اقتصاد۲۴- با شروع محرم قیمت دلار برای دومین بار در هفته جاری به کانال ۴۸ هزار تومانی برگشت. این اسکناس امروز با قیمت ۴۸ هزار و ۷۰۰ تومان به کار خود پایان داد.
علاوه بر سیگنالهای سیاسی یک هفته اخیر مبنی بر سفر وزیر امور خارجه عمان و دیدار با همتای ایرانی خود، خبر جدید رویترز هم در بازار اثر گذاشت؛ بر اساس ادعای رویترز، وزیر خارجه آمریکا طی معافیتی ۱۲۰ روزه، به عراق اجازه داده پول برق ایران را به حساب بانک غیرعراقی واریز کند. با توجه به تحریمها بعید است این بدهی در قالب دلار تسویه شود و احتمالا ایران مجبور است به جای طلب برقی خود کالا وارد کند. اما همین خبر تا حدودی در معاملات امروز بازار ارز اثر داشت.
منابع ارزی کشور توان مهار رشد دلار را دارد؟
در همین راستا فردین آقابزرگی کارشناس اقتصادی نوسان قیمت دلار را حرکتی طبیعی عنوان کرد و به تجارتنیوز گفت: «میل دلار به روند افزایشی در بازار ارز تقریبا معقول و منطبق بر واقعیتهای اقتصادی است و توانایی عرضه است که تعیین کننده اصلی قیمت دلار در بازار است.»
وی با بیان اینکه یکی از متغیرهای اثرگذار بر بازار ارز به ویژه دلار موضوعات سیاسی، ارتباطات و مسایل غیراقتصادی است خاطرنشان کرد: «به نظر میرسد با توجه به حجم و رشد نقدینگی، عدم ورود منابع ارز حاصل از صادرات و همینطور رشد اقتصادی که از متغیرهای اصلی تعیین کننده نرخ ارز است، موضوعات سیاسی تاثیر کمتری بر قیمت دلار دارد.»
آقابزرگی ادامه داد: «در نهایت توانایی عرضه است که تعیین کننده اصلی قیمت دلار در بازار است که متاسفانه بانک مرکزی و دولت چنین ذخیرهای ندارند؛ بنابراین تمایل قیمت دلار به روند صعودی امری قابل پیشبینی است.»
وی با اشاره به اینکه نهایتا قیمت دلار به کانالهای بالاتر راه پیدا خواهد کرد و مسیر اصلی خود را میرود خاطرنشان کرد: «کالاهای وارداتی اعم از لوازم الکترونیک، لوازم خانگی و خودرو و حتی سایر کالاهای غیرضروری که وارد کشور میشود با نرخ دلار بالای ۶۵ هزار تومان معامله میشود؛ بنابراین نرخ عملیاتی در اقتصاد، دلار ۶۵ هزار تومانی است.»
بیشتر بخوانید: دلار گران شد/ قیمت یورو و درهم در مرکز مبادله
عقبنشینی دلار با تلاش بازارساز
کارشناسان اقتصادی معتقدند تلاشهای بازارساز برای مهار قیمت دلار جواب داده و موفق به کاهش پلکانی قیمت دلار شده است. اما آنها این دوام قیمت در محدودهای مشخص را تا نیمههای تابستان پایدار میدانند. از سوی دیگر فعالان بازار ارز پیشبینی میکنند افت تقاضا در ۱۰ روز آینده و دهه ابتدایی محرم باعث کاهش قیمت دلار خواهد شد.
تحلیلگران اقتصادی میگویند هر روز مرز مقاومت برای دلار پایینتر میآید و این نشاندهنده بیمیلی بازار برای صعود است. به عقیده آنها محدوده ۴۸ هزار و ۵۰۰ تومانی کف حمایتی فعلی قیمت دلار است و مرز حمایتی بعدی ۴۸ هزار و ۳۰۰ تومان خواهد بود.
امروز قیمت دلار در بازارهای مجاور نیز از کاهش قیمت دلار در تهران پیروی کرد. درهم امارات به قیمت ۱۳ هزار و ۳۸۰ تومان رسید و کاهش نزدیک به ۱۰۰ تومانی داشت. دلار سلیمانیه نیز با قیمت ۴۷ هزار و ۶۵۰ تومان معامله شد و کاهش ۱۵۰ تومانی داشت. دلار هرات نیز ۱۰۰ تومان ارزان شد و با رقم ۴۸ هزار و ۲۵۰ تومان معامله شد و کاهش ۲۵۰ تومانی داشت.