورم بالا که برخی معتقدند این تورم تا ۲۰۰ درصد هم بوده شرکتهای داخلی هم رشد خوبی داشتند و بازار سرمایه هم باید این جاماندگی را جبران میکرد.
در نهایت همه بازارهای دارایی به یک اندازه رشد میکنند
او افزود: یک تئوری درباره این جاماندگیها وجود دارد که در نهایت همه بازارهای دارایی به یک اندازه رشد میکنند و به دلیل اتفاقاتی که در سالهای ۱۳۹۸ و ۹۹ رخ داد عموم مردم با این بازار آشنا و وارد این بازار شدند و افزایش تعداد بازیگران بورس در بازار سرمایه رشد سهامداران را در پی داشت.
مشایخی خاطرنشان کرد: هرچند روز گذشته ریزشهای بورس سنگین بود، اما روز قبل از آن یعنی ۱۶ اردیبهشت ماه شاهد بزرگترین ورود نقدینگی به بورس بودیم و رقمی حدود ۲۰ همت سرمایه خرد وارد این بازار شده بود و به نظر میرسد شاخصها نیاز به یک استراحت و اصلاحی داشتند و بعید است این اصلاح مانند مرداد ۱۳۹۹ یا آذر ۱۳۹۲ عمیق باشد که دو پیک اصلی ریزشها در سابقه تاریخی بورس بودند و این روزها هم بازار در انتظار گزارش شرکتهاست و فصل مجامع هم نزدیک است و به نظر نمیرسد ریزشها ادامهدار باشند.
عمق بازار مناسب است
این فعال بازار سرمایه با بیان اینکه حقوقیها روز گذشته خریدهای خوبی داشتند، افزود: یکی از عواملی که روز گذشته روی ریزشهای بورس اثرگذار بود شایعات مربوط به باز شدن سایت ثبتنام خودرو بود البته عدهای هم این موضوع را به رکود در بازارها نسبت میدهند، اما به اعتقاد بنده مجموعهای از عوامل دست به دست هم داد تا این ریزش شکل گیرد، اما اصلا جای نگرانی برای سهامداران نیست و عمق بازار مناسب است. او با بیان اینکه این بازار مجددا رشد میکند، گفت: با توجه به محدودیتهایی که برای خرید در بازارهای ارز و طلا و قوانین مالیاتی جدید در بازار مسکن تعیین شده منابع خرد به سمت این بازارها نخواهند رفت و ظرف مدت کوتاهی بازار سرمایه به روند صعودی خود باز خواهد گشت و هنوز هم جذابیتهای لازم را دارد.
بازار سرمایه و بازارهای موازی به لحاظ دلاری بازدهی یکسانی خواهند داشت
پیمان مولوی، کارشناس بازارهای مالی نیز در مورد ریزشهای روز گذشته بورس معتقد است؛ بازار سرمایه و بازارهای موازی به لحاظ دلاری بازدهی یکسانی خواهند داشت و چندان تفاوتی میان دلار و طلا و بورس به قیمت دلاری در بازده نهایی وجود ندارد.
این کارشناس بازارهای مالی در مورد چرایی خروج پول سنگین در روز گذشته و احتمال بازگشت آن گفت: در صورتی که اتفاق خاصی نیفتد شاخص بورس تا ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار واحد هم قدرت حرکت دارد تا به بازده مورد نظر برسد. مولوی با اشاره به تورم موجود در کشور گفت: تورم کنونی در ایران سالانه بیش از ۵۰ درصد برآورد میشود و تقریبا بر تمام بازارها هم اثرگذار است و این ریزش در بورس هم میتواند به دلیل اصلاح اولیه باشد، اما مجددا حرکت رو به رشدی خواهد داشت.
بازار سرمایه بازاری پرریسک است
این کارشناس بازارهای مالی تصریح کرد: آنچه در مورد سهام برای بسیاری از مردم اهمیت دارد، این است که باید با ۳۰ درصد نقدینگیشان در این بازار حضور داشته باشند و آن را مدیریت کنند تا آسیب زیادی نبینند. این بازار، بازاری پر ریسک است، اما بازارهای دیگر برای حفظ ریال بازارهای کمریسکتری هستند.
مولوی ادامه داد: شاید برخی سهامداران به دلایلی خواستار خروج از این بازار بودهاند، اما بسیاری از شرکتها نسبت به سال ۱۳۹۹ تغییر کردهاند و به خاطر ارزش داراییهایشان و مدل سودآوری و سود ریالی که ایجاد میکنند نقطه نگرانکنندهای به لحاظ بنیادی ندارند و اصلا قابل مقایسه با سال ۱۳۹۹ نیستند.
این کارشناس بازارهای مالی گفت: خروج پول از این بازار علل گوناگونی دارد که اکثرا به خاطر اخبار نامتقارن (نرخ دلار، برجام و...) است و مساله بعدی به این موضوع برمیگردد که برخی خواستار امنیت بیشتر سرمایههای خود هستند و منابعشان را به سمت بازارهای خودرو، ملک، طلا یا خارج از کشور میبرند و این عوامل همیشه از گذشته هم بوده و در سالهای قبل هم همین روند تکرار شده و این بازارهای موازی در نهایت به یکدیگر وصل هستند.
مولوی افزود: برای افرادی که دارای ملک، خودرو و داراییهای اولیه هستند و میخواهند وارد بازار سرمایه شوند با ۳۰ درصد از منابع مالیشان میتوانند در این بازار هم حضور داشته باشند.