اقتصاد۲۴- انتخابات پرحاشیه اتاق بازرگانی و ماراتن نفسگیر رقبای ریاست بر پارلمان بخش خصوصی، سرانجام به پایان رسید و حسین سلاحورزی بهعنوان رئیس اتاق ایران انتخاب شد. انتخاب سلاحورزی در شرایطی انجام شد که شنیدهها حاکی از تندشدن فضای انتخابات پارلمان بخش خصوصی و ردصلاحیت او بود؛ اما ناگهان ورق برگشت و او دوباره به صحنه انتخابات آمد و مدعی شد که دولت هیچ دخالتی در انتخابات پارلمان بخش خصوصی نداشته است.
حواشی تأیید صلاحیت نامزدهای ریاست اتاق
انتخابات هیئترئیسه اتاق ایران در شرایطی برگزار شد که گفته میشد فضای انتخابات پارلمان بخش خصوصی پلیسی شده و نامزدهای انتخابات اتاق بازرگانی ایران باید تأیید صلاحیت شوند.
این مسائل از زمانی مطرح شد که انجمن نظارت بر انتخابات اتاق بازرگانی اعلام کرد انتخابات را در زمان تعیینشده یعنی ۲۸ خرداد برگزار میکند، ولی هنوز حراست وزارت صنعت، معدن و تجارت نظر نهایی خود را درباره تمام ۴۳ کاندیدای انتخابات هیئترئیسه اعلام نکرده است.
در این زمینه همچنین گفته میشد که فهرست این کاندیداها یک ماه قبل از انتخابات اتاق برای دریافت نظر نهادهای مرجع و رسمی ارجاع داده شده است، اما هنوز درباره آن اعلام نظر نشده است.
با تمام این اوصاف، چهارشنبه نامهای از سوی رئیس مرکز حراست وزارت صنعت، معدن و تجارت به اتاق بازرگانی رسید که نشان میداد حراست وزارت صمت نظر خود را درباره کاندیداهای ثبتنامشده برای انتخابات هیئترئیسه اتاق ایران اعلام کرده است. فهرستی بهصورت رسمی منتشر نشد و فقط انجمن نظارت بر انتخابات اظهارنظر حراست صمت را برای خود افراد پیامک کرد.
در این میان، گفته میشد از بین افرادی که خواهان کسب سمت ریاست بودند، یکی، دو نفر حذف شدند، اما شاید با تفسیر حقوقدانان اتاق بتوانند در انتخابات شرکت کنند؛ زیرا نظر اعلامی، نظر حراست وزارت صنعت، معدن و تجارت است و نه نظر وزارت اطلاعات.
درعینحال برخی رسانهها به نقل از ایرنا نوشتند صلاحیت حسین سلاحورزی گزینه اصلی نامزدی ریاست اتاق ایران رد شده است؛ خبری که بعد از روی خروجی تعدادی از رسانهها حذف شد، اما گمانهزنیها به این سمت رفت که رقابت اصلی برای ریاست اتاق بازرگانی به دست تبریزیها افتاده است و احد عظیمزاده، تاجر سرشناس فرش، یونس ژائله، تولیدکننده مطرح تبریزی و حسین پیرموذن، تولیدکننده اردبیلی میداندار شدهاند؛ هرچند محسن بهرامیارضاقدس هم بهعنوان یک گزینه جدی دولت برای نامزدی ریاست اتاق ایران مطرح شده بود.
با این تفاسیر، حواشی اتاق تا آخرین دقایق انتخابات ادامه داشت و ناگهان حسین سلاحورزی دوباره پشت تریبون انتخابات اتاق آمد و از برنامههای آینده خود گفت.
مشخص نیست در پشت پرده ماجرا چه گذشت، اما در جریان برگزاری دهمین دور از انتخابات هیئترئیسه اتاق ایران، پس از اعلام کاندیداتوری از سوی حسین سلاحورزی، نایبرئیس دور نهم اتاق ایران، حسین پیرموذن خزانهدار و یونس ژائله رئیس اتاق بازرگانی تبریز هرکدام سه دقیقه سخنرانی کردند، اما پیش از اعلام کاندیداتوری این افراد، حاجحسینی، معاون پارلمانی وزارت صمت، بدون اینکه اشاره به فرد مشخصی بکند، گفت: به این دوست عزیز توصیه میکنم بهصورت شخصی کاندیدا نشود و انصراف بدهد.
بااینحال، حسین سلاحورزی پشت تریبون آمد و گفت: «در یک ماه اخیر من مورد بیمهری زیادی قرار گرفتم و اتهامات زیادی به من وارد شده است. من بهعنوان یک کاندیدای ریاست اتاق بازرگانی ایران تاکنون از هیچ مرجع امنیتی احضار یا تهدید نشدهام. بر همین اساس با توجه به اینکه منعی رسمی درخصوص حضور در انتخابات نداشتم، اکنون مجددا اعلام کاندیداتوری میکنم».
انتخابات نه انتصابات
پیش از این حواشی برخی از اعضای اتاق بازرگانی هم در مصاحبههایی که با رسانههای مختلف داشتند، بر عدم دخالت دولت در انتخابات پارلمان بخش خصوصی تأکید کردند. برای مثال، مهرداد سعادتدهقان، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ترکیه، در این زمینه به اقتصادآنلاین گفت: «انتخابات باید برگزار شود و نه انتصابات. کاندیداها باید بیایند خودشان و برنامههایشان را معرفی کنند و رأیدهندگان با توجه به این صحبتها رأی دهند و اینطور نباشد که در جلسهای انتصابات انجام شود و بعد بیایند روز انتخابات برای خالینبودن عریضه انتخابات برگزار کنند. اگر این اتفاق بیفتد بخش خصوصی جایگاه واقعی خودش را پیدا نخواهد کرد و مشکلات فعلی پابرجا خواهد ماند».
