اقتصاد۲۴-بازار سرمایه هفتههای سختی را پشتسر میگذارد. در این روزها بازار تمام تلاش خود را انجام داد تا ابرکانال ۲میلیونواحدی را حفظ کند، اما بهنظر میرسد پرتوی امیدی از بازار نیمهجان متصاعد نمیشود. در این میان نرخ ارز روند نزولی خود را حفظ کرده، بهطوری که امیدها برای بازگشت دلار به کانال ۴۷هزارتومانی قوت گرفتهاست. با وجودی که پیشبینیها بر این مدار بود که انتشار گزارشهای جذاب سهماهه شرکتهای بورسی بتواند مرهمی برای زخم پرالتهاب این روزهای بازار باشد، اما چنین به نظر میآید که بازار دیگر گوش شنوایی برای اخبار ندارد و چشم انتظار اتفاقات مثبت دیگری است.
آمار معاملاتی
نخستین روز معاملاتی از پنجمین ماه سال برای بازار روز متعادل کمرمقی بود. شاخصکل بورس تهران روز گذشته با افت ۳۱/ ۰درصدی به مانند روزهای قبل قرمزپوش بود و در سطح یکمیلیون و ۹۷۶هزارواحدی آرام گرفت.
کاهش ارتفاع ۶هزارواحدی نماگر اصلی تالار شیشهای در حالی اتفاق افتاد که از ۵۴۵نماد بورسی و فرابورسی با حذف معاملات بلوکی، حدود ۹۰نماد معامله نشدند و بستهبودند. از بین ۴۵۶نماد باقیمانده، حدود ۵۳درصد بازار شامل ۲۴۱نماد روز سرسبزی داشتند و ۴۴درصد بازار، ۲۰۰نماد بازار سرخپوش بودند و ۱۳نماد نیز در فضای خنثی بازار روز معاملاتی را پشتسر گذاشتند، با اینوجود در کلیت بازار قضیه کمی متفاوت بود، بهطوریکه نمادهای کوچک و با ارزش بازار پایین وضعیت بهتری را تجربه کردند، بهطوریکه شاخصکل هموزن با صعود ۲۹/ ۰درصدی مجددا کانال ۷۰۰هزارواحدی را پس گرفت. شاخصکل فرابورس نیز با افزایش ارتفاع ۳۳/ ۰درصدی در سطح ۲۶هزار و ۴۳۶هزارواحدی قرار گرفت تا این سنجه آماری نیز همچون نماگر هموزن روز سبزپوشی را برخلاف شاخصکل بهثبت برساند.
بیشتر بخوانید: سرمایهگذاران در کدام بازار بیشترین ضرر را کرده اند؟
روز گذشته همچنین ۹۲میلیاردتومان پول حقیقی از سوی حقیقیها از گردونه معاملات بازار سهام کوچ کرد تا همچنان سونامی بیاعتمادی سرمایهگذاران نسبت به آینده بازار پابرجا بماند. در این میان متغیر ارزش معاملات خرد بازار سرمایه که پارامتری جهت سنجش پویایی بازار است، نخستین روز مرداد ماه رقم ۲هزار و ۱۲۹میلیاردتومان بود تا این متغیر کمترین مقدار خود را از ۲۶ بهمن سالگذشته به خود ببیند. در این میان روز گذشته سهنماد «شبندر»، «فارس» و «شتران» بیشترین تاثیر را بر نماگر اصلی بازار سرمایه و نمادهای «شاوان»، «کگهر» و «شگویا» بیشترین تاثیر را در شاخصکل فرابورس داشتند، همچنین «شتران»، «شبریز» و «شهر» سهنماد پرتراکنش روز یکشنبه بازار سهام بودند.
دومینوی کاهش نرخ ارز
آغاز روزهای توفانی بازار سرمایه از اوایل آبان سالگذشته پیریزی شده بود. در آن زمان بازار شرایط عجیب و غریبی را تجربه میکرد، بهطوریکه شاخصکل بورس تهران در کانال یکمیلیون و ۲۹۰هزارواحدی در انتظار آغاز روندی توفانی بود. در این میان نرخ ارز نیز در کانال ۳۲هزارتومانی در حال نوسان بود. با فرارسیدن فصل زمستان سال۱۴۰۱ شاهد جهش پلکانی در نرخ ارز بودیم، بهطوریکه افزایش چراغ روشن حدود ۱۷هزارتومانی نرخ ارز تا نخستین روز از اسفند سالگذشته، موجب بر انگیختهشدن بقیه بازارها شد.
بدین صورت که نماگر اصلی بازار سرمایه که هر جهش یا کاهش ارتفاع نرخ ارز را بهشدت زیرنظر دارد، با مشاهده بازدهی ۵۲درصدی نرخ ارز در مدت ۴ ماهه، صعودی حدود ۳۰۰هزارواحدی را تجربه کرد. فصل بهار سالجاری از نوسانهای پر التهاب نرخ ارز در امان نبود. بازار فروردین رویایی را برای معاملهگران بازار سهام رقم زده بود. امید بسیاری از معاملهگران برای فتح کانال ۳میلیونواحدی در اردیبهشت چندان قوی بود که از با شروع این ماه فتح این سطح را تمامشده دیده بودند. روزها به کام سرمایهگذاران شیرین بود. بازار موفق به فتح قله تاریخی ۲میلیون و ۵۳۵هزار واحدی در تاریخ ۱۶ اردیبهشت شد و نرخ ارز حدود ۵۳هزارتومان بود.
تا اینکه روز شوم بازار سهام پس از حدود ۶ ماه فرا رسید، بهطوریکه تغییر روند بازار از تاریخ ۱۷ اردیبهشت سالجاری آغاز شد و هر برگ اسکناس آمریکایی با ریزش ۷۰۰تومانی در بازار آزاد خرید و فروش میشد. در تاریخ ۱۸ اردیبهشت یکی از سنگینترین ریزشهای نماگرهای بازار رخداد و در پی آن کلیت بازار سرمایه بیش از ۵درصد نزول کرد، با وجودی که قیمت دلار نسبت به روزهای گذشته روی ریل صعودی بود و در روز بدیمن بازار سهام در رقم ۵۳هزار و ۵۸۰تومانی معامله میشد.
نوسان نرخ ارز پس از نزول شدید بازار ادامه پیدا کرد و در روزهای اخیر شاهد باز پسگیری سطح ۴۸هزارتومانی نیز بودیم. با وجودی که اسکناس سبز رنگ آمریکایی از ۱۶ اردیبهشت سالجاری تا روز گذشته حدود ۵۹/ ۹درصد بازدهی منفی داشته، بازار سرمایه با افت ۰۲/ ۲۲درصدی آینده مبهمی را پیشروی سهامداران قرار دادهاست.
این روزها اخبار نرخ خوراک شرکتهای پتروشیمی یکی از مهمترین اخباری است که بازار را بهشدت تحتتاثیر قرار دادهاست. حدود ۶۰ روز از ریزش سهمگین بازار سرمایه میگذرد. انتشار خبر تغییر نرخ خوراک شرکتهای پتروشیمی در تاریخ ۶تیر سالجاری شوک ناگهانی به بازار وارد کرد.
از آن روز اخبار یک بام و دو هوا عدمشفافیت اطلاعات در بازار سرمایه ذهن معاملهگران را به خود مشغول ساخته است، بهطوریکه این ابهامات به جلسه هیاتدولت نیز کشیده شد. روز چهارشنبه نیز دولت پس از بررسیهای لازم از عدمتغییر نرخ مذکور خبر داد، از اینرو با گذشت حدود ۲۶ روز از انتشار این نامه، همچنان بازار سهام از ترکشهای این مصوبه در امان نیست، بهطوریکه روز گذشته انتشار شایعه باطلکردن مصوبه جنجالی تعیین نرخ خوراک پتروشیمی توسط مجلس فضای سردرگمی در بازار حاکم کرد.
بررسیهای «دنیایاقتصاد» حاکی از آن است که در جلسه مذکور مصوبهای تایید نشدهاست، بنابراین همچنان باید منتظر ماند و دید قصه دراز این روزهای نرخ خوراک چه بر سر بازار سرمایه خواهد آورد.