اقتصاد۲۴- قیمت دلار در آخرین روز ماه گذشته (۳۱ خرداد) با قیمت ۴۸ هزار و ۳۰۰ تومان معامله شد و امروز نیز (۳۱ تیر) در همین کانال و با قیمت ۴۸ هزار و ۸۰۰ تومان به کار خود پایان داد. این اسکناس در بیشتر روزهای یک ماه اخیر در پلههای پایانی کانال ۴۹ هزار تومانی نوسان داشت، اما در یک هفته اخیر نوسانات کاهشی و رکود بازار ارز این اسکناس را در یک کانال پایینتر کشید.
تحلیلگران اقتصادی همواره این نوسانات را ناچیز میدانند و معتقدند دلار همچنان در روندی خنثی و با ضربانهایی اندک در حرکت است. آنها میگویند بازارساز تا نیمههای تابستان فرصت دارد با سیگنالهای سیاسی بازار ارز را مدیریت کند و این اسکناس، در فلج موقتی ناشی از سیگنالهای سیاسی به سر میبرد.
در معاملات پشت خطی دیروز اخباری مربوط به اعزام جنگندههای آمریکایی به منطقه و دستگیری چهارمین شهروند آمریکایی توسط ایران توجه معاملهگران را جلب کرد. این در حالی بود که بسیاری از معاملهگران اثر این اخبار را از دست رفته میدانند و معتقدند بازار منتظر سیگنالهای قویتری است.
انتظار برای صعود دلار طبیعیست
در همین راستا علی طباطبایی کارشناس اقتصادی نیز اثر اخبار را مقطعی دانست و در این باره گفت: «قیمت دلار با اخبار مثبت میتواند به کانالهای پایینتر ورود کند؛ کما اینکه در یک ماه گذشته نیز به همین واسطه اندکی کاهش داشته است. اگر چنین خبری اتفاق نیفتد قیمت این اسکناس دوباره در مسیر افزایشی قرار میگیرد.»
این کارشناس اقتصادی افزود: «شوکهای بازدارنده قیمتی در کوتاهمدت بر بازار ارز تاثیر میگذارد؛ اما تمام این موضوعات مقطعی است و باید انتظار آغاز صعود قیمت دلار را داشته باشیم.»
وی به موضوع تورم و افزایش تقاضا برای واردات در نیمه دوم سال جاری اشاره کرد و گفت: «ممکن است در صورت توافق، قیمت دلار زمان بیشتری رِنج باشد. اما در صورت توافق یا عدم توافق، میتوان تا پایان سال دلار ۷۰ هزار تومانی پیشبینی کرد.»
وی خاطرنشان کرد: «کف قیمت دلار محدوده ۴۹ هزار تومانی است و در میانمدت و محدوده زمانی ۶ ماهه سقف این اسکناس کانالهای بالاتر است.»
طباطبایی با اشاره به تلاشها و سیگنالهای سیاستگذار برای روند کاهشی در بازار ارز اظهار کرد: «با تمام تلاشهای بازارساز دلار باز هم مسیر صعودی خود را خواهد رفت. به این دلیل که صنایع بالادستی کشور، خودشان را با دلارهای قیمت بالاتر وفق میدهند بعید میدانم کاهش دستوری قیمت دلار جواب دهد.»
اهرم بعدی سیاستگذار برای مهار ارز چیست؟
به اعتقاد معاملهگران، بازار ارز همچنان به واسطه اخبار سیاسی آرام گرفته است و به نظر میرسد دیدارهای مسئولان ایرانی با مقامات سایر کشورها بازار ارز را فلج کرده است. معاملهگران این بازار همچنان چشم به سیاستهای خارجی دوختهاند تا اخباری در حوزه برجام، آزادی و تبادل زندانیان سیاسی و یا آزادسازی منابع بلوکه شده ارزی کشورمان بشنوند.
بیشتر بخوانید: مقایسه وضعیت بازدهی بورس با طلا و دلار
بررسیها از بازار ارز نشان از کمرونقی معاملات دارد. معاملهگرانی هم که در بازار فعالند بیشتر فروشندگان خردی هستند که یا در ماههای گذشته با امید کسب سود اقدام به خرید دلار سهمیهای خود کردهاند یا از ترس آب رفتن دارایی محدودشان ترجیح میدهند تا قبل از شروع تابستان دلارشان را به قیمت کف بازار بفروشند.
وقت خرید دلار رسیده؟
کارشناسان اقتصادی معتقدند سیگنالهای سیاسی اگر عملیاتی نشود نهایتا تا نیمههای تابستان میتواند برای مهار قیمت دلار موثر باشند؛ بنابراین سیاستگذار باید یا به فکر سیگنال جدیدی برای مدیریت ارزی کشور باشد و یا در تحقق اخباری که در ماههای گذشته منتشر شده تلاش مضائفی کند.
این در حالی است که برخی معاملهگران قیمت فعلی را شرایط مساعدی برای ورود به بازار ارز میدانند. به اعتقاد آنها دو ماه آینده محرم و صفر بازار رکودی است و تابستان نیز به پایان میرسد، با شروع مهر قیمت دلار وضوح بیشتری میگیرد و سیاستگذار باید برای مهار بازار ارز به فکر سیگنالهای جدیدی باشد.
امروز قیمت دلار در بازارهای مجاور نیز از افزایش محدود قیمت دلار در تهران پیروی کرد. درهم امارات به قیمت ۱۳ هزار و ۴۵۰ تومان رسید و افزایش نزدیک به ۱۵۰ تومانی داشت. دلار سلیمانیه نیز با قیمت ۴۷ هزار و ۶۹۰ تومان معامله شد و افزایش ۱۰۰ تومانی داشت. دلار هرات نیز ۲۰۰ تومان گران شد و با رقم ۴۸ هزار و ۵۴۰ تومان معامله شد.