بیشتر بخوانید: متن و حاشيه انتخاب رييس جديد پارلمان بخش خصوصی
او همچنین تأکید کرد: «افرادی برای هیئت رئیسه باید انتخاب شوند که خودشان کننده کار باشند، یعنی تولیدکننده و صادرکننده باشند و مشکلات تولید و صادرات را بدانند. کسانی که در این حوزه کار کرده و مستقیم با این نوع مشکلات دستوپنجه نرم کردهاند، افراد مناسبی برای تصدی این جایگاه هستند و باید اشخاصی انتخاب شوند که شجاعت داشته باشند و بدون اینکه ملاحظاتی داشته باشند، صحبت کنند و نماینده شایستهای برای بخش خصوصی باشند».
دولت دخالت نکرد
سرانجام انتخابات پرحاشیه اتاق ایران در موعد مقرر برگزار شد و با اعلام حضور دوباره حسین سلاحورزی، یکی از کاندیداهای اصلی یعنی احد عظیمزاده به نفع یونس ژائله کنار رفت و رقابت بین سه کاندیدای اصلی یعنی حسین سلاحورزی، یونس ژائله و حسین پیرموذن از سر گرفته شد و درنهایت انتخابات اتاق ایران به پایان رسید و هفت عضو جدید هیئت نمایندگان اتاق ایران مشخص شدند. بر این اساس، ۴۸۵ نفر از اعضای اتاق بازرگانی در انتخابات اتاق ایران شرکت کردند و حسین سلاحورزی با رأی مثبت تقریبا نیمی از اعضای اتاق بازرگانی و با فاصله زیاد نسبت به سایر رقبای خود، توانست بهعنوان رئیس اتاق ایران انتخاب شود. دو رقیب دیگر او یعنی یونس ژائله ۹۵ رأی مثبت و حسین پیرموذن ۶۲ رأی به دست آوردند.
در این نشست انتخاباتی، محمدرضا بهرامن بهعنوان نایبرئیس اول، پیام باقری بهعنوان نایبرئیس دوم، صمد حسنزاده بهعنوان نایبرئیس سوم و قدیر قیافه بهعنوان نایبرئیس چهارم انتخاب شدند و عبدالله مهاجر خزانهدار و کیوان کاشفی منشی اتاق ایران شدند.
پس از پایان انتخابات پرحاشیه اتاق ایران، سلاحورزی تأکید کرد دولت در انتخابات پارلمان بخش خصوصی دخالت نکرده است.
به گزارش ایرنا، رئیس دوره دهم انتخابات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: دولت در هیچ مرحلهای دخالتی در انتخابات اتاق بازرگانی ایران نداشت بلکه در برخی شرایط در درصدد رفع مشکلات نیز برآمد.
حسین سلاحورزی در پایان نخستین جلسه هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران توضیح داد: «اگر از بُعد انصاف به تمام مراحل این رویداد بزرگ نگاه کنیم، در حقیقت نشانههای آشکاری از دخالت دولت در مراحل انتخابات نداشتیم بلکه در برخی موارد بخشهای مختلف دولت در صورت بروز مشکلات برای رفع و اصلاح همکاری و اقدام کردند».
او افزود: «شورای عالی نظارت و انجمن نظارت بر انتخابات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران ترکیبی از اعضای منتخب دولت هستند و برخی بر اساس برداشت و تحلیل ابهامات قانونی بود که مانع برگزاری شفاف انتخابات نشد و یکی از برنامههای جدی اتاق دهم توجه به شفافیت، همکاری و همراهی حوزه اقتصاد است و بر همین اساس اخبار بهصورت مداوم اطلاعرسانی خواهد شد».
سلاحورزی همچنین گفت: «بخش خصوصی بخشی از نظام اقتصادی کشور محسوب میشود و باید با تدوین استراتژی مناسب، بر اساس گفتههای رهبری و نظام ایفای نقش کند. شرایط اقتصادی در حالت ویژه است و اتاق بازرگانی باید بر اساس نکاتی که رهبری برای رشد تولید و مهار تورم اعلام کردند، حرکت کند و این نهاد برای احیای رشد اقتصادی و مهار تورم باید کنار سیستم حکمرانی اقتصادی بایستد که برای عملیاتیکردن چنین نقشی به بازبینی در فرایندها نیاز داریم».
سلاحورزی با بیان اینکه اتاق بازرگانی مجموعهای از مطالبات و نقطهنظرات مختلف است، تأکید کرد: «تحریمها باعث عقبنشینی فعالان اروپایی در ایران شد و اتاق وظیفه دارد این دیپلماسی را بار دیگر فعال کند و بعد از برقراری کامل روابط دیپلماتیک و سیاسی و فراهمشدن زمینهها برای ارتباط اقتصادی، اتاق و اعضای اتاق از این ظرفیت بهره میگیرند. اقدامات اولیه انجام شده است و در ماههای اولیه سال با اتاق بازرگانی عربستان مکاتباتی داشتیم و اعلام آمادگی کردند تا اتاق مشترک تشکیل شود».
با تمام این اوصاف، اعضای اتاق بازرگانی تأکید دارند اگرچه اتاق مانع دخالت دولت در انتخابات شد، اما برای پیشبرد اهداف بخش خصوصی نیاز است صدای واقعی تولیدکنندگان در اتاق بازرگانی بلندتر از بقیه باشد تا صنعت بتواند بهعنوان پیشران اقتصاد عمل کند.