اقتصاد۲۴- مجددا یک بخشنامه دولتی، باعث ایجاد ترس شدید در بورس شد. بازار سهام دوباره نسبت به تصمیمی که دولت گرفته واکنش تندی نشان داد که این موضوع ناشی از عدم ثبات در اقتصاد است.
این روزها بزرگترین ریسک سرمایه گذاری در تولید، تصمیمات عجیب دولت است. قیمت گذاری دستوری، دخالت در نحوه فروش شرکت ها، کم شدن سود شرکتها در اثر بخشنامههای دولتی و ...، بزرگترین ریسک این روزها برای افرادی است که قصد سرمایه گذاری در بخش تولید و خدمات را دارند.
بزرگترین شرکتهای بورس و فرابورس ایران در بخش تولید و خدمات فعالیت میکنند که اخیرا بخشنامههای متنوعی منجر به کاهش سود این شرکتها شده است. روز گذشته هم یک بخشنامه جدید منتشر شد که کاهش سود در صنعت پالایش نفت را به دنبال دارد.
خروج پول سنگین
دیروز نامه عودت تسعیر ارز پالایشگاه اصفهان از سالهای ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۱ ترس بزرگی به جان بازار انداخت. در حالت عادی، میشد این طور تصور کرد که این اتفاق فقط برای یک شرکت یا نهایتا یک صنعت رخ داده و سایر صنایع نباید از آن تاثیر منفی بگیرند.
بیشتر بخوانید: اتفاقی که برای بورس در میانمدت می افتد
اما تصور فعالان بورس این است که دولتی که به راحتی چنین تصمیماتی برای یک صنعت میگیرد، هر لحظه میتواند تصمیمی مشابه برای سایر صنایع بگیرد و این ریسکی بزرگ برای تمام بازار سهام محسوب میشود.
به همین دلیل بود که دیروز دوباره بورس با یک واکنش منفی شدید مواجه شد و ضمن سقوط ۳۰ هزار واحدی شاخص کل، خروج پول سنگینی را تجربه کرد.
پیش بینی یک بازار منفی
رمایه گذاران حقیقی دیروز حدود ۱۶۵۰ میلیارد تومان پول از بازار خارج کردند که این یکی از بزرگترین ارقام خروج پول از بازار در یکی دو سال گذشته است.
البته ارزش معاملات خرد نسبت به روز دوشنبه حدود ۱۴۰۰ میلیارد تومان افزایش داشت که فعلا در این شرایط نمیتوان افزایش ارزش معاملات را نشانه مثبتی دانست. چراکه بیشتر از رقمی که افزایش ارزش معاملات داشته ایم، خروج پول از بازار اتفاق افتاده است. به عبارتی افزایش ارزش معاملات به این دلیل بوده که سرمایه گذاران حقیقی قید سهامداری را زده اند و سهام خود را فروخته اند.
دیروز تعداد نمادهایی که در محدوده منفی معامله میشدند بیش از ۵ برابر نمادهایی بود که در محدوده مثبت معامله میشدند. با این حساب فشار فروش روز گذشته به ابتدای معاملات امروز نیز منتقل خواهد شد و این منجر به منفی شدن شاخصها در روز جاری خواهد شد.