تاریخ انتشار: ۱۰:۱۲ - ۲۰ خرداد ۱۴۰۲

افزایش یارانه نقدی به شرط خرید کالا

معاون رفاه و امور اقتصادی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی جزییات تازه‌ای از افزایش ۲۰ درصدی یارانه‌ها در طرح کالابرگ الکترونیک ارایه کرده که به گفته وی به صورت «آزمایشی» و برای «سه دهک اول جامعه» صورت می‌گیرد.

اقتصاد۲۴- علیرضا عسگریان عنوان کرده که این سه دهک درآمدی که عمدتا تحت پوشش نهاد‌های حمایتی نظیر بهزیستی یا کمیته امداد نیز هستند، یک ماه زودتر می‌توانند مبلغ یارانه را از طریق خرید در طرح کالابرگ الکترونیکی خرج کنند. گفته می‌شود که با وجود به اجرایی شدن طرح کالابرگ الکترونیکی در سراسر کشور، استقبال آنچنانی از این طرح صورت نگرفته و صرفا امتیاز در نظر گرفته شده در طرح کالابرگ الکترونیکی واریز اعتبار آن یک ماه پیش از واریز نقدی یارانه معیشتی بوده، لذا دولت در این زمینه قصد دارد طرح‌های تشویقی در نظر بگیرد.

در واقع، «افزایش ۲۰ درصدی یارانه» با یک «شرط» مهم همراه بوده و آن‌هم «استفاده از اعتبار افزایش یافته برای خرید کالاست.» بر اساس آنچه معاون وزیر رفاه گفته است: جمعیت سه دهک اول ۲۴ میلیون نفر است که از این تعداد ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار خانوار (معادل حدود ۸.۵ میلیون نفر یعنی جمعیت یک دهک) تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی هستند که این گروه، یارانه ۴۰۰ هزارتومانی دریافت می‌کنند و سایر دهک‌ها ۳۰۰ هزار تومان یارانه به حساب آن‌ها واریز می‌شود.

به گفته معاون رفاه و امور اقتصادی وزارت تعاون این طرح سرپرست محور و متمرکز بر یارانه است و درصدد پر کردن تورم در سفره خانوارهاست. معاون رفاه و امور اقتصادی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تاکید دارد که فقط خانوار‌هایی که در دهک اول تا سوم قرار دارند و مبلغ یارانه دریافتی آن‌ها به ازای هر نفر ۴۰۰ هزار تومان است مشمول افزایش ۲۰ درصدی اعتبار خرید هستند، این اعتبار زمانی قابل‌استفاده است که خانوار حداقل ۷۰ درصد یارانه نقدی خود را به‌صورت کالابرگ الکترونیک از ۱۱ گروه کالایی خرید کند.

شرط استفاده از افزایش ۲۰ درصدی یارانه اعتباری

وی خاطرنشان کرد: درصورتی‌که فردی از دهک اول تا سوم، از ۴۰۰ هزار تومان یارانه حدود ۳۲۰ هزار تومان را کالا خریداری کند ۸۰ هزار تومان افزایش اعتبار خرید کالا به او تعلق می‌گیرد. عسگریان با بیان اینکه قیمت ۱۱ قلم کالا در طرح کالابرگ الکترونیک مصوب اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۱ است، گفت: در این طرح به عنوان‌مثال قیمت یک کیلو گوشت قرمز ۱۱۰ هزار تومان و قیمت یک عدد پنیر ۱۷ هزار تومان به قیمت سال ۱۴۰۱ ثبت شده است.

طبق طرح جدید وزارت رفاه، خانوار‌ها فرصت دارند از طریق کالابرگ الکترونیکی خرید‌ها را انجام دهند اگر در یک ماه خرید انجام ندهند افزایش ۸۰ هزارتومانی را از دست می‌دهند همچنین درصورتی‌که خانواری از مبلغ یارانه اقدام به خرید کالا نکند در زمان مقرر واریز یارانه می‌توانند مبلغ را برداشت کنند.


بیشتر بخوانید: تورم سالانه در یک قدمی رکورد ۷۸ ساله/ منتظر تورم سه رقمی باشید


عسگریان افزود: برای خرید کالا در طرح کالابرگ نیازی به ارایه کارت‌بانکی خاصی نیست؛ بلکه با هر کارت‌بانکی که به نام سرپرست خانوار باشد می‌تواند خرید را انجام دهد حتی اگر در زمانی سرپرست خانوار کارت‌بانکی به همراه نداشت، می‌تواند از کد دستوری #۱۴۶۳٭۵۰۰٭استفاده و خرید را انجام دهد. وی گفت: در این طرح نیازی به داشتن تلفن همراه هوشمند نیست؛ بلکه از طریق کد دستوری اعلام‌شده نیز می‌تواند از ۱۱ گروه کالایی خرید را انجام دهد یا مانده‌حساب را استعلام بگیرد.

۵۰ هزار فروشگاه برای خرید مردم در طرح کالابرگ الکترونیک

عسگریان با تاکید بر اینکه ۲۰۰ هزار بارکدخوان در سامانه شما (شبکه ملی اعتبار) ثبت شده است، گفت: این بارکدخوان‌ها در مغازه‌ها و سوپرمارکت‌ها نصب شده ضمن اینکه هشت فروشگاه با ۱۱ هزار شعبه به این سامانه متصل شده است درصورتی‌که خریدار اعلام کند که از اعتبار یارانه خرید می‌کند مبلغ موردنظر از حساب یارانه کسر می‌شود.

وی عنوان کرد: خانواده‌ها می‌توانند با مراجعه به سامانه شرکت خدمات فناوری اطلاعات رفاه ایرانیان – فارا (sfara.ir) نرم‌افزار شما را نصب کنند و با روشن کردن موقعیت مکان‌یاب، نزدیک‌ترین فروشگاه در محل زندگی خود را مشاهده و برای خرید به آنجا مراجعه کنند.

اثر تورمی دارد؟

این در حالی است که به گفته یک کارشناس اقتصادی در شرایط تورم ۵۰ درصدی، افزایش ۲۰ درصدی یارانه دهک‌های کم‌درآمد هیچ اثری به جز تشدید تورم ندارد، وقتی که پول جاری را به جامعه تزریق می‌کنند هیچ آثاری به غیر از افزایش نقدینگی و افزایش نرخ تورم نخواهد داشت.

علی قنبری در این باره می‌گوید: متاسفانه عده‌ای در کشورمان گمان می‌کنند با افزایش ۲۰ درصد یارانه، مشکل مردم حل می‌شود در حالی که رفع فقر منوط به این است که برای مردم شغل و درآمد پایدار ایجاد کنیم، شغلی که مردم را به سمت توسعه هدایت کند.

شرایط برای دهک‌های متوسط هم سخت‌تر شد

وحید شقاقی شهری اقتصاددان نیز درباره طرح جدید دولت برای افزایش یارانه دهک‌های کم‌درآمد می‌گوید: افزایش تورم در کشور باعث تشدید فقر در جامعه و سخت‌تر شدن معیشت مردم شده است و حتی برای دهک‌های متوسط جامعه هم شرایط سخت‌تر شده است.

او می‌افزاید: در ۵ سال اخیر با رکود اقتصادی که در کشور به وجود آمده رشد اقتصادی منفی شده و با عدم انباشت سرمایه مواجه شده‌ایم؛ البته شرایط رکودی در کل دهه ۹۰ در اقتصاد ایران حاکم بوده به ویژه از سال ۱۳۹۷ که دور دوم تحریم‌ها آغاز شد به دلیل بی‌ثباتی در اقتصاد ایران، شاهد افزایش ریسک‌های اقتصادی و سیاسی و تشدید پیش‌بینی‌ناپذیری اقتصاد ایران و تشدید رکود اقتصادی بودیم.

او با بیان اینکه در ۵ سال اخیر شرایط ویژه‌ای در کشور حاکم شده است خاطرنشان کرد: میانگین تورم اقتصاد ایران به دو برابر میانگین تورم بلندمدت خودش رسیده و میانگین تورم بلندمدت ۵۰ ساله اقتصاد ایران که حدود ۲۰ درصد بود در ۵ سال اخیر به ۴۰ درصد رسیده است و از طرف دیگر به دلیل ریسک‌های اقتصادی و سیاسی بخش واقعی اقتصاد هم در شرایط رکودی به سر می‌برد و کاملا در این ۵ سال اخیر شرایط رکود تورمی برای اقتصاد ایران تشدید شده است.

منبع: روزنامه اعتماد
ارسال نظر