اقتصاد۲۴- تجربه شخصی بیشتر افراد نشان میدهد: درد در طول شب بیشتر میشود، اما اکثر ما نمیدانیم چرا دردی که در طول روز وجود داشت، با تاریک شدن هوا به ما اجازه استراحت نمیدهد. در واقع پرسش اصلی این است: چرا در طول شب درد را شدیدتر احساس میکنیم؟ علم در مورد آن چه میگوید؟
از نظر علمی، درد پدیده عجیبی محسوب نمیشود، اما تعریف آن پیچیده است. پس از تغییرات متعدد در طول سالها، انجمن بینالمللی مطالعه درد در سال ۲۰۲۰ موافقت کرد که درد را به عنوان یک تجربه حسی و احساسی ناخوشایند مرتبط با آسیب واقعی یا بالقوه بافتی محدود کند.
درد برای چیست؟
ما تمایل داریم احساس درد را چیزی منفی بدانیم، زیرا طبق تعریف، تجربهای ناخوشایند است. اما در حقیقت هدف از درد این است که بدنمان به ما هشدار دهد که چیزی اشتباه است. این یک مکانیسم بقا است که به ما کمک میکند تا از خطراتی که ممکن است تمامیت جسمانی ما را تهدید کند در امان بماند. به بیان دیگر، درد یک سیستم هشدار است که مغز ما به ما اعلام میکند که در معرض خطر هستیم.
چرا حس درد در طول شب افزایش مییابد؟
توضیح این پدیده به سیستمهای پردازش مغز ما و علم ادراک مربوط میشود. در دهه ۱۹۶۰ میلادی، رولاند ملزاک و پاتریک وال نظریه کنترل دروازه را ارائه کردند. بر این اساس، دریچهای در نخاع وجود دارد که عبور محرکهای دردناک به مغز را کنترل میکند.
به عبارت دیگر مواردی وجود دارد که باعث بسته شدن دروازه عصبی فوق و احساس درد کمتر میشود و به همین نسبت در برخی موارد این دروازه باز شده و درد بیشتری احساس میکنیم. به عنوان مثال، عمل مکانیکی مالش پوست در صورت ضربه به تسکین درد کمک میکند، زیرا در این شرایط احساس اصطکاک با احساس درد رقابت کرده و باعث میشود درد کمتر احساس شود.
بیشتر بخوانید: مکملهای مناسب برای درمان نفخ
در سکوت شب، هیچ محرک خارجی وجود ندارد که حواس ما را پرت کرده و به ما کمک کند دروازه عصبی کنترل درد را ببندیم. در حقیقت دلیل اصلی احساس شدت درد در طول شب، همین موضوع است.
بدترین زمان
مطالعات متعددی نشان داده است؟ ساعت ۴ صبح از نظر احساس درد، بدترین ساعت شبانه روز محسوب میشود. از دهه ۱۹۶۰ میلادی، نظریههای جدید، تکنیکهای جدید و یافتههای جدیدی در علم درد مطرح شده اند، اما مطالعهای که در سپتامبر سال گذشته در مجله Brain منتشر شد، نشان میدهد ریتمهای شبانه روزی بهعنوان یک بازیگر کلیدی احتمالی در پدیده درد شبانه نقش ایفا میکند.
در این مطالعات پژوهشگری به نام اینس داگوئت (Inès Daguet) و همکارانش یک مطالعه آزمایشگاهی جدید انجام دادند که در آن متوجه شدند زمانی از شبانه روز که درد شدیدترین احساس را دارد ساعت ۴ صبح است. یکی از توضیحهای احتمالی این پدیده، محرومیت از خواب است، زیرا بی خوابی در افزایش حس درد تأثیرگذار است. این تغییرات فیزیکی و ذهنی که ما تجربه میکنیم ممکن است مربوط به سطوح چرخهای هورمونهایی مانند کورتیزول که مربوط به سیستم ایمنی و التهاب است و یا ملاتونین باشد که در طول روز داریم.
با این حال، نباید فراموش کرد که این یک مطالعه تجربی در یک محیط آزمایشگاهی است که در آن شرکت کنندگان در محیط طبیعی خود نیستند و محرکهای دردناک را به طور مصنوعی از طریق دستگاه القای حرارت دریافت میکنند.
از سوی دیگر برخی محققین از قبیل کریستوفر کینگ نظریهای را مطرح کرده اند که در آن به این نکته اشاره میشود که از منظر تکاملی، ما در طول شب در برابر شکارچیان آسیب پذیرتر هستیم، زیرا در این زمان است که میخوابیم؛ بنابراین منطقی است که در طول شب بدن ما حساستر باشد.
در نهایت، باید اعتراف کنیم که هنوز به تحقیقات بیشتری نیاز است تا بفهمیم که چرا در طول شب احساس درد بیشتری میکنیم، اما به نظر میرسد که مغز ما با این روش در تلاش است تا از ما در برابر خطرات محیطی در هنگام خواب محافظت کند.