اقتصاد۲۴-افزایش دوباره دمای هوا در هفته گذشته موجب شد باز هم میزان تقاضای مصرف برق در کشور صعودی باشد و رکوردی که مدتی قبل برای نیاز مصرف برق ثبت شده بود، دوباره شکسته شود. آخرین رکورد ثبت شده مصرف برق ۷۲ هزار و ۷۵۲ مگاوات بوده که ۳۲۰۰ مگاوات نسبت به دوره مشابه در سال گذشته افزایش داشته است.
مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق با اشاره به این میزان از افزایش مصرف میگوید: افزایش ۳۲۰۰ مگاواتی در تقاضای مصرف برق کشور عدد بسیار بزرگی است و معادل مصارف برق سه استان کرمانشاه، ایلام و کردستان میشود. در هفته آینده که طبق پیش بینیها دمای هوا بالا خواهد و پیش بینی میشود برای هفته آینده مصرف برق به بیش از ۷۳ هزار مگاوات برسد.
از بین تمامی منابع تولید برق، نیروگاههای حرارتی بیشترین سهم را در تامین تقاضای برق کشور دارند و بنابر آخرین آماری که اعلام شده از ظرفیت اسمی ۹۱هزار و ۹ مگاواتی تولید برق کشور، واحدهای حرارتی با مجموع ظرفیت منصوبه ۷۴هزار و ۱۹۹ مگاوات سهمی ۸۱.۶درصدی دارند. ارقامی که نقش نیروگاههای حرارتی در تامین پایدار برق در تابستان را بازگو میکند. به طور جزئیتر بیش از ۳۵ هزار مگاوات ظرفیت منصوبه شامل نیروگاههای سیکل ترکیبی، حدود ۱۶ هزار مگاوات واحدهای بخاری و ۲۳ هزار مگاوات واحدهای گازی هستند که مجموع توان اسمی نیروگاههای حرارتی را به بیش از ۷۴ هزار مگاوات می رساند.
۵۴ هزار مگاوات تولید برق در روزی که رکورد مصرف شکست
اسماعیل نمازی، مدیرکل دفتر فنی شرکت برق حرارتی با اشاره به اینکه که سهم نیروگاههای حرارتی از دوره پیک مصرف تابستان چقدر است،گفت: عمده نیاز مصرف برق کشور ما توسط نیروگاههای حرارتی تامین میشود. در روزی که تقاضای مصرف برق کشور ما ۷۲ هزار مگاوات بود، بالغ بر ۵۴ هزار مگاوات آن توسط نیروگاههای حرارتی تولید شد. این عدد متناسب با پیک متفاوت خواهد بود، اما به طور متوسط ۵۴ مگاوات توسط نیروگاههای حرارتی تامین میشود. ظرفیت اسمی بخش حرارتی ۷۴ هزار مگاوات است که شامل نیروگاههای صنایع نیز می شود، چون عمده واحدهای منصوبه صنایع از نوع حرارتی هستند.
بیشتر بخوانید:چرا دولت راه را برای توسعه تجدیدپذیرها هموار نمیکند؟
نمازی با اشاره به اینکه توان اسمی و منصوبه نیروگاهها با ظرفتی که میتوان از آنها برای تولید برق بهره برد متفاوت است گفت: اگر یک نیروگاه در ارتفاع صفر از سطح دریا ایجاد شود، دمای محیط ۱۵ درجه باشد و مانع دیگری برای تولید وجود نداشته باشد، میتواند تولیدی برابر را توان اسمی را به شبکه برق تحویل دهد؛ اما ارتفاع از سطح دریا و دمای محیط باعث میشود که توان نهایی یک نیروگاه کاهش یابد. به همین خاطر توان یک نیروگاه در فصل تابستان به دلیل افزایش قابل توجه دما در پایینترین حد خود خواهد بود و در زمستان به شرایط بهتری میرسد. این مشخصه یک واحد حرارتی است و در هر کشور دیگری با شرایط مشابه به همین شکل عمل خواهد کرد. در مجموع میتوان گفت توان عملی نیروگاههای حرارتی ما حدود ۵۶ هزار مگاوات خواهد بود.
ضریب خروج واحدهای نیروگاهی به ۲ درصد میرسد
با توجه به اهمیت و سهم زیادی که نیروگاههای حرارتی در تامین برق دارند، اتمام به موقع تعمیرات و پایین نگه داشتن نرخ خروج نیروگاهها از مدار تولید امری حیاتی است. نمازی در این خصوص توضیح داد: در دنیا چیزی به عنوان آمادگی ۱۰۰ درصدی ظرفیت نیروگاهی وجود ندارد و ضریب عادی خروج واحدها ۵ درصد و به عبارتی درصد آمادگی در جهان ۹۵ درصد است. اما آمادگی نیروگاههای ما این روزها و در شرایطی که پیک مصرف برق برا پشت سر میگذاریم ۹۸ درصد است. ممکن است در برخی روزها آمادگی بالاتر از این میزان و گاهی هم آمادگی پایین تری داشته باشیم.
عبدالرسول پیشاهنگ، مدیرعامل شرکت برق حرارتی با اشاره به اینکه آمادهسازی نیروگاههای حرارتی کشور برای فصل گرم امسال از پاییز سال گذشته آغاز شد، گفت: بیش از ۱۰۰ هزار مگاوات تعمیرات نیروگاهی در نیروگاههای کشور از مهر سال گذشته اتفاق افتاد و بعضاً یک نیروگاه دو بار مورد تعمیر قرار گرفت. در حال حاضر علاوه بر آمادگی حداکثری نیروگاههای کشور به لحاظ فنی، همچنین کارکنان برق حرارتی نیز بهصورت شبانهروزی آمادهباش هستند تا بتوانیم پاسخگوی نیاز برق کشور در دوران پیک باشیم.
گفتنی است باقی توان اسمی تولید برق در کشور به نیروگاههای برقابی با ۱۲ هزار و ۹۳ مگاوات، نیروگاههای تجدید پذیر با ۱۰۸۰ مگاوات و نیروگاههای تولید پراکنده و خودتأمین با توان بیش از ۲ هزار مگاوات مربوط میشود. ذکر این نکته نیز حائز اهمیت است که در دو سال اخیر و در دولت سیزدهم بیش از ۷ هزار مگاوات به ظرفیت تولید برق حرارتی کشور اضافه شده که این افزایش ظرفیت سابق بر این در کشور رخ نداده بود